בלוח השנה היהודי יש שני צומות שאורכים יממה שלמה - יום הכיפורים ותשעה באב. לאנשים רבים מדובר באתגר קשה, ויש שיגידו מפחיד. הדיאטנית הקלינית נעמה הורביץ' מיייעצת איך להתכונן לצום, כך שתעברו אותו בקלות יחסית.
לפני הצום
שתו מים: "לקראת שבת שלפני הצום כדאי להתחיל לשתות כל שעה כוס מים. ניתן להוסיף לכוס מעט לימון ונענע, אך עדיף להימנע ממשקאות ממותקים ודיאט. במילים אחרות, קחו בקבוק של ליטר וחצי ושתו ממנו ללא הפסקה", היא אומרת.
הימנעו מסוכר ומלח בשבת לפני הצום: "בשבת אנחנו לרוב אוכלים יותר מתוק מבדרך כלל, אבל בשבת זו רצוי להפחית בסוכרים פשוטים וכן להימנע ממזונות מלוחים. דג מלוח, זיתים, גבינה צהובה או בולגרית כדאי לשמור לימים אחרים".
לחתוך את הקפאין מהתפריט - עצה נוספת שהורביץ' נותנת: "הימנעות מקופאין כמה ימים לפני הצום עצמו תעזור. בהקשר לכך יש לזכור כי קפאין מצוי גם בתה ובקולה".
סעודה מפסקת
בכל הנוגע לסעודה המפסקת, ממליצה הורביץ': "הרכיבו את הסעודה מפחמימה מורכבת, חלבון ושומן. מומלץ לאכול אורז או קוסקוס מלא. גם קטניות מומלצות לסעודת מפסקת, כמו קינואה, כוסמת, עדשים ובורגול".
"בכל הנוגע לחלבונים, הוסיפו לפחמימות דג או ביצה. משום שסעודה מפסקת יוצאת בשבת, ניתן לאכול גם עוף או בשר. לאלו הוסיפו שומן כגון אגוזים, טחינה ושמן זית. שומנים מאטים את קצב ריקון הקיבה ובכך שומרים על תחושת שובע לאורך זמן".
במהלך הצום
"יש דרכים להקל על הצום במהלך היום עצמו. ברגע שהראש מתחיל לכאוב לכם, פשוט שכבו, נסו לנוח ונשמו באיטיות. הנשימות האלו יספקו הרבה חמצן לדם ויפחיתו את הכאב. כמו כן, שנו היטב לפני הצום. השינה מספקת לגוף אדרנלין שמחזק אותו, חוסר באדרנלין גורם לתחושת הרעב המציקה לעלות. כמו כן, הריחו תבלינים כמו ציפורן, קינמון והל. התבלינים האלו מסייעת לדכא את תחושת הרעב בגוף".
איך לסיים את הצום?
בכל הנוגע לסוף הצום, אומרת הורביץ': "התחילו עם לפחות שתי כוסות מים. אחר כך אני ממליצה על פירות שיעלו את רמות הסוכר, ויתחילו למלא בחזרה את מאגרי הגליקוגן. יש לנו נטייה להכין ארוחות מלאות וגדולות בסוף הצום, מתוך מחשבה שמגיע לנו לפנק את עצמנו אחרי שלא אכלנו יממה שלמה, אך אין צורך להעמיס על הקיבה בשעה זו".
