תתחילו לצמצם: הממתיק המלאכותי הפופולרי עלול לפגוע בדנ"א שלכם

מחקר חדש שנערך בארה"ב מעלה שורה של חששות בנוגע להשפעות הבריאותיות הפוטנציאליות של סוכרלוז - חומר הנמצא בשלל תחליפי סוכר

פחית שתייה לצד קוביות סוכר. צילום: Thinkstock Photos

זהירות, סוכר: בימים קשים, כשהאנרגיות נמצאות בשפל, כשמצב הרוח קודר וכשבאופן כללי אנו חשים שמרקורי עדיין חזק בנסיגה, כל מה שאנחנו מבקשים כדי לרומם את נפשנו הוא בוסט קטן של סוכר, ואם אפשר - גם תחליף עם קצת פחות רגשות אשמה. נכון? אז לא, זה לא נכון, וייתכן שאפילו מסוכן.

מחקר חדש שפורסם לאחרונה במגזין המדעי האמריקני "Journal of Toxicology and Environmental Health" מצא כי הממתיק סוכרלוז, שנמצא בתחליפי סוכר רבים, ובהם הממתיק הנמכר בארה"ב תחת השם המסחרי "ספלנדה", עלול לגרום נזקים בריאותיים חמורים.

הסיבה: בתהליך העיכול של הסוכרלוז נוצר כימיקל בכמויות קטנות שנחשב גנוטוקסי. חומר זה עלול להוביל לשורת בעיות בריאותיות חמורות שיכולות לפגוע בדנ"א שלנו, כמו סרטן, דלקות, בעיות מעיים קשות ובעיקר הגדלת הסיכון להגדלת הסיכון למעי דולף.

שורת חששות בריאותיות (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

על פי המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת צפון קרוליינה סטייט ומאוניברסיטת צפון קרולינה בצ'פל היל, הסוכרלוז עובר תהליך של חילוף חומרים במעיים, שבמהלכו נוצרות לפחות שתי תרכובות מסיסות בשומן. אחת מהן היא סוכרלוז אצטט-6, שנקבע כי היא גנוטוקסית (כלומר, גורמת לפגיעה במידע הגנטי בתוך התאים).

כחלק מהמחקר נבדקה גם הפעילות הגנטית של תאי המעי, על מנת לבחון את תגובתם לנוכחות סוכרלוז אצטט-6. נמצא כי תאי המעי שנחשפו לחומר הראו פעילות מוגברת בגנים הקשורים ללחץ חמצוני, דלקות וסרטן.

הממצאים האלה מעלים שורה של חששות בנוגע להשפעות הבריאותיות הפוטנציאליות של הסוכרלוז, במיוחד לאור העובדה כי מדובר באחד מהממתיקים הנצרכים והאהובים ביותר בעולם, שאותו ניתן למצוא במוצרי מזון ושתייה רבים.

התגלה בטעות

סוכרלוז נוצר משילוב שתי מולקולות סוכר - פרוקטוז וגלוקוז - שלהן נוספה מולקולה של כלור. בתהליך ההכלרה של הממתיק נעשה שימוש בכ-12 חומרים שונים שמכילים כלור ושידועים כחומרים רעילים לכל דבר.

אפשר לצרוך מהסוכרלוז, אבל לצמצם משמעותית את המינון (אילוסטרציה), צילום: Getty Images

רמת המתיקות שלו גבוהה פי 600 מזו של הסוכר, והוא נטול פחמימות וקלוריות, מה שהופך אותו לרכיב אהוב במוצרים רבים. הוא נחשב בטוח יותר לצריכה בהשוואה לאספרטיים, והגילוי שלו נעשה בטעות כשזוג כימאים עבדו על פיתוח של קוטל חרקים חדש בשנת 1975.

השניים עשו שימוש בסולפוריל כלוריד, חומר רעיל ומסוכן, שאותו טפטפו על תמיסת סוכר. אחד מהכימאים טעם במקרה את האבקה שנוצרה במהלך הניסוי, ואז גילה את טעמה המתוק.

לסוכרלוז יש השפעה רעילה רחבת היקף כשהוא נצרך במינונים גבוהים. על פי הנחיות מינהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA), ניתן לצרוך בבטחה עד 5 מ"ג ממנו לכל קילוגרם ממשקל הגוף בכל יום. בכל הקשור לילדים, מומלץ להימנע מלחשוף אותם לצריכה שלו.

אפשר לאמץ אורח חיים בריא יותר (אילוסטרציה), צילום: יוסי זליגר

תופעות לוואי שדווחו לאחר צריכת סוכרלוז כוללות כאבי ראש, בחילות, שלשולים, הקאות, גרד ופריחה בעור, דופק מוגבר, כאבים בחזה, כאבי פרקים, נדודי שינה, דיכאון, סחרחורות וחרדה, ובמחקרים שבוצעו בחיות נמצאו גם פגיעות משמעותיות במערכת החיסון.

ולמרות כל זאת, יש המבקשים לקחת בעירבון מוגבל את תוצאות המחקר, וטוענים כי אין לבצע הכללה גורפת לגבי הסכנות שהוזכרו. "הממצאים אמנם מעלים דאגה ומצריכים מחקר נוסף, אבל לא מעידים באופן גורף על מה שקורה בשטח כשצורכים סוכרלוז מדי פעם, או אפילו בכמויות גדולות, ואיזו השפעה יש לו על הבריאות", נכתב במחקר. "הדרך הנכונה ביותר להתנהל היא פשוט לאמץ אורח חיים בריא יותר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר