זה לא סוד, הרבה מאוד סטודנטים מאמצים בתקופת הלימודים תפריט שאינו בריא להם. כזה שכולל בעיקר אוכל מתועש, ג'אנק פוד ומשקאות אנרגיה, בעיקר בגלל תקציב מוגבל וחוסר זמן.
עד היום אולי הנחנו שמדובר בתקופה זמנית וכי בתום הלימודים מצליחים הסטודנטים למצוא את הזמן והכסף לאמץ לעצמם שגרת חיים בריאה ומאוזנת יותר, לכן אין לכך השלכות. אך נראה שהסברה הזאת שגויה. לפי מחקר חדש, תזונה גרועה הנצרכת בתקופת הלימודים, יכולה לגרום נזקים ארוכי טווח למשך שנים. הנזקים כוללים, בין השאר: השמנת יתר, מחלות בדרכי הנשימה ודיכאון.
מדובר במחקר מקיף שפורסם לאחרונה בכתב העת Preventive Medicine Reports. הוא דגם קבוצת מחקר של כ-12,000 סטודנטים לרפואה מ-32 אוניברסיטאות בסין. במסגרת זו הוא ביקש לבחון את הקשר בין דפוסי אכילה לבין השמנת יתר ומחלות נוספות.
"ידוע שסטודנטים רבים צורכים מזון עשיר קלוריות שכולל מאכלים ומשקאות ממותקים, עתירי סוכר, שהוכח מחקרית כי הם גורם מרכזי לפיתוח מחלות, כמו, השמנת יתר", אמרה ד"ר ג'ואן בוטורף מאוניברסיטת קולומביה הבריטית, אחת החוקרות המובילות את המחקר. "כמובן, ההרגלים הללו אינם היחידים שמובילים להשמנת יתר, אך הם בהחלט גורם מכריע ולא ניתן להתעלם מהם או לשלול אותם", הוסיפה.
ד"ר בוטורף הוסיפה שאופי המחקר לא אפשר לבסס יחס מובהק של סיבה ותוצאה, אך הקורלציה בין הרגלי אכילה בעייתיים ומחלות, בהן כאמור: מחלות בדרכי הנשימה, מחלות זיהומיות, דיכאון ומחלות במערכת העיכול דוגמת שלשולים, הייתה ברורה ונתמכה היטב בממצאי המחקר.
"מחקרים ביו רפואיים שנעשו בעבר, תומכים במחקר ובקשר בין השמנת יתר למחלות מדבקות", אמרה בוטורף, והוסיפה: "ידוע ממחקרים שנעשו בעקבות הקורונה כי אנשים בעלי עודף משקל חשופים יותר למחלות קשות, דוגמת, מחלות בדרכי הנשימה. זאת, ככל הנראה, בגלל גורמי רקע שהחלישו את המערכת החיסונית שלהם והיו קשורים לעודף המשקל", אמרה.
ד"ר בוטורף הוסיפה כי במקרים רבים התזונה הבעייתית של הסטודנטים נובעת מלחץ וחרדה אותם הם חווים בתקופת הלימודים. דבר שעלול להוביל לאכילת יתר. "בשורה התחתונה, אין להתעלם מהדפוס הכה מסוכן הזה בקרב צעירים בתקופת לימודיהם באוניברסיטה", אמרה וביקשה להדגיש את חשיבות המחקר והרצינות בה יש לנהוג בתוצאותיו. בוטורף ציינה גם ש"ההרגלים הלא בריאים של הסטודנטים מתועדים היטב". לכן, לדבריה, יש להילחם בהם על ידי חינוך ומתן מידע על מנת שידעו לקבל החלטות תזונתיות מושכלות. מאידך יש לספק להם את התנאים לצריכת אוכל בריא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו