נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הפתיע אתמול כשהודיע שהוא מקפיא את המכסים שהטיל על 80 מדינות ברחבי העולם למשך 90 יום, וזאת כדי לאפשר משא ומתן על הסכמי סחר חדשים.
טראמפ החריג את סין מההקלות, ואף מוסיף מכס על מוצרים המיובאים ממנה. בתגובה מזנקים המדדים בוול־סטריט בכ־9%. מניות הטכנולוגיה והבנקים מובילות את העליות, שכן אלה סבלו משמעותית בימים האחרונים מהטלת המכסים.
הכרזתו של טראמפ מגיע בהמשך לאחד הניסויים הכלכליים הגדולים בעידן המודרני. עוד לפני הקפאת המכסים טראמפ הגיב והעלה עוד הפעם את המכסים על סין. היא בתגובה העלתה בחזרה את המכסים. מבחינת המצב כרגע, המכס על מוצרים שמיובאים מסין לארה"ב עומד על 104%, והמכס על מוצרים שמיובאים מארה"ב לסין עומד על 84%.
אמש כאמור הפתיע הנשיא טראמפ כשהודיע שהוא מקפיא את המכסים על העולם, להוציא סין שעליה הוא מטיל מס נוסף. ההודעה הזו תפסה את המשקיעים לא מוכנים, ואלה שחררו את פקודות הקנייה לכל המניות שצנחו בשבוע האחרון. בסופו של דבר, המדדים זינקו ביותר מ־6%, ובמקביל תשואות האג"ח הממשלתי האמריקני טיפסו ל־4.3%. פירוש הדבר הוא שהמשקיעים מיהרו למכור איגרות חוב שקנו בימים האחרונים ורצו לשוק המניות כדי לסגור פערים.
באופן עקרוני, התיאוריה הכלכלית מדברת על מצב שבו מכסים משבשים את חיי המסחר, וגורמים למפעלים לעבור למדינה אחרת רק כדי להימנע מהמכסים האלה או להיפגע מהם פחות.
המעברים האלה יוצרים לחצים אינפלציוניים, שכן המחירים עולים לאורך ולרוחב. והרי אם מחירו של מוצר אחד עולה, מדוע לא לנצל את המצב ולהעלות את המחיר של מוצר אחר שלא נכלל במכסים? השלב הבא, אומרת התיאוריה, היא גלישה למיתון - וכאן כבר עוברים למשחק אחר לגמרי.
למה אנחנו נמצאים בניסוי הכלכלי הגדול בעולם? קונצנזוס הניתוחים של הכלכלנים והאנליסטים בוול־סטריט מדבר על כך שדרך הפעולה של טראמפ היא להטיל מכסים דרקוניים על העולם ולגרום לעולם לבוא אליו למו"מ, זאת כדי להגיע להסכם סחר טוב יותר ממה שהיה. אבל כששותפות הסחר לא ממהרות להגיע למו"מ (שסופו ידוע), הרי החברות ברחבי העולם לא יודעות כיצד להיערך וכיצד להגיב. וכאן, כל יום שעובר הוא נזק אחד גדול: שכן מפעל בסין לא יודע אם להמשיך בפרויקטים, והלקוח בארה"ב לא יודע אם להמשיך ולמכור - כי הוא לא יודע כמה תעלה לו הסחורה המיובאת. המשמעות, לפחות בשלב הזה של הדברים, היא עצירה של הפעילות הכלכלית השוטפת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו