ההודעה של ראש הממשלה אתמול (רביעי) בערב על אישור עסקת הגז עם מצרים עוררה התרגשות בציבור, אך גורמים בכירים בכלכלה הגיבו אחרת. "מי שמכיר לעומק את הסוגיה ידע שאין סיכוי אמיתי לעצור את העסקה", אומר ל"היום" גורם כלכלי בכיר המעורה בפרטי העניין. "לכן אף אחד מהשחקנים המשמעותיים לא מכר מניות – להיפך, הם קנו כדי להמתין לציבור הרחב ולמכור לו במחירים גבוהים יותר".
נתניהו: אישרתי את עסקת הגז עם מצרים, הגדולה בתולדות ישראל
איך זה נראה מזווית המשקיעים
שותפויות הגז המפעילות את מאגר לווייתן חתמו על עסקה משמעותית עם מצרים, במסגרתה ייסחר גז טבעי בהיקף של כ-35 מיליארד דולר. עד כאן – עסקה מצוינת.
אולם לפתע החלו לצוץ דיווחים על כך שהדרג הפוליטי בוחן את העסקה ואף שוקל לעכב אותה, בטענות שונות הקשורות להסכם השלום עם מצרים. מאחר ושברון – הענקית האמריקאית המפעילה את לווייתן ומחזיקה גם כ-40% ממניות ניו מד (היתרה מוחזקת על ידי יצחק תשובה והציבור) – מעורבת כל כך עמוק בעסקה, היא פנתה לבירור מול הממשל האמריקאי.
התשובה? ברורה וחד-משמעית: שברון מרצה לחלוטין מהעסקה, והמסרים שהועברו למשקיעים המוסדיים היו שמדובר בצרכים פוליטיים מקומיים, וכי העסקה אפילו לא תתעכב באופן מהותי.
הפער בין התיאוריה למציאות
מבחינה תיאורטית, אם אכן הייתה סכנה אמיתית לעסקה, זה היה אמור להיות משתקף מיידית במחיר המניה של ניו מד. אך המציאות הייתה שונה: לא זו בלבד שהמניה לא קרסה, אלא שגורמים מקצועיים רבים דווקא ניצלו את המצב כדי להגדיל את החשיפה שלהם למאגר לווייתן – בעיקר באמצעות רכישת מניות ניו מד.
הבוקר, כך לפי הערכת גורמים בשוק ההון, הציבור הרחב מסתער לקנות מניות ניו מד בעקבות האישור הרשמי, ומי שמוכר להם הם בדיוק אותם משקיעים שקנו לפני חודש במחירים נמוכים יותר – וגוזרים כעת רווחים ניכרים מה"ספין התקשורתי".
"מי שהבין את הפרטים, ידע"
גורם כלכלי נוסף שהיה מעורב היטב בפרטי ההסכם עם מצרים מסכם: "התנאים המסחריים אכן שופרו במהלך המשא ומתן, אבל העסקה עצמה מעולם לא הוטלה בספק אמיתי. מי שהיה מעורב בפרטים הבין היטב שהיה כאן חלון הזדמנויות לבצע סיבוב מהיר על בסיס הכותרות התקשורתיות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו