האתר בו התרחש הפיצוץ בנתנז // צילום: איי.אף.פי // האתר בו התרחש הפיצוץ בנתנז // צילום: איי.אף.פי

איראן בתגובה לפיצוץ בנתנז: "תוכנית הגרעין שלנו לא ניתנת לעצירה"

בניגוד לדיווחים על נזק משמעותי, דובר הממשלה האיראנית עלי רביעי טען כי העשרת האורניום בנתנז נשמרת כסדרה • הבכיר הזהיר את ישראל: "הציונים צריכים להיזהר ממצג, גם אם כוזב, של פגיעה במתקני גרעין" • "ישראל מנהלת מלחמה פסיכולוגית נגדנו"

דובר ממשלת איראן, עלי רביעי, התייחס היום באופן מפורט לפיצוץ והשריפה במתקן העשרת האורניום בעיר נתנז שהתרחש בשבוע שעבר ועל פי דיווחים בכלי תקשורת שונים, גרם נזק כבר לכושר הייצור של המתקן.

"לתקרית לא הייתה כל השפעה על תהליך העשרת האורניום והמתקן בנתנז פעיל כמו קודם. פעילותה הגרעינית של איראן היא שוחרת שלום ולמרות אויבים עוינים, לא ניתן לעצור את תוכנית הגרעין שלנו", אמר רביעי.

רביעי התייחס לישראל ואמר: "לאחר התקרית, כלי תקשורת במערב ניסו ליצור תדמית חזקה ובעלת עוצמה עבור המשטר הישראלי ויחסו את התקרית לישראל, בזמן שבכירים במשטר הגזלן סירבו להגיב על התקרית או לקחת אחריות".

עוד בנושא:

הפיצוץ בנתנז - המכה הקשה ביותר שספגה תוכנית הגרעין של איראן

גורמים באיראן: השריפה במתקן הגרעין בנתנז נגרמה מתקיפת סייבר ישראלית

תיעוד: דליפת הכלור במפעל באיראן

"המשטר הישראלי חייבת להיות מודע לכך שיצירת נרטיב שובר מוסכמות של תקיפה נגד מתקני הגרעין באיראן, אפילו כזה כוזב למטרות תעמולה, הוא צעד בדרך שמובילה לסיכון השלום והביטחון", הוסיף רביעי. הדובר האיראני הודיע כי ארצו תחשוף בקרוב את פרטי חקירת התקרית לאחר אישורה של מועצת הביטחון העליונה במדינה.

פיצוץ מסתורי נוסף

שני בני אדם נהרגו ועוד כמה אחרים נפצעו בפיצוץ מתקן תעשייתי מדרום לבירה האיראנית טהרן, כך דיווחה הלילה (בין שני לשלישי) רשת החדשות הסעודית "אל ערביה".

על פי הדיווח, הפיצוץ התרחש במתקן תעשייתי באזור ברגשהאר וככל הנראה כלל התפוצצות של מכלי חמצן או גז דליק אחר שהיו במקום. על פי דווחים ברשתות החברתיות הפיצוץ גרם לבהלה באזור, אך לא פורסמו תמונות או סרטונים של האירוע.

כלי התקשורת הרשמיים באיראן לא הגיבו לאירוע וחשבונות ברשת החברתית טוויטר המזוהים עם המשטר ביטלו את קיומו או חשיבותו של האירוע. אחת ממזקקות הנפט הגדולות באיראן נמצאת בסמוך לשכונת ברגשהאר.



זירת הפיצוץ בברגשהאר
זירת הפיצוץ בברגשהאר

לאחר שבכירים איראניים הודו בתחילת השבוע כי הפיצוץ שהתרחש במתקן להעשרת אורניום בנתנז גרם לנזק קשה, הניו יורק טיימס דיווח במהלך הלילה שבין ראשון לשני כי גורם מודיעיני במזרח התיכון, עם ידע על התקרית החריגה באיראן, טען שישראל היא האחראית למתקפה שהתרחשה במתחם בנתנז ביום חמישי בשבוע שעבר. 

על פי הדיווח בניו יורק טיימס, גורם המודיעין טען כי ישראל השתמשה בפצצה עוצמתית לשם ביצוע המתקפה, אך בנוסף הדגיש אותו גורם מודיעין כי למרות שהאחראית לתקיפה בנתנז היא ישראל, אין לישראל שום קשר לאירועים האחרונים שהתרחשו באיראן, ובהם דליפת הכלור שהתרחשה במהלך סוף השבוע במפעל בעיר אהוואז בדרום איראן והפיצוץ הגדול שהתרחש בתחנת הכוח ליד העיר אחוואז בדרום המדינה ביום שבת האחרון.

"איראן תחת לחץ כבד"

בתגובה לדבריו של דובר ממשלת איראן, עלי רביעי בעקבות סדרת הפיצוצים באיראן אומר סא"ל במיל. מיקי סגל, לשעבר ראש ענף איראן באמ"ן וכיום חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה אומר: "איראן נמצא תחת לחץ כבד – הן כלכלי, הן מדיני והן פנימי".

לדבריו סדרת התקריות באיראן מתרחשת בשיאו של משבר הקורונה באיראן ובעיצומן של הסנקציות האמריקניות נגד המשטר המסבות נזקים כלכליים קשים. בין היתר הובילו המשבר הכלכלי באיראן לקיצוץ בתקציב המיליציות הפרו-איראניות בעיראק וככל הנראה גם לשחיקת הסיוע לגורמים אחרים באזור להם מגישה איראן סיוע ולקשיים גוברים מבית.

תמונת לוויין של המתקן נתנז באיראן // צילום: אי.פי
תמונת לוויין של המתקן נתנז באיראן // צילום: אי.פי

"גם אם מדובר בתקריות שאינן קשורות זו לזו הרי שהרצף שלהן בתוך כעשרה ימים ששיאן, כפי שמתברר והולך בפגיעה קריטית במתקן לייצור צנטריפוגות בנטנז, יוצר הדבר תחושת מבוכה וחוסר ביטחון בתוך המשטר האיראני ומעמיק את אי האמון בו מקרב העם האיראני העד לפגיעות החוזרות ונשנות במשטר ולאוזלת ידו בתגובה להן".

סגל מוסיף: "גם נגד הנשיא רוחאני  גוברת הביקורת על דבקותו בתוכנית הגרעין מבלי שאיראן זכתה עד כה לכל תמורה ומצבה אף החמיר".  איראן מפנה אצבע מאשימה כלפי ארצות וישראל, שיתכן ומעוניינות בחלון הזמנים שנותר עד לסוף כהונתו של טראמפ לא תנקוט מהלך שיוביל לתגובה ישראלית אמריקנית חריפה נגד המשטר ותוכנית הגרעין האיראנית", עוד הוסיף כי: "אירן יכולה עדין להפעיל את בני החסות שלה – בעיראק, סוריה לבנון ותימן, לפגוע באינטרסים ישראלים ואמריקנים, אולם נראה כי המשבר הכלכלי הנמשך באיראן – ובלבנון – מתחיל לתת את אותותיו גם על כלי משחק איראניים אלה".

 



 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...