| צילום: לירן אלבז

ההייטק מגיע לחצר האחורית

עליות מחירי הנדל"ן הניעו חברות הייטק לנפץ את הבועה של רכישה והשכרת משרדים בלב הישן של תל אביב במגדלי הזכוכית המהודרים • עופר פטרסבורג עוקב אחר זליגת חברות הייטק למקומות הכי פחות שגרתיים - משכונות שוליים של תל אביב עד ערי הפריפריה • יורדים ממגדל השן

כשחושבים על משרדים של חברות הייטק, מה שעולה לנו לראש זה מגדלי ענק בלב תל אביב, משרדים שנראים אותו הדבר בדיוק במרחק הגעה על קורקינט, המתהדרים במחירי שכירות גבוהים.
לאחרונה אנו עדים למגמה חדשה בה חברות רבות בוחרות להקים את הבית שלהן דווקא במקומות פחות צפויים - האנגרים, אזורי תעשיה, אזורי מוסכים ואפילו מעל סופרים שכונתיים. מי היה מאמין?

כל חברה בחרה את המיקום בהתאם לצרכיה, והיא מתאימה את המשרדים לערכיה. לצד זאת, נכון להיום, גם אם הן היו רוצות משרדים בלב תל אביב, פשוט אין. מנתוני המחצית השנייה של 2021 שהוציאה קבוצת נת"מ המתמחה בנדל"ן עסקי - חללי עבודה בשטחים של 1,000 מ"ר ויותר במשרדים קלאס A (הרמה הגבוהה ביותר של מבני משרדים), המאפיינים את חברות ההייטק, פשוט אזלו.

השמאית ומתכננת הערים הבכירה דליה עסיס מסבירה: "דינמיקת המחירים בשוק המשרדים וההייטק מזכירה בורסה. השינויים מהירים, להבדיל משוק המגורים שהוא סולידי ותנודתי פחות".

המחירים במרכז תל אביב רשמו שיאים חדשים והיסטוריים לאחר שספגו מכה קשה בימות הקורונה, במהלכה עובדים רבים החלו לעבוד מהבית. כתוצאה מכך הגיבו חברות רבות בצמצום כח אדם, מה שמציב כעת בבעיה את השטחים היקרים שלקחו חברות רבות וכיום חלקן בוחנות להציע את השטחים לשכירויות משנה כפי שקורה בתקופות משבר.

חברת AIR בחרה בהאנגר בפרדס חנה // צילום: AIR,

דוגמאות לפריים לוקיישן לא חסר בשנה האחרונה: הסטארטאפ קונקטים (Connecteam) המתמחה בדיגיטציה מלאה של כלל התהליכים בארגון, שכר 11.5 אלף מ"ר בכ-375 מיליון שקל ל־15 שנה בפרויקט "דה וינצ'י" של ישראל קנדה ואקרו נדל"ן בתל אביב; חברת מטא, חברת האם של פייסבוק, תשכור ממליסרון ואפי נכסים, שמחזיקות בבעלות משותפת בפרויקט לנדמרק (Landmark) סמוך למגדל שרונה בתל אביב, שטח כולל של כ-51 אלף מ"ר עילי ו-660 מקומות חניה, בדמי שכירות מוערכים של כ-700 מיליון שקל למשך 7 שנים.

לצד זאת, חברות ההייטק יורדות בהדרגה מ״הר האוורסט הנדל״ני״, מהדימוי של מגדלי ומבני הייטק הקלאסיים ומגיעות גם ל"חצר האחורית" של תל אביב. כך למשל, חברת הסטארטאפ טרוליון (Trullion) שפיתחה פלטפורמה חשבונאית מבוססת AI לניהול ואוטומציה תהליכי עבודה פיננסיים, עברה לאחרונה למשרדיה החדשים ברחוב בן אביגדור בתל אביב, אזור המאופיין במוסכים, תעשייה מסורתית, מבנים נמוכים וישנים.

"במסגרת תהליך צמיחה והתרחבות התחלנו בחיפוש אחר משרדים, והרגשנו שזה פחות נכון עבורנו להיכנס בשלב זה לבנייני משרדיים גבוהים בתל אביב, ולהיטמע בין חברות רבות אחרות המנסות למנף את עצמן לכדי הצלחה", מספרת גנית דקל, מנהלת HR בסטארטאפ Trullion. "רצינו משהו ייחודי, שנוכל להרגיש שאנחנו יצרנו אותו, שיהיה "מחובר לקרקע" ויאפשר יציאה לקפה ברחוב, לנהל שיחה בשמש ולהתחבר עם השכנים שעוטפים אותנו, וכך היה. לאחר חיפושים ללא הרף מצאנו את הבית של טרוליון בלב שכונת מוניטיפיורי, באזור של עסקים עצמאיים והרבה אוכל ביתי. אזור שונה ואחר מנוף מגדלי היוקרה של ההייטק. אנחנו רואים בזה פשטות, אותנטיות וחיבור, ואלו דברים שרצינו לתת להם מקום.

המתחם שבחרנו אפשר לנו לעצב את החלל כפי שאנחנו רוצים כדי שיתאים לתרבות, וערכי החברה, ייצר חמימות ותחושה ביתית, ויעניק לכולנו אפשרות לעבוד באותו החלל, ויצירת אווירה של 'ביחד'. אני מאמינה שהחיבור בין השלב בו החברה נמצאת, המסרים שאנחנו רוצים להעביר ובחירת המקום שבחרנו, מדייקים את ההבנה של מי אנחנו, ומייצרים משהו שהוא גדול יותר, משמעותי וחשוב, הן לעובדים והן לאלו שעתידיים להצטרף".

מתחם הגר"א החדש בת"א, סלע בינוי, בראל ושובל // הדמיה: גידי בר אוריין,

אך גם לשם כדאי למהר, כיוון שעליות מחיר משמעותיות נרשמות גם בדרום תל אביב. חברות 'סלע בינוי', 'שובל מתחמי מגורים' ו'בראל הנדסה' דיווחו על עסקת שיא שרכשו קרקע במתחם הגר"א ברחוב הרכבת בתל אביב, עליה הן עתידות להקים שני מגדלי יוקרה בייעוד משולב של מגורים, מלונאות ותעסוקה להייטק ומסחר. על כ-83% מהזכויות בקרקע ישלמו החברות סכום כולל של 377 מיליון שקלים(!). המיזם העתידי שהיקפו הבנוי יעמוד על למעלה מ-30,000 מ"ר יכלול מגדל מגורים יוקרתי שימנה כ-105 יח"ד על פני 15 קומות, ומגדל נוסף שיכלול כ-24 קומות של שטחי תעסוקה ומלונאות עם חזיתות מסחריות לרחובות הרכבת וסולומון.

מתחם הגר"א החדש גובל ברחוב הרכבת מצפון, רחוב סולומון ממערב ורחוב בני ברק ממזרח ועתיד למצב את עצמו כמע"ר חדשני בלבה של תל אביב. המתחם צמוד לעורקי התחבורה המרכזיים של העיר, כמו דרך איילון ודרך בגין, וממוקם במרחק הליכה מתחנת הרכבת ההגנה ותחנת הקו האדום של דרום דרך בגין.

שי אבוחצירה, מנכ"ל חברת סלע בינוי, מסר כי שיתוף הפעולה האסטרטגי של 'סלע' עם החברות 'בראל' ו'שובל' צפוי להוביל לבניית פרויקט חדשני ויוקרתי מסוגו: "אנו מאמינים כי בשנת 2022 נמשיך לראות ביקושי שיא למשרדים ומגורים בתל אביב בעיקר מצד חברות הייטק, ואנו שמחים על ההזדמנות לקחת חלק באחד הפרויקטים המובילים שיקומו בעיר בשנים הקרובות ויהפכו למונומנט".

קבוצת K-logic, שמציעה ללקוחותיה ליווי בכל ההיבטים של צמיחה ושיווק דיגיטלי ממוקדת ביצועים, החליטה למקם את המשרדים במקום לא שגרתי באזור תל אביב. בחודש האחרון השלימה מעבר למשרדים חדשים בתוך המבנים ההיסטוריים של מתחם התחנה הממוקם בנווה צדק, סמוך לחוף הים של יפו. מתחם התחנה ההיסטורי עובר בימים אלו מהפך ומתעתד להיות קמפוס המערב שימושים מסחריים ותעסוקתיים. במשרדים החדשים, כל אחת מהחברות בקבוצה קיבלה מבנה הכולל פינות פנאי, מטבחים מאובזרים ומקלחות לשימוש העובדים.

משרדי הסטארטאפ טרוליון, רח' בן אביגדור בת"א // צילום: יח"צ,

"המשרדים החדשים מתחברים לערכים המובילים של קיי, ביניהם יצירתיות, ייחודיות והתאמה לעולם משתנה וגמיש", מסרה הקבוצה. "ה-DNA הייחודי שלנו הוא בניית עולם טכנולוגי וחדיש, על בסיס תשתית הידע של השיווק הדיגיטלי".

דוגמה קצת אחרת ממרכז תל אביב עם אפיון סמלי: מה לתנועה הקיבוצית ולחברת סייבר מתקדמת? חברת הסייבר 81 Perimeter שוכרת מאמפא נדל"ן את בניין התנועה הקיבוצית ההיסטורי בתל אביב בעשרות מיליוני שקלים לתקופה של 5 שנים עם אופציה ל-5 שנים נוספות. החברה שצפויה להגדיל את מספר עובדיה פי 3 עד סוף 2023 תאייש את כל קומות הבניין בשטח של כ-5,000 מ"ר. חברת אמפא תשקיע מעל 20 מיליון שקל בעיצוב המשרדים על-ידי אדריכלית הפנים ורד גינדי, המתמחה בשימור מבנים היסטוריים.

מגיעים לפריפריה

לא רק בתל אביב קיימים מבנים ייחודיים ומקוריים בהן בוחרות חברות להקים את משכנן: דותן לזר, מנכ"ל ומייסד-שותף בחברת הספורט-טק - LSports מספר מדוע בחר בעיר אשקלון, השואפת לפי חזונו של ראש העיר תומר גלאם, להפוך למעצמת הייטק בפני עצמה.

"אנחנו כאן באשקלון קודם כל מטעמי ציונות", מספר לזר. "בחרנו באשקלון כי אנחנו מבינים ומכירים את ההון האנושי שיש בדרום. מעבר לכך רצינו לחסוך לאנשים את הנסיעה למרכז, לתת לעובדים ולעובדות שלנו חיים נורמליים שהם כמובן היברידים ומשולבים בחיי משפחה תקינים. הפקקים במדינה שלנו, עם דגש על מרכז הארץ, גורמים לכל כך הרבה אנשים לאבד שעות רבות מהחיים שלהם על הכבישים במקום עם המשפחה או בעבודה. אשקלון זה עדיין לא מקום של חברות הייטק לכן אנחנו החלוצים בתחום כבר מלפני עשור. הלוקיישן שלנו מיוחד, 500 מטר מהים, במבנה קטן, איכותי, שקט ורחב ידיים במרכז השכונה".

קבוצת logic-K, מתחם התחנה בנווה צדק ת"א // צילום: מתן לבנון,

בחברת AIR המפתחת רכב אווירי חשמלי בטכנולוגיית eVTOL ומשלבת חדשנות בתחום התעופה והחלל בשילוב טכנולוגית מעולם הרכב, בחרו למקם את המשרד שלהם בהאנגר בפרדס חנה. רני פלאוט, מנכ"ל ומייסד שותף בחברה מסביר מדוע:

"בחרנו מבנה איכותי באזור התעשיה של פרדס חנה, מקום שנגיש ברכבת מהמרכז ומאפשר לנו שטח גדול לניסויים במנועים החשמליים, בלי להפריע או למשוך תשומת לב רבה מידי. המקום מאפשר לנו לטפל בכל הדיסציפלינות באופן מיטבי, כולל בדיקות והרצות בכוח מלא וגישה נוחה לאזורי ניסוי, ריחוף וטיסה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...