האם רשות השידור הספרדית (RTVE) עברה על כללי התחרות? כאשר הוצג השיר הישראלי בפני מיליוני צופים בספרד, בחרו פרשני השידור הציבורי לשלב באולפן הצהרה פוליטית - שכללה אזכור לפנייה הרשמית של RTVE לקיים דיון על השתתפות ישראל, לצד התייחסות למלחמה בעזה והעברת ביקורת על מדיניות ישראל. העיתוי, ממש לפני שעלתה לבמה הזמרת יובל רפאל, מעלה את השאלה - האם מדובר בעבירה על הכללים הברורים של האירוויזיון, האוסרים הכנסת תכנים פוליטיים לשידורי התחרות?
כך הוצג השיר הישראלי בטלוויזיה הספרדית - מתוך שידורי RTVE
על רקע השקופית שקדמה להופעה של ישראל, נשמעו דברים שהעיבו על הרגע האמנותי. פרשני השידור הציבורי הספרדי, RTVE, לא הסתפקו בהצגת השיר של יובל רפאל, ובחרו להשתמש בזמן האוויר שניתן להם כדי להעביר מסר פוליטי.
הם אמנם החלו בתיאור של רפאל כ”אמנית שהייתה עד לאחרונה אלמונית, ונפצעה בפיגועים של חמאס ב־7 באוקטובר”, אך מאז, הדברים הפכו לביקורת נוקבת. הפרשנים הזכירו כי השנה פנתה RTVE לאיגוד השידור האירופי בבקשה לפתוח דיון על השתתפותה של ישראל בתחרות, והוסיפו: “על פי נתוני האו”ם, מספר ההרוגים מהתקיפות הישראליות בעזה חצה את רף ה־50 אלף, ובהם יותר מ־15 אלף ילדים”.
לסיום, ניסו הפרשנים להצטדק ולהסביר כי “אין מדובר בבקשה נגד מדינה כלשהי, אלא בקריאה לשלום, לצדק ולכיבוד זכויות האדם - בהתאם לרוח המאחדת של תחרות האירוויזיון”. אך התחסדותם לא ממש סייעה. בעיני לא מעט צופים, המסר הפוליטי היה ברור, ישיר ולא במקומו - ובעיקר סתר את הרוח שאותה הם ניסו לייצג.
לפי תקנון תחרות האירוויזיון וה־Code of Conduct שעליו חתומות כל המדינות המשתתפות, חל איסור ברור על הכנסת תכנים פוליטיים לתוך שידורי התחרות – הן על הבמה עצמה והן במסגרת השידורים המלווים אותה. איגוד השידור האירופי (EBU) הדגיש לאורך השנים כי האירוויזיון הוא “אירוע תרבותי חוצה גבולות שמטרתו לאחד ולא לפלג”, וכי הצהרות פוליטיות עלולות לפגוע באופיו הלא-פוליטי של המופע.
אמנם ספרד לא הצביעה בחצי הגמר שבו השתתפה ישראל – אלא בחצי הגמר הראשון, יומיים קודם לכן – אך לפי תקנון האירוויזיון, כלל איסור הפוליטיקה חל על כל שידורי התחרות, בלי קשר להצבעה. הדרישה לשמור על נייטרליות מוחלטת חלה גם על מדינות שאינן מצביעות באותו ערב – ובוודאי כאשר מדובר באחת מהמדינות המממנות המרכזיות של האירוע.
בעקבות הדברים שנאמרו במשדר, המשלחת הישראלית הגישה תלונה ל- EBU (איגוד השידור האירופי) נגד רשות השידור הספרדית.
פנינו בבקשה לתגובה לאיגוד השידור האירופי (EBU) ולרשות השידור הספרדית RTVE בנוגע לדברים שנאמרו בשידור בספרד. ככל שיתקבלו תגובות רשמיות – נעדכן אותן כאן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו