מדריך הפעילויות המלא לשבועות
את חג השבועות השנה אפשר לחגוג על פני סוף שבוע ארוך, וזה זמן טוב לטייל בפסטיבלים החקלאיים • תטיילו, תקטפו, תגבנו ותאפו לחמים - העיקר שיהיה חג שמח
, עודכן
חג השבועות הוא חג הקציר, שנותן מקום של כבוד לחקלאות שמנסה להתפרנס בעידן המודרני. והיא עושה זאת ע"י החקלאות התיירותית, שהפכה היום לענף משלים עבור חקלאים רבים, שמתקשים להרוויח מחקלאות נקייה.
פגעי מזג האוויר וחוסר היציבות גורמים לחקלאים להסתמך על תיירות חקלאית כדי להתפרנס, ואפילו כדי לשרוד. רפתות נפתחות לביקורים בסופי שבוע, חלקות גדולות במטעים אינן נקטפות על ידי פועלים, אלא נשארות עם הפירות על הענפים, כדי לאפשר לתיירי סופשבוע לבוא לקטיף עצמי, ובעלי משקים פותחים חצרות לביקורים, בעיקר בסופי שבוע.
זו גם ההזדמנות לאנשי העיר, שאינם מכירים את צד הייצור של התוצרת החקלאית, להיחשף לגידולים, לבעלי החיים ולדרך החיים של החקלאים, ולראות במו עיניהם את החוליה הראשונה בשרשרת, שבסופה מגיע המזון אל המטבח הביתי. כך גם נפתחת אפשרות לשיווק ישיר של התוצרת הטרייה, והתיירים לומדים גם להעריך את העבודה הקשה הכרוכה בגידול התוצרת, בקטיף, באיסוף ובשיווק.
לדברי רימון ארצי, מבעלי חוות הזיתים אלאדין בחבל מודיעין, "במשך שנים התפרנסנו רק מחקלאות. היו לנו חממות ורדים ליצוא וכרמי זיתים. כשענף הוורדים קרס, נאלצנו לחשב מסלול מחדש, ואז הבנו שיש לנו דרך להישאר קרוב לטבע ולאדמה, להמשיך להיות חקלאים אבל לשלב בכך חוויה תיירותית. כיום, מי שאינו בעלים של שטחי חקלאות גדולים מאוד, עם טכנולוגיה ברמה גבוהה, לא יכול לשרוד רק כחקלאי, והוא חייב לעשות התאמה של העסק לחקלאות תיירותית".
צחי שושן, מנהל ענף מטעים במושב מעון שבחבל יתיר, מסביר כי "עד לפני כמה שנים התרכזנו בחקלאות בלבד, והיה חשש מהכנסת מבקרים לשטחים החקלאיים בגלל ההקפדה על איכויות התוצרת, ואז הבנו שחקלאות יכולה להיות מנוף מעולה לקידום החשיפה של האזור שלנו בפני מטיילים וגם כבסיס כלכלי נוסף. פתחנו את מטעי הדובדבנים, וגילינו שעם ישראל יודע ליהנות מהטבע וגם מכבד את המקום ולא גורם נזקים, וכך כולם מרוויחים".
אם גם אתם רוצים ליהנות בסוף השבוע הארוך של החג מטעמי האדמה, יש לא מעט פסטיבלים ברחבי הארץ.
תהלוכה של ביכורים
"חוות דרך התבלינים" בשדות בית לחם הגלילית חוגגת מהיום ועד יום ראשון בין השעות 9:00-17:00 את פסטיבל הקולעים. מחר ומחרתיים בשעה 12:00 ובשעה 16:00 יתקיים טקס הבאת ביכורים של כל החושים, כאשר כמיטב המסורת יעברו הרוכבים על גבי עגלות מקושטות הרתומות לטרקטורים, וחקלאי העמק יעלו ממיטב תוצרתם, להקות מקומיות יופיעו בזמר עברי ותיערך תצוגה חקלאית חגיגית שתלווה בהסברים על כל כלי וטנא.
התהלוכה תמשך כ־45 דקות, והכניסה חופשית. סדנת קליעה בתשלום 30 עד 50 שקלים. לפרטים נוספים ובירור מועדי הפעילויות: 04-9533405 ובאתר www.derech-hatavlinim.co.il.
חגיגה בלבן בחבל מודיעין
באזור יערות בן שמן יתקיים מגוון פעילויות חקלאיות וחוויות אתגריות לכל המשפחה. בין הפעילויות תמצאו טעימת גבינות ויינות. המחלבות והיקבים של חבל מודיעין מזמינים את המבקרים לטעום מתוצרתם - מחלבת מרקוביץ, מחלבת דורון מן הטבע, יקב נטוף, יקב וילה וילהלמה ומאפיית "איש של לחם".
אם אתם מעוניינים לטייל, תוכלו להגיע לשדות של חוות סרג'יו אורגני, המשק של מגדל החומוס הגדול ביותר בארץ. חובבי האתגרים והאקשן מוזמנים לניווט ספורטיבי לכל המשפחה בדרגות קושי שונות, שייצא מיער בן שמן ויכלול כתב חידה, טיול שטח על ריינג'רים או על גבי סוסים. לפרטים: www.thm.org.il
סיור חווייתי מודרך
בפארק נאות קדומים מזמינים אתכם להתנסות בשחזור מלאכת החקלאי בגורן, החל מהקציר בשדה בעזרת מגל ועד טחינת הגרעינים לקמח באבני ריחיים.
בחלק הטעים ביותר בסיור, ילושו המשתתפים בצק ויאפו פיתות על גבי טאבון, יגבנו גבינות בשיטה קדומה מיוחדת, ויכינו תבלין במכתש ועלי לתיבול ארוחת השבועות הקלילה והטעימה. הפעילות ביום שני, 10 ביוני, בין השעות 9:00 ל־12:00. הסיור יוצא בשעה 9:15.
מחיר: 40 שקלים (מעל גיל 4). בהרשמה מראש: 08-9770770 ובאתר: www.n-k.org.il
אפייה כמו פעם
במוזיאון עין יעל בירושלים יתקיים פסטיבל הביכורים, שיכלול שיחה וסדנה עם סופר סת"ם, תצוגת אומנים ברחוב הרומי, פעילויות כמו טווייה ואריגה, שחזור תהליך הכנת הלחם בימי קדם, הכנת גבינה וחביצת חמאה במחבצה, וקליעת טנא חג.
הפסטיבל יתקיים ביום שני, 10 ביוני 2019, אסרו חג שבועות, בין השעות 17:00-10:00. מחיר כניסה 45 שקלים לילד, 35 שקלים למבוגר.
מה קוטפים היום
בשדות מושב בית לחם הגלילית, עמק יזרעאל, מתקיים בחג השבועות הפנינג של קטיף עצמי של פירות וירקות ומגוון פעילויות חקלאיות. שם תוכלו לקטוף בין היתר: פטל שחור, תפוחי אדמה, חצילים, קולרבי, שום, בצל, גזר, עשבי תיבול ועוד.
תוכלו גם לצפות בהדגמת חריש במחרשה הרתומה לטרקטור, או ליהנות מהאכלת עיזים והכנת פיתות בטאבון (בתשלום נוסף) יחד עם צוות "קטופותי".
ההדגמות החקלאיות תתקיימנה בשעה 12:00 בימי החג. פתוח היום, 7 ביוני, בין 9:00 ל־14:00, כניסה אחרונה בשעה 12.30. בימים שבת וראשון, 08 ביוני ו־09 ביוני – 9:00-16:00, כניסה אחרונה בשעה 14:30. מומלץ להיכנס לאתר קטופותי ולהתעדכן מה ניתן לקטוף ביום ביקורכם. כתובת האתר: www.ktofoti.co.il. מחיר כניסה מגיל שנתיים ומעלה 45 שקלים לאדם. סלסילה משפחתית: 30 שקלים.
חלון לחקלאות העתיד
במרכז ויידור בחצבה שבערבה התיכונה, אפשר לראות את עתיד החקלאות, ואת הפיתוחים של זנים חדשים שיגיעו בקרוב לשולחננו. המבקרים מביטים מקרוב על חקלאות המדבר, החידושים הטכנולוגיים, זנים חדשים של ירקות, פירות ופרחים.
כאן אפשר להכיר את ההתיישבות בחבל ארץ קסום ומרוחק, וזוכים להצצה באורח החיים בערבה. כמו כן, רואים כיצד מתמודדים המתיישבים עם אתגרי המים והקרקע באזור, ולומדים על החי והצומח במדבר. מחיר: 29 שקלים למבוגר, 23 שקלים לגמלאי, סטודנט וילד (4-12).
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו