מי שמחפש צמיחה אמיתית של ההון - ימצא אותה לא הבכרח בגוש דן. פארק האגם בנתיבות . צילום: איל תגר

איפה מסתתר האקזיט האמיתי של הנדל"ן הישראלי?

בזמן שהכסף הגדול ממשיך לזרום לדירות בגוש דן, דווקא הערים המתפתחות עשויות להציע תשואה גבוהה יותר ופוטנציאל משמעותי לצמיחת ההון. טורו של איתן כהן, סמנכ"ל הכספים בחי נחמיאס

בזמן שרוב הכסף הגדול ממשיך לזרום לדירות יוקרה בגוש דן, עם תשואות שכירות מנומנמות של 2% בלבד - המספרים ההיסטוריים מספרים סיפור הפוך לחלוטין: אם המטרה היא להצמיח הון משמעותי, ולא רק לשמר אותו, המנוע הפיננסי האמיתי נמצא מחוץ לקו חדרה-גדרה.

שוק הדיור בישראל התפצל לשני תתי-שווקים: במרכז - מחירי כניסה אסטרונומיים ותזרים שוטף שנשחק עד דק. רכישת דירה להשקעה בתל אביב או בגבעתיים תניב לך היום תשואה ברוטו של 2.0-2.3% בלבד, כך שבסביבת הריבית הנוכחית המשקיע בפועל מסבסד את הדירה מכיסו כל חודש. בפריפריה ובערים המתפתחות התמונה הפוכה: תשואות שוטפות של 3.6% עד 4.6%, שמכסות את רוב המשכנתה ומאפשרות לישון בשקט בלילה.

איתן כהן, סמנכ"ל כספים בחי נחמיאס: "מי שמחפש צמיחה אמיתית של ההון - ימצא אותה הרחק ממנו", צילום: ניב קנטור

יש כאן גם עניין של פרופורציות. דירה בפריפריה שעלתה 1.3 מיליון שקל וטיפסה ל-1.95 מיליון רשמה עלייה של 50%. כדי שדירה במרכז ב-3.6 מיליון שקל תשיג את אותה תשואה, היא צריכה להגיע ל-5.4 מיליון - רף כמעט בלתי אפשרי בהינתן רמות השכר במשק. בפריפריה, לעומת זאת, מנועי צמיחה כמו חיבורי רכבת, הסכמי גג ורובעים חדשים מקפיצים ערכים במהירות: נתיבות ואשקלון הפכו ממרוחקות למבוקשות, וחריש וכרמי גת נבנו כמעט מאפס.

הנתונים ההיסטוריים תומכים בכך: מאז 2000 עלו מחירי הדירות בגוש דן בכ-200%, לעומת 260-300% באשקלון ונתיבות, ו-110-130% תוך עשור בלבד בחריש ובכרמי גת. המסקנה המתבקשת: מי שמחפש שימור הון ותנודתיות אפסית - ימשיך לגוש דן; מי שמחפש צמיחה אמיתית של ההון - ימצא אותה הרחק ממנו.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...