לכבוד מיליארד מיליארד מפגינים: אביב גפן עוקץ את כולנו בפרסומת החדשה

היוצרים מאחורי הפרסומת של "דן דיזיין" בכיכובו של הזמר בהחלט עשו את שלהם • יש כאן טיפול חכם ברימון הנפץ הפוליטי, עם טקסטים שעוברים במלאכת מחשבת בין המאחד האמיתי, לשנון המחויך ולהומור העצמי המוכר שלו • וגפן הוא הפרזנטור הכי נועז שהיה פה

מטאטא אל מתחת לשטיח. גפן, צילום: צילום מסך מתוך הפרסומת

כמעט כמו לכל יצירה של אביב גפן, גם לפרסומת הראשונה בקריירה הארוכה שלו אי אפשר להישאר אדיש. במקום להתפתות לעוד קמפיין למרכז ריהוט, שיושב על זוגיות ישראלית מאוסה - או במקרה המתבקש שלו, על פרוד שמעצב מחדש את הבית - הוא עושה את מה שגפן יודע לעשות הכי טוב: לייצר הפרעה פוליטית.

• "אתה עזבת עיר באמצע ואנחנו עדיין משלמים": אביב גפן נגד חולדאי

במקום עוד פרזנטור שמעדיף לא להרגיז אף כרטיס אשראי, הוא בא עם "יאללה, פרסומת עם טוויסט פוליטי, יש בעיה?". אבל מעל לכל זה: העיתוי. נתעלם רגע מהקוריוז שמי שבכל הקריירה מחה נגד ראש ממשלה שמכר רהיטים, מצא את המאחד - ומוכר לנו רהיטים בעצמו.

בימים אלו אין מה להתייחס למניפסט המאחד ב"דן דיזיין" כאילו "זה כולה פרסומת" - היא לא עלתה לאוויר בחלל ריק. בימים שבהם השמאל הליברלי צמא לקולות עוצמתיים נגד ממשלת "קץ הדמוקרטיה", הוא מקבל וואחד היעדרות של אחד המנהיגים הבולטים שהיו לו. בדמיונם של רבים, אביב גפן היה אמור לעלות במוצ"ש בהפגנה ולצרוח "רוצים שינוי?". הפעם הוא גם היה עושה שינוי, כי הקהל היה עונה לראשונה: "לא! רוצים את מה שהיה!". אבל במקום זה הוא עלה בקמפיין ומבקש מהם לקנות שטיח.

אביב גפן בפרסומת ל"דן דיזיין", צילום: צילום מסך

גפן תמיד ידע איך לשחק עם הפרסונה התקשורתית שלו בשביל למכור, ויש מצב שהוא תחת חוזה שאוסר עליו להתלכלך פוליטית - כי מותגים אוהבים את הפרזנטורים שלהם ממלכתיים ומאחדים, ולא לוקחים צד פוליטי. אבל אביב לוקח צד פוליטי דווקא בזה שהוא לא לוקח אחד. אחרי שהיה נער ומבוגר הפוסטר של השמאל, והראשון שהקרין מסרים פוליטיים חתרניים בהופעות, הוא מודיע שהוא לא בקטע של מלחמת אחים, ושהאחים שלו צריכים להסתדר לבד.

אני אקנה מנורת רטרו לפני שאאמין שאביב גפן יודע מה המשמעות של עילת הסבירות, או איך בוועדה למינוי שופטים השליטה תמיד נתונה בידי המחנה שממנו הוא הגיע. אבל גם אני חייב להודות: מה שוות כל זעקות ה"רוצים שינוי" אם בימים אלה, כשהשינוי האימתני בפתח, אתה מסתובב לך יחף בין שידות מעצבים?

הטקסט כשלעצמו נפלא: "בא לי שנבין שנוכל לחיות יחד", "די לחשוב שיש כאן צד אחד שהוא חשוך, וצד שני שהוא מנורת תלייה רטרו המגיעה במגוון צבעים", "כי במציאות שלנו הדברים מורכבים, ואם לא - אפשר להזמין מרכיב". הבן של יהונתן גפן קורא למחנה שלו להרגיע עם הפוליטיקה, ואז עוקץ אותם בסוגיה הפלשתינית: "אז בואו נריב פחות על שטחים ויותר על שטיחים".

גפן כל כך מתוחכם, שעל הביקורת שידע שתגיע הוא מסיים ב"וזה מביא קמפיינים" המודע לעצמו. לפחות בפרסומת, את הצד הפוליטי שממנו הגיע הוא מצליח לבלבל אפילו יותר מעו"ד אלדד יניב. האם הוא התמתן? מתפרנס? האם האיש ממשיך את הקמפיין המסחרי של עצמו ומכין את השטח לקראת כניסה לפוליטיקה?

אביב גפן בפרסומת ל"דן דיזיין", צילום: צילום מסך

ואם נסחפתי, וצריך לחזור ולהבין שזו כולה פרסומת, אז היוצרים מאחוריה בהחלט עשו את שלהם. יש כאן טיפול חכם ברימון הנפץ הפוליטי, עם טקסטים שעוברים במלאכת מחשבת בין המאחד האמיתי, לשנון המחויך ולהומור העצמי המוכר של הפרזנטור. וגפן הוא הפרזנטור הכי נועז שהיה פה.

לסיים את כל הממבו־ג'מבו המאחד בלומר למצלמה "זה מביא קמפיינים" - זה ממש לעצבן את המעוצבנים. ואם זה לא הספיק, בא פאנץ' סיום נהדר אחרי הקריינות, שמזכירה לנו שמרכז העיצוב שוכן בבני ברק, כשגפן זורק לחילונים: "כן, בני ברק, מה יש?" - וצועד אל השקיעה, להמשיך לעשות בימים אלו קולות של שטיח. אמיץ זה כן.

אביב גפן בקמפיין של "דן דיזיין," הערוצים המסחריים

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר