האיש שחולל את מהפכת היין הכשר באירופה - יצר מיזם חדש

פייר מיודובניק נבחר כיינן הצעיר המבטיח בצרפת ומאז הקים את יקב נטופה בגליל וגילה את הזנים הים־תיכוניים • בעשור השמיני שלו הוא חוזר אל מחוזות ילדותו - ומייצר סדרת יינות שמספרת את סיפור חייו

פייר בכרם. צילום: אסף קרלה

שנות ה־80 האחרונות של המאה הקודמת היו שנים מכוננות לעולם היין הישראלי. יקבי רמת הגולן פרצו לאוויר העולם במהפכת איכות שסחפה אחריה את הענף כולו, שהשלכותיה מרחיקות לכת והדיה נשמעים עד היום. הם הראו לא רק שאפשר וצריך לייצר יינות איכותיים במדינת ישראל, אלא שזהו המצב הטבעי. לא יינות ממותקים או שולחניים פשוטים, אלא יין שיכול להתמודד כשווה בין שווים מול כל יין אחר בעולם, ופעמים רבות גם לנצח.

באותה תקופה לערך התחוללה באירופה מהפכת יין נוספת, פחות מתוקשרת - זו של היין הכשר. יינן צרפתי־יהודי צעיר ומבטיח, פייר מיודובניק, החל במסע היין הפרטי שלו כשהוזמן על ידי משפחת רוטשילד לייצר ביקביה יין כשר ואיכותי. "זו היתה אווירה של מהפכנות, של חדשנות", הוא מספר לנו. "זה לא כמו היום, שיינות עילית צרפתיים כשרים מיקבי גראן־קרו־קלאסה (הדרגה הגבוהה ביותר בשיטת סיווג יינות בורדו, שבה זכו 61 יקבים בלבד מאז 1855; ר.פ.) זמינים בכל חנות יין.

פייר (מימין) לצד הברון רוטשילד, צילום: מהאוסף הפרטי של פייר

"עד אז היהודים שגרו באירופה נאלצו להסתפק ביינות פשוטים, לעיתים גרועים. היה לי ניסיון כאגרונום וכיינן, וב־1982 נבחרתי כיינן הצעיר המבטיח בצרפת. כנראה זו היתה הפעם הראשונה שיצא יין כשר מיקבי רוטשילד, וזה עשה הרבה רעש ויצר ביקוש, עד שהתבקשתי להקים את חברת 'רויאל ווין אירופה' עבור משפחת הרצוג והתחלתי לייצר יין כשר בעוד ועוד יקבים נחשבים בצרפת, ובהמשך במדינות נוספות ביבשת".

ייננים משוגעים

הייצור הכשר שלו התרחב ליקבים נחשקים כמו לואוויל דה פויפרה, שאטו לסקומב, שאטו קלארק ועוד, חצה גבולות לספרד ולפורטוגל, ובמקביל הוא פצח במסע אישי אינטימי שהשיב אותו לשורשיו היהודיים. הוא חיפש קהילה יהודית והעתיק את מגוריו לאנטוורפן, וב־2006 הצטרף להקמת יקב נטופה בגליל. שלוש שנים מאוחר יותר אף עלה לישראל, והשיק את הבציר הראשון של היקב.

פייר בכרם, צילום: אסף קרלה

"אנחנו היינו הראשונים בארץ שבאופן הצהרתי לא נטענו זנים כמו קברנה סוביניון ומרלו, מתוך אמונה שהזנים המתאימים יותר לישראל הם סירה, גרנאש, מורוודר. היום כבר קוראים להם 'זנים ים־תיכוניים', ויותר יקבים בוחרים לעשות מהם יין, אבל אז הסתכלו עלינו כעל משוגעים - 'מי יקנה את זה?' נשאלנו, אבל אנחנו האמנו בדרך שלנו, לפי הניסיון והידע שצברנו".

לקראת כניסתו לעשור השמיני לחייו התעורר בו געגוע נוסטלגי למחוזות ילדותו, שהוביל אותו לחזור ולייצר יין במולדתו, צרפת. "לנוסטלגיה נוספה עוד סיבה פרקטית שדרבנה אותי בפרויקט הזה - הפגיעה ביבול בציר 2021. רוב הכרמים בארץ, כמו גם רבים באירופה, חוו ירידה דרמטית של עד 30% בכמות הענבים, ובמקביל תשומות הייצור בישראל התייקרו מאוד. לא רצינו להעלות את מחירי היין שלנו, אבל מצד שני אנחנו גם לא יכולים להפסיד כסף. זה אילץ אותנו להפסיק בשלב הזה לייצר את יינות סדרת הכניסה שלנו, 'דומיין', אבל כדי לתת מענה חלופי, באים יינות 'מסעי' (Masei) החדשים שאני מייצר כאמור בצרפת, המתומחרים הכי נמוך ותחרותי שיכולנו להיות, ושלא על חשבון האיכות כמובן.

ביקב, צילום: אסף קרלה

"זו סדרת יין שבאה לספר את מסע חיי - ומכאן שמה - והתחנה הראשונה בו היא קרוב למקום שבו גדלתי, במחוז לנגדוק שבדרום צרפת. הייצור נעשה ביקב של חבר שלמד איתי בכיתה לפני כ־60 שנה, ואני מייצר שם כעת שלושה יינות - אדום, לבן ורוזה - שמאפיינים מאוד את האזור ובעצם מתארים את השורשים היינניים שלי".

ולא מעניין אותך לעשות יין גם באזורים אחרים, כמו בורדו, בורגון או שבלי?

מיודובניק: "נכנסנו כעת לבציר ה־42 שלי, ועברתי לא מעט תחנות שבהן ייצרתי יין לאורך השנים. לנגדוק היא אכן רק התחנה הראשונה, אבל כבר השנה אני מתכנן להביא לארץ בנוסף גם יין בוז'ולה אמיתי, ואני מקווה שבהמשך אוכל לחזור ולייצר יין במקומות נוספים מתחנות חיי, גם מחוץ לצרפת".

היינות של פייר, צילום: חגית גורן

נו, ואיך באמת היין של פייר?

מסעי לבן, 2022, by Netofa: ממסך לבן המיוצר בלנגדוק מענבי ורמנטינו וגרנאש לבן. באף ניחוח אננס, אגס ומעט אפרסק לבן. בלגימה הוא חומצי ורענן עם מליחות מינרלית טובה בקצוות. הסיומת לימונית ורעננה. כיף של יין (85 ש').

מסעי רוזה, 2022, by Netofa: רוזה קלאסי בגוון ורוד רך, שהותקן מענבי גרנאש, סנסו וקלאדוק, המאפיינים את אזור נרבון (דרום־מערב צרפת). באף פריחה אביבית לצד גרגירי יער. בלגימה ניכרים טעמי משמש ופטל בשל, לצד חמיצות טובה ומרעננת. קליל, אבל עם נוכחות ובעל גוף בינוני, והמרירות הנעימה בסיום נותנת לו עוד קיק מגניב (85 ש').

מסעי אדום, 2022, by Netofa: ממסך של ענבי גרנאש, סירה ומורבדר מאזור לנגדוק. צעיר מאוד וקל. באף פרי אדום צעיר וקליל, סיגליות, שזיף ואוכמניות. בלגימה מפגין טעמי בשר מעושן לצד ניחוחות יער (אורנים, עשבי תיבול ומעט אדמתיות). הטאנינים שלו טובים אך לא תוקפניים. גוף בינוני רחב אך לא מורכב מאוד. פשוט יין מהנה (85 ש').

לאטור אדום 2021, יקב נטופה: ולשם השוואה, הנה יין אחד ישראלי של היקב. זהו בלנד גלילי מענבי סירה ומורבדר מכרם עין דור, שהתבגר כ־13 חודשים בחביות צרפתיות. יין אלגנטי וזורם, עם ארומטיות של שזיף כחול בשל, סיגליות ופלפל שחור. בעל גוף מלא, עשיר וקטיפתי וטאנינים עוצמתיים (100 ש').

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר