כוסות יין. צילום: Getty Images

ישמח לבב אנוש: היינות המומלצים ביותר לראש השנה

בעולם היין ידוע שאין איכותי יותר מיין שנוצר מערבוב בין ענבים מאזורים, חלקות וזנים שונים שמשלימים זה את זה • וכמו ביין, זו תפילתנו גם לחיינו כאן: שנשמור על הייחודיות של כל אחד אבל שנדע לשלב את הטוב מכולם • שתהיה לכולנו שנה מופלאה - ביחד!

בעולם היין יודעים כבר מזמן שיין מכרם יחידני, טוב ככל שיהיה, לא יכול להגיע לרמת האיכות וההרמוניה של יין ממסך שנוצר מערבוב בין ענבים מאזורים, חלקות וזנים שונים שמשלימים זה את זה. כל אחד מביא את הטוב שבו ומקבל לחיקו את האחר - האחד מביא צבע, השני ניחוחות וטעמים פירותיים, והשלישי בשרניות או גוף. יינות בורדו הגדולים, למשל, אפילו לא מציינים את שמות הזנים המרכיבים אותם, אלא רק את עצם היותם בורדולזיים.

השנה החולפת היתה סוערת במיוחד בארצנו. הפגנות, אלו מחרימים את אלו, קריאות מופרכות להיפרדות לשתי מדינות (תגידו, נפלתם על השכל?), ובעיקר חוסר יכולת של כל צד להכיל את הצד האחר. אין מי שמוכן לרסן את האגו שלו ולהבין שלמרות הכל נועדנו לחיות כאן יחד - אשכנזים ומזרחים, חרדים וחילונים, ימנים ושמאלנים, תומכי הרפורמה ומתנגדיה.

יין אדום, צילום: Getty Images

בתפילת ראש השנה אנו מבקשים "וְיֵעָשׂוּ כֻלָּם אֲגֻדָּה אֶחָת לַעֲשׂות רְצונְךָ בְּלֵבָב שָׁלֵם", שנדע לקבל את האחר, להתאגד איתו גם אם אנחנו נראים שונים, גם אם אנחנו חושבים אחרת, גם אם אנחנו מאמינים שהוא טועה - מתוך פתיחת הלבבות אל מול האידיאל הגדול. כולנו עם אחד.

ואם זה ככה ביין, ואם זה ככה בתפילה - למה שלא נאמץ את זה לחיים שלנו? נתחבר, נתאחד, נלמד להבין שלא כל האמת נמצאת בצד אחד, כדי שנוכל להמשיך ולרומם פה את מה שאנחנו עושים כבר יותר מ-75 שנה - ובהצלחה לא מבוטלת, יש לומר.

אלו הם היינות שבחרנו לטעימות לחג השנה - עשויים מזנים שונים, מאזורי גידול שונים, כשהשלם גדול מסך חלקיו. הבחירה היתה קשה. עשרות יינות נטעמו ורבים מהם היו מוצלחים, אך בחרנו מביניהם רק את המוצלחים והייחודיים ביותר. והסליחה עם כל אלו שנשארו בחוץ.

זו גם התפילה שלנו לשנה החדשה: שנשמור על הייחודיות של כל אחד מאיתנו, אבל שנדע לקחת ולשלב את הטוב מכל המקומות, להסתכל על האחר בעין טובה ולהמשיך להיות ביחד. שתהיה לכולנו שנה מופלאה - ביחד!

יין אדום ביקב, צילום: Getty Images

המלצות לחג

יופי של יין: רוסאן-ויוניה 2021, יקב אביתר

הופעת בכורה ליקב הבוטיק המקסים הזה במדורנו: בלנד לבן ומודרני שמורכב מענבי רוסאן (75%) וויוניה (25%), שניהם מהגליל העליון. באף אשכולית לבנה, אפרסק קיצי ולמון גראס. בלגימה הוא מינרלי מאוד, מאוזן, מאוד גסטרונומי, עם מרירות טובה שמוסיפה לו מורכבות. 89 שקלים.

יין רוסאן-ויוניה 2021 של כרם אביתר,

מקסים ומיוחד: לים לבן 2021, יקב עגור

בלנד שקוף מבוסס רוסאן, שאליו נוספו סוביניון בלאן, שרדונה וויוניה. הוא תסס בחביות (מיעוטן חדשות) והמשיך לשהות בהן על משקעיו כתשעה חודשים. מורכב ומאופק, עשיר ומבטא בנאמנות את הטרואר המקומי. מינרלי, פטרולי, בעל גוף מלא, חלק וקטיפתי. 135 שקלים.

לים לבן 2021 של יקב עגור, צילום: יחסי ציבור

מורכב ואלגנטי: בחירת היינן 2020, יקב אדיר

ממסך נהדר של שיראז (60%), רבע פטיט סירה ומלבק. התיישן 20 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי בנפח 300 ו-500 ליטר. גוון אדום-סגול עמוק ואטום, אף עשיר בפרי דובדבני מרוכז, נגיעות קסיס, וניל, טבק ותבלינים. הגוף אקספרסיבי, העץ תומך בפירותיות. 120 שקלים.

בחירת היינן 2020 של יקב אדיר, צילום: יחסי ציבור

שונה ונהדר: בלאק שיפ 2020, יקב פאר

יקב בוטיק במושב טל שחר, שבו משמש אריאל ביר יינן במקביל לתפקידו ביקב עמק האלה. היין שלפנינו הותקן בסגנון יינות פריוראט (אזור יין מוביל ספרד) מענבי קריניאן, גרנאש, סירה, קברנה סוביניון ורוסאן שתססו בגרגרים שלמים, והתבגר כשנה בחביות אלון צרפתי בנות 400 ליטר, כשליש מהן חדשות. באף ניחוחות עשן ואדמה, איקליפטוס ואספרסו. בפה הוא מחוספס, עם רושמי פרי סגול טרי, בשר מעושן ואדמתיות טחובה טובה. 149 שקלים.

בלאק שיפ 2020 של יקב פאר, צילום: יחסי ציבור

הרמוני ומאוזן: רזיאל אדום 2020, יקב רזיאל

מהיקב המשפחתי של משפחת בן זקן, בעלי יקב קסטל: ממסך בסגנון עמק הרון שהותקן מענבי סירה, גרנאש, מורבדר וקריניאן (בציר ידני) והתיישן כשנה וחצי בחביות צרפתיות. ליין צבע סגול כהה ועמוק, ארומות מפתות של פרי סגול צעיר ועסיסי, שוקולד מריר ועשבי תבלין. הוא בעל גוף בינוני-מלא, שמח ועגול. 159 שקלים.

רזיאל אדום 2020 של יקב רזיאל, צילום: יחסי ציבור

עשוי ביד אמן: מצדה 2020, יקב גבעות

ממסך הדגל של ד"ר שיבי דרורי, האמון על יצירת היינות ביקב. מורכב מ-42% קברנה סוביניון ו-35% פטי ורדו (כרם גבעת הראל), 17% מרלו (שבות רחל) ומעט קברנה פרנק (אש קודש) שהתבגר בחביות אלון צרפתיות וקצת הונגריות. עושר ניחוחות פרי שחור אפלולי עם בשומת ירקרקה קלילה שמוסיפה לו מורכבות ועניין. הגוף שלו בנוי לתלפיות אבל שומר על אלגנטיות לאורך כל הדרך. יין גדול, לא פחות! 209 שקלים.

יין מצדה 2020 של יקב גבעות, צילום: יסמין ואריה

בהחלט ראוי: מאונטין פיק 2020, יקב טורא

בלנד בורדולזי, ממרומי הר ברכה, שהותקן מ-54% קברנה סוביניון, 30% מרלו, 11% פטי ורדו ו-5% קברנה פרנק, והתיישן כמעט שנתיים בחביות. האף פירותי מאוד (שזיף, דובדבן בשל) ומשלב גם פלפל שחור לצד אלמנטים ירוקים ובלסמי מצומצם. בפה יין שרירי, בעל מבנה מלא, מרירות טובה וחומציות מאוזנת. 234 שקלים.

יין מאונטין פיק 2020 של יקב טורא, צילום: יחסי ציבור

משו-משו: 5X5 2020, יקב פייב סטונס

ששון בן אהרון מענבי שיראז יצר ממסך ייחודי, באחוזים שווים של מרלו, קריניאן, פטיט סירה ואליקנט בושה מכרמי עמק האלה. שהייה של כשנה בחביות (כ-60% מהן חדשות) יצרה יין אינטנסיבי עם ארומת שזיפים אדומים, בעל רמת חומציות גבוהה שמבטיחה את יכולת ההתיישנות שלו לאורך שנים, וגוף רחב. רענן ואלגנטי ויחד עם זה מורכב ופירותי. 240 שקלים.

יין 5X5 שנת 2020 של יקב פייב סטונס, צילום: יחסי ציבור

למרחקים ארוכים: יין הכורמים 2020, יקב הרי גליל

יין דגל שהורכב מחמישה זני ענבים (פטי ורדו, קברנה סוביניון, סירה, מרלו וקברנה פרנק), מחמשת הכרמים המצטיינים של היקב - משגב עם, מלכיה, האלה, יפתח ויראון, כמחווה לכורמים המופקדים על טיפוחם. יין עשיר ומלטף, פירותי ובעל מרקם לעיס כמעט, שהוא דוגמה מצוינת לאיך באמת השלם גדול מסך חלקיו. 240 שקלים.

יין הכורמים 2020 של יקב הרי הגליל, צילום: סטודיו דאדלוס

פצצה של יין: נובל 2020, יקב פלם

מהיינות האייקוניים של ישראל ובהחלט מצדיק את מעמדו ואת מחירו. משלב ענבי קברנה סוביניון, סירה ומעט פטי ורדו גם מהגליל (דישון ובן זמרה) וגם מהרי יהודה (מטע וגבעת ישעיהו), שהתיישנו כ-16 חודשים בחביות צרפתיות (70% מהן חדשות). האף עשיר בריחות פרי אדום ושחור עשיר, שוקולד וציפורן עם עשן קל ברקע. הפה מאופיין בפרי רענן ובוהק, תיבול אלגנטי, טאנינים קטיפתיים, והסיומת מורכבת, ארוכה ומלטפת. המצטיין שלנו. 370 שקלים.

יין נובל 2020 של יקב פלם, צילום: יחסי ציבור

אריאל, פטי ורדו – סירה 2019, יקב לה פורה בלאנש

מאז הופקד היינן ברונו דרמון על קו הייצור, צברו היינות שלו מעריצים רבים, ולא בכדי. הוא פשוט יודע את העבודה. מקור הענבים בכרם 'שדה כלב' שבפאתי קרית ארבע (גובה 900 מ'), והם התיישנו כ-18 חודש בחביות, רובן חדשות. יין עשיר ומלא עזוז, פירותי מאד, והשידוך של הפטי ורדו הקשוח עם הסירה (15% בסך הכל, אבל איזו תוספת!) הוא פשוט גאוני – הם משלימים זה את זה ונוצרת לו מורכבות ועגלגלות פירותית בשלה. (159 ש"ח)

פטי ורדו סירה - אריאל, צילום: יחצ

סְפָר 2021, יקב דרימיה

עשוי 80% קברנה ועוד 20% פטי ורדו, שניהם מכרם מצפה יאיר שבחבל יתיר. יש לו צבע עמוק ואטום, ארומת פרי אדום עם תבלינים מקומיים. בחיך מקבלים טעמי פרי שחור בשלים (אסנה, תותי עץ ושזיף כהה), לצד קפה שחור וקקאו. הגוף מלא ועשיר ונכונו לו שנות התבגרות לא מעטות. מרשים. (195 ש"ח)

ספאר 2021 דרימיה, צילום: אריה ויסמין
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...