פורום הכלכלנים על חלוקת הכסף הקואליציוני למפלגות חרדיות: "סכומי עתק שיפגעו בכלכלה הישראלית"

הפורום שחתם בעבר על התנגדות לרפורמה המשפטית התריע על הגדלת הגרעון • "קוראים לראש הממשלה ולשר האוצר להרחיב את לימודי הליבה במערכת החינוך החרדית, ולהימנע מצעדים שיפגעו בכלכלה הישראלית" • בין ההעברות המרכזיות הצפויות במסגרת הקצאת הכספים הקואליציוניים: 1.18 מיליארד שקלים לתגבור מורים במוסדות חינוך חרדיים

גולדקנופף וטסלר. צילום: אורן בן חקון

פורום הכלכלנים הכולל מאות אנשי אקדמיה בכירים אשר חתמו על מכתב ההתנגדות לרפורמה המשפטית, הביע הבוקר (שני), ביקורת חריפה לחלוקת הכספים הקואליציוניים והתריע מפני הגדלת הגירעון.

"פורום הכלכלנים לשמירה על הדמוקרטיה מביע את דאגתו לפגיעה חמורה בכלכלת ישראל בעקבות הפרסום הערב על היקף הכספים המעורב בהסכמים הקואליציוניים. מדובר בסכומי עתק שיגדילו את הגרעון במידה משמעותית", נכתב בהודעה מטעם הפורום.

"הצדקה אפשרית להגדלת גרעון היא השקעה בפעילות מחוללת צמיחה, כמו לימודי ליבה והכשרה מקצועית. לצערנו, הכספים הקואליציוניים, לא רק שאינם תורמים לצמיחה, אלא שהם צפויים לפגוע בהשתלבות החרדים בשוק התעסוקה. אנו קוראים לראש הממשלה ולשר האוצר להרחיב את לימודי הליבה במערכת החינוך החרדית, ולהימנע מצעדים שיפגעו בכלכלה הישראלית", כתבו הכלכלנים הבכירים.

הצעת המחליטים. חלוקת הכספים הקואליציוניים,

הביקורת מצד הכלכלנים נוגעת לחלק מהסעיפים המופיעים במסמך חלוקת הכספים כפי שהובא בהצעת המחליטים. כך למשל, בסעיף 3 של הצעת המחליטים הקובעת את החלוקה של הכספים, נכתב: "מוצע להקצות למשרד לביטחון לאומי סך של 0.35 מיליארד שקל בשנת 2023 וסך של 0.88 מיליארד שקל בשנת 2024 לצורך תכנית לחיזוק הביטחון הלאומי לשם הגברת הביטחון במרחב הציבורי אשר תכלול בין היתר התעצמות, הצטיידות ובינוי במשטרת ישראל והרחבת משמר הגבול. כמו כן, המשאבים ישמשו לתוספת ימי מילואים ולהקמת פלוגות מילואים חדשות במשמר הגבול. בנוסף, כחלק מהתקציב האמור יוקצו משאבים להתעצמות טכנולוגית בשירות בתי הסוהר".

סעיף 4 של ההצעה עוסק בתמיכות המורים המועסקים במוסדות החינוך החרדים. "..יוקצה כ-0.3 מיליארד שקל בשנת 2023 ו-0.88 מיליארד שקל בשנת 2024 עבור החלת תנאי השכר בתוכנית אופק חדש על עובדי ההוראה במוסדות מוכרים שאינם רשמיים..".

סעיף 5 מציע "לקבוע כי היקף התמיכה בישיבות יועלה להיקף של 1.8 מיליארד שקל בשנת 2023 ו-1.9 מיליארד שקל בשנת 2024. לצורך כך יוקצה תקציב בסך של 1.2 מיליארד שקל ב-2023 ו-1.3 מיליארד שקל בשנת 2024".

12 מיליארד שקל למפלגות החרדיות והדתיות

אתמול בערב נחשפה במהדורת חדשות 13 חלוקת הכספים הקואליציוניים, במסגרת אישור התקציב המתקרב. אלו כוללים הקצאה של כ- 12 מיליארד שקל ככספים קואליציוניים למפלגות החרדיות והדתיות. מדובר בכספים המהווים חלק מתקציב המדינה לשנים 2023-2024 אותם הממשלה תצטרך לאשר שבוע הבא. לא מן הנמנע כי לא מדובר בסכומים סופיים לנוכח התיאבון הגדל של מפלגות החרדים בעיקר בשל הדחייה של חוק גיוס.

בין ההעברות המרכזיות הצפויות במסגרת הקצאת הכספים הקואליציוניים: 1.18 מיליארד שקלים לתגבור מורים במוסדות חינוך חרדיים, 2.5 מיליארד שקלים תמיכה בישיבות, חצי מיליארד שקל תוספת למשרד המורשת וחצי מיליארד נוספים להקמת הרשות לקידום המגזר החרדי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר