מנסים להיות צמחונים? מחקר חדש קושר בין היכולת לעשות זאת לבין גנטיקה

נמצא קשר בין ארבעה גנים המצויים בקרב חלק מהאוכלוסייה - לבין היכולת להצליח או לא להצליח להיות צמחוניים • המחבר הראשי: "אנשים רוצים להפוך לצמחוניים מסיבות מוסריות, דתיות, בריאותיות וסביבתיות אבל השאיפה הזו תהיה קשה מאוד עבורם על פי הממצאים שלנו"

מנסים להיות צמחוניים?. צילום: GettyImages

רוצים להיות צמחונים ומתקשים? ובכן, יתכן שלא מדובר רק בכוח רצון. מחקר חדש שפורסם ב-PLOS One מצא קשר בין ארבעה גנים המצויים בקרב חלק מהאוכלוסייה לבין היכולת להצליח או לא להצליח להיות צמחוניים. "בשלב זה של המחקר, אנחנו יכולים לומר שיש לגנטיקה השפעה על היכולת וההתאמה של חלק מבני האדם להתבסס על תזונה צמחונית", אמר ד"ר נביל יאסין, המחבר הראשי של המחקר ופרופסור אמריטוס (שפרש לגמלאות) לפתולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת נורת'ווסטרן. את הדברים הוא אמר בראיון שהעניק לרשת CNN.

בסיס הנתונים עליו מסתמך המחקר המדובר שייך לבנק הנתונים הרפואיים הבריטי Biobank. מדובר במסד נתונים ענקי, שעוקב אחרי בני אדם במשך שנים רבות ושומר שורה ארוכה של נתונים רפואיים הקשורים בהם.

המחקר תומך בקשר בין צמחונות ל-DNA,

בסיס הנתונים הזה אפשר לחוקרים להשוות את המידע הגנטי של 300 אלף אוכלי בשר עם הנתונים הגנטיים של 5000 צמחונים. התוצאות הראו כי יש שלושה גנים הקשורים בצורה ברורה לצמחונות וככל הנראה, יש עוד 31 גנים עם פוטנציאל להיות קשורים לנטייה זו.

במסגרת המחקר, החוקרים חילקו גם שאלון מפורט ומקיף לקבוצה גדולה של אנשים שטענו שהם צמחוניים, אך התברר כי חלקם עדיין צורכים מוצרי בשר. "השאלונים שלנו הראו כי אנשים רבים, שממש רצו להיות צמחוניים. לא הצליחו בכך. הנתונים שלנו בנושא מצביעים על כך שלפחות חלק מהסיבה לכישלון היא גנטית", הסביר ד"ר יאסין. "אנשים רוצים להפוך לצמחוניים מסיבות מוסריות, דתיות, בריאותיות וסביבתיות אבל השאיפה הזו תהיה קשה מאוד עבורם על פי הממצאים שלנו", הוא קבע.

ומה ההסבר לכך?


צורות שונות של הגנים הללו משפיעות על הדרכים שבהן בני אדם מעבדים שומנים או חומצות ומולקולות שונות הקשורות לשומנים. "כמה גנים הקשורים לצמחונות, שהמחקר שלנו מצא - קשורים לצורת חילוף החומרים ועיבוד המזון שלנו" מסביר ד"ר יאסין. למעשה, יש שוני בין מבנה השומנים שקיימים בבשר לעומת אלו שקיימים במוצרים צמחיים. הפער המבני הזה מחובר בצורה ישירה למערכת עיבוד האוכל אצל בני האדם.
כלומר, יתכן שיש אנשים הזקוקים גנטית דווקא לשומנים שהבשר מציע - שומנים שאינם מצויים בצמחים.

שומנים שונים, צילום: איתיאל ציון

"ההשערה שלנו היא שיש הבדל גנטי המשפיע על מערכת העיכול של אנשים שונים בכל הנוגע לצריכת שומן וההבדל הזה משפיע ישירות על המוח. עם זאת, מדובר כרגע בהשערה שמצריכה מחקר נוסף" מסביר החוקר.

התזונאי וחוקר הגנומיקה של האדם, ד"ר חוזה אורדובאס, מאוניברסיטת טאפטס במסצ'וסטס, שלא השתתף במחקר, הגיב למסקנות וציין כי "מידע כזה יאפשר לנו לנהל טוב יותר בעתיד את הדיאטה אצל אנשים שונים. יתכן שעל בסיס המידע הגנטי הזה, נוכל לתת לאנשים המלצות תזונתיות ממוקדות יותר". אך הוא הוסיף ש"המחקר הזה לא נותן תשובה מוחלטת בנוגע לשאלה, מי יצליח להיות צמחוני ומי לא".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר