בעיצומן של קריאות לחרם על תוצרת ישראלית בחלק ממדינות אירופה, ענף האבוקדו הישראלי מצליח לא רק לשמור על היקפי היצוא, אלא אף להרחיב אותם. שחר גולדברג, יו"ר שולחן האבוקדו במועצת הצמחים ומנהל מטעי קיבוץ אפק ויסעור, מספר כי השנה נרשמה עלייה בייצוא בזכות פתיחת שווקים חדשים - ובראשם יפן.
"הייתה דאגה אמיתית שהמלחמה תשפיע על היצוא, בעיקר באירופה, שם יש רשתות שמסרבות למכור פרי ישראלי. אבל בסופו של דבר מצאנו יעדים חלופיים, והיצוא לא ירד אלא להפך, עלה," מסביר גולדברג.
בישראל נטועים כיום כ-160 אלף דונם אבוקדו והשטחים גדלים מדי שנה ב-8,000 עד 10,000 דונם. במקביל, הביקוש לנפש באירופה מזנק בכ-15% מדי שנה, מה שמאפשר להרחיב את הייצור הן לשוק המקומי והן ליצוא.
כ-60%-70% מהיצוא עדיין מיועד לאירופה ולרוסיה, אך גולדברג מדגיש כי הכיוון ברור: "אנחנו מכוונים ליפן, סין, הודו וארה"ב. לישראל יש יכולת לוגיסטית מצוינת למשלוחים ימיים למרחקים ארוכים, והמאמץ כעת הוא חתימה על הסכמי סחר והתגברות על חסמים רגולטוריים."
לצד ההתרחבות, הענף מתמודד עם אקלים קיצוני, מכירת פרי בוסר ולחץ פוליטי גובר באירופה. "כשצרכן קונה אבוקדו יקר ומגלה שהפרי לא מבשיל אנחנו מאבדים אותו," אומר גולדברג. "זו פגיעה ישירה באמינות הענף."
מלונים בחורף? זה לא חלום
במועצת הצמחים מתקיימות פגישות חירום יחד עם יצואנים במטרה להבטיח יציבות מסחרית. במקביל מושקעים מדי שנה כ-5 מיליון שקלים במחקר ופיתוח: שיפור פוריות, הגנת הצומח, טיפול לאחר קטיף והשבחת זנים חדשים. "אנחנו כל הזמן מחפשים את הזן הבא", מוסיף גולדברג.
בתערוכת אגרומשוב הקרובה יוצגו חידושים בולטים של החקלאות הישראלית. חברת Origene Seeds תחשוף זנים חדשים של עגבניות, מלונים ואבטיחים, המותאמים לשינויי אקלים ולאתגרים מודרניים.
במרכז התערוכה תעמוד עגבניית "נגה", זן אשכול חדש המתאפיין בהבשלה אחידה, עמידות גבוהה וחיי מדף ארוכים. לצידה יוצגו אבטיח "אסנס", העמיד במיוחד לחום קיצוני ולווירוסים, ומלון "פונטו", שפותח במשך חמש עד שבע שנים ומציג חיי מדף מרשימים וטעם בולט.
לדברי אייל שגב מחברת אורג'ין זרעים, "החדשנות מכוונת לכך שנוכל להביא לשוק מלונים ואבטיחים איכותיים לאורך כל השנה, עם התאמה מיטבית לאקלים המשתנה ויתרונות משמעותיים לחקלאים".
תערוכת אגרומשוב היא אירוע שנתי מרכזי בתחום החקלאות בישראל, שבו מוצגים טכנולוגיות ופתרונות חדשניים לגידול ושימור יבולים. בתערוכה משתתפים יצרנים, מגדלים וחברות טכנולוגיה, שמציגים מכשור, חומרים ושיטות מתקדמות שמטרתם לשפר את היעילות והקיימות בחקלאות.
התערוכה מתמקדת בהתמודדות עם אתגרים כמו שינויי אקלים, מחסור בכוח אדם והגבלות במשאבים, ומאפשרת לחקלאים לקבל כלים חדשים וללמוד על שיטות שיכולות לשפר את היבול ולהגן עליו בצורה בטוחה יותר. בנוסף, מתקיימות הרצאות וסדנאות שמחברות בין אנשי מקצוע ומקדמות שיתופי פעולה בענף.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו