הליך מנהלי ראשון של משרד הבינוי והשיכון כנגד חברת מימון בפרוייקט של פרי נדלן מהווה תקדים חשוב. לראשונה – משרד הבינוי והשיכון פתח בהליך מנהלי מול חברת המימון 'בונוס' בחשד להפרות חוק המכר בפרויקט הורייזן בבת-ים אשר אורגן על ידי קבוצת פרי נדלן.
ההליך נפתח בנוגע להתקשרות של חברת המימון עם 169 רוכשים ועשוי להגיע לעיצום כספי של כ-10 מיליון שקלים. כך נמסר בהודעה רשמית של משרד השיכון.
במקביל, פנה ממונה חוק המכר לחברת המימון אקספו על מנת שזו תתקן הפרות חוק, כפי שעלו בחקירות מול חברת פרי נדל"ן בקשר לפרויקט פרי פלייס ברחובות.
הוראות חוק המכר מטילות אחריות גם על מי שנותן הלוואה לרכישת דירה, כך שהוא נדרש ליידע את הרוכש בדבר זכויותיו להבטחת הכספים ובנוסף, עליו להעביר את הכספים רק לאחר שווידא כי ניתנו בגינם בטוחות חוק מכר (או התחייבות מצד המוכר לתת בטוחות כאמור).
על פי החשד, חברת המימון בונוס נתנה הלוואות ל-169 רוכשים לצורך רכישת דירות בפרויקט "פרי הורייזן" בב-ים, מבלי שווידאה ניתנו בטוחות בגין הכספים. בנוסף, עולה כי החברה לא יידעה את הרוכשים בדבר זכויותיהם להגנה על כספם, הכל בניגוד להוראות חוק המכר בנושא.
בתחילת אוגוסט 2020 קבע ממונה חוק המכר כי חברי קבוצת הרכישה "פרי הורייזן" בבת-ים הינם רוכשי דירות לכל דבר ועניין.
בשל ההכרה כי מדובר ברוכשי דירות, מצא לנכון הממונה להטיל את האחריות גם לפתחה של חברת המימון אשר בעצם שימשה כמי שנותן הלוואה לרוכשי הדירות לעניין רכישת דירה בפרויקט. על כן, נפתח הליך מנהלי לבירור נסיבות העניין.
יצוין כי בפרויקט "פרי הורייזן" ניתנה הלוואה נוספת מגוף מימון נוסף והדבר נבחן בימים אלה. בנוסף, בוחן ממונה חוק המכר את אחריות כלל החברות אשר סיפקו מימון לקבוצות השונות אשר אורגנו על ידי קבוצת פרי נדל"ן.
קדמה לכך תביעה תקדימית שהוגשה על ידי עורכי בדין אבי ששו ועמירם טפירו על ידי חלק מהרוכשים בקבוצת פרי נופים כנגד אלדד פרי נדל"ן וכנגד הגופים שמימנו את רכישת הקרקע בגין אי מתן בטוחה בהתאם להוראות חוק מכר (דירות) הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תשל"ה – 1974.
התובעים, מיחידי קבוצת הרכישה פרי נופים במודיעין, טוענים בכתב התביעה, כי למעשה הפרוייקט הוצג להם כפרוייקט לרכישת דירה במחיר סופי בכפוף לסטייה בת 7%, שהנתבעת התחייבה למועדים ולסכומים להשלמת הבנייה. לאחר שהתובעים ויחידים נוספים שילמו את חלקם ברכישת הקרקע לידי הנאמן, התברר להם, לשם רכישת הקרקע ניטלה הלוואה מבנק ירושלים ומחברת בונוס.
כתב התביעה עוסק באחריות שיש ליחס למממנים, של הפרוייקט במודיעין, ובפרט חב' בונוס ובנק ירושלים בגין אי הנפקת ערבויות חוק מכר לחלק מיחידי קבוצת הרכישה.
יאיר פינס, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "נפעל בכל הכלים הרגולטוריים המונחים לפנינו על מנת לסייע לרוכשי הדירות להגן על האינטרסים שלהם. במקביל, מטרתנו לייצר הרתעה מול כל העוסקים בתחום קבוצות הרכישה שעליהם לפעול על פי החוק.
תגובת חברת א.ר.א.ב בונוס לפרסום מטעם הממונה על חוק המכר: "ראשית אבקש לציין כי הפניה לעיתונות נעשתה עוד קודם שהממונה בירר את העובדות לאשורן תוך שהוא פועל על סמך שמועות לא מבוססות והולך שבי אחר נסיונות הטעיה שנעשו כלפיו על ידי מיעוט מחברי הקבוצה. אין ספק מלפנינו כי עם בירור העובדות לאשורן יחזור בו הממונה מהטענות שהועלו על ידו כלפי מרשתי.
"כבר מקריאה ראשונית של הטענות שהועלו על ידי הממונה ניתן לראות כי מדובר בטענות מופרכות על פניהן תוך שהעובדות הנטענות על ידי הממונה לא רק שאינן נכונות משפטית, אלא אף אינן נכונות עובדתית. כך למשל הממונה טוען שחברתנו העמידה שתי הלוואות בסכום של שלושים מיליון ₪ כל אחת והכל מקום בו הועמדה הלוואה אחת על סך של 30 מיליון ₪ בלבד לצורך רכישת הקרקע ולאחר מכן הוכן הסכם ליווי לצורך ליווי הבניה. כך למשל בשל טענות הסרק של מי מחברי הקבוצה טוען הממונה כי כספי ההלוואה הועברו לחשבון נאמנות של שני נציגי קבוצה ועורך הדין הנאמן, וזאת למרות שהכספים הועברו ישירות לצורך רכישת המקרקעין (שאותה קנו חברי הקבוצה במשותף) ושולמו בהמחאה בנקאית למוכר המקרקעין בשמם של חברי הקבוצה.
"בניגוד גמור לטענות הממונה הרי שהמימון על ידי חברתנו ניתן לחברי קבוצת רכישה אשר ביצעו עסקה מתוך מטרה להוזיל את עלויות הקמתן של דירות ומתוך רצון לעשות לעצמם רווח כלכלי ניכר – הטענה היום כאילו ומדובר ב"רוכשי דירות" המוגנים על פי חוק המכר לא תואמת בשום דרך את המצגים שנעשו על ידי חברי הקבוצה כלפי חברתנו ואף לא את המסמכים עליהם חתמו חברי הקבוצה. אין לנו אלא להצר על כך שמיעוט מחברי הקבוצה הצליח להטעות את הממונה ולהביא אותו לפתוח בהליך סרק כנגד מרשתי וזאת תוך העלאת טענות אשר קל עד מאוד להפריך, ובנסיון לסכל את המו"מ המתנהל בין מרשתי לבין קבוצת הרכישה עצמה".
תגובת עו"ד חגי אולמן בא כוחה של קרן אקספו: "במכתב הממונה על חוק המכר, אין כל קביעה כי קרן אקספו פעלה בניגוד לחוק וטוב שכך. קרן אקספו פעלה כחוק וכנדרש במסגרת ההלוואות שהעמידה לקבוצת פרי בפרויקט פרי פלייס ברחובות לשם מימון רכישת הקרקע עבור מעונות סטודנטים, שבבעלות קבוצת הרכישה ועבור חלק המיועד למסחר ומשרדים אשר בבעלות קבוצת פרי. ההלוואה לא ניתנה לאנשים פרטיים ובוודאי שלא לצורך רכישת דירה, כפי שקובע חוק המכר. קרן אקספו תפנה למשרד הבינוי והשיכון להבהרת העניין".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו