הפנינים של חבל הארץ החבוי של ספרד

יין ושמן זית, מגוון עצום של ברי טאפס, צ'וריסוס ובשר • מסע אוכל, בנקודה אסטרטגית בין ברצלונה למדריד, בחבל הארץ החבוי של הפירנאים הספרדיים

הכפר אל קאזאר // הכפר אל קאזאר

על פרשת דרכים אסטרטגית בספרד, בין ברצלונה למדריד, שוכנת לה סרגוסה, בירת חבל אראגון. רבים ממהרים לפסוח עליה בדרכם לאחת מערי ספרד הנודעות, אך התייר הסקרן, זה המבקש להכיר את שכיות החמדה של ספרד מעבר למוכר, מוזמן להישאר בסביבה ולגלות את נפלאות חבל הארץ הגדול הזה ובירתו הנהדרת.

ההיסטוריה של השוקו

בראש ובראשונה ישנו הטבע. גבולה הטבעי של אראגון מצפון הוא רכס הרי הפירנאים הנשקף למרחקים. זהו גם גבולה הטבעי של ספרד עם צרפת. אל מול הנוף הזה משתרע אחד מחבלי היין הנודעים של האזור - סומונטאנו. נסיעה נעימה בין היקבים הרבים באזור, 32 במספר, מזכירה מעט את עמק סונומה שבצפון קליפורניה. יקבים מודרניים, ממותגים היטב, השוכנים במבנים ארכיטקטוניים אדירי ממדים שעומדים כמעט בסתירה אל מול הכפרים המנומנמים שמסביב ותושבי האזור פשוטי ההליכות.

מרכזי המבקרים של היקבים מזמינים את המטיילים לטעימת יין נפלאה. היינות המקומיים טעימים ומגוונים ומחיריהם הוגנים. טעימת יין באנאטה (Enate), אחד מהיקבים המפוארים, עולה 7 יורו למשתתף ומונה שלושה יינות. תמורת 10 יורו תלווה הטעימה בכיבוד קל: חאמון בתוספת ענבים, ממתקי טורון מסורתיים או שוקולד, בהתאם לעונה. 

 

עוד כתבות שיעניינו אותך:

המלונות הכי טובים בעולם – במחירים מפתיעים

מלונות טובים בלונדון – בלי לקרוע את הכיס

הו ברצלונה: המלונות המומלצים של העיר

 

יקב מסקרן נוסף המציע חוויה צעירה ושונה הוא יקב לאוס (Laus). היקב, הפונה לקהל תוסס ואינסטגרמי, עורך סיורים בסגנון "חדר בריחה", מציע טעימת יין משולבת עם שיעור יוגה בכרמים ובעל מסעדת שף מודרנית שמגישה תפריט טעימות של ארבע מנות, המלווה בשלושה יינות, בלחם, במים ובקפה במחיר אטרקטיבי של 30 יורו לסועד. כל אלה בתיאום מראש, כמובן.

המבנה הארכיטקטוני של יקב Laus

בתום סיור היין בסומונטאנו ובשעת אחר הצהריים, עת אורה של השמש רך ונעים, כדאי לבקר בכפר הקטן והמבוצר אלקזר (Alquézar). הכפר הציורי הוא פנינה תיירותית, מסלולי טיול שונים מסומנים לאורכו ולרוחבו וחמד של חנויות קטנות פזורות ברחובות הצרים. אזורי יין נוספים המומלצים לביקור הם קאלאטיוד, בורחה וקריניאנה.

Booking.com

שילוב של היסטוריית יין מקומית וטבע עוצר נשימה אפשר למצוא גם במנזר פיידרה (Piedra). אפשר לסייר במבנה העתיק והיפה, שבו מוזיאון יין וחדר ששימש מטבח המנזר ומתועד כמטבח הראשון באירופה שבו בושל משקה השוקולד החם. אז הוא היה סמיך, מר וחריף, כפי שבושל על ידי האצטקים ונטעם על ידי מגלי הארצות הספרדים. 

מרתף היינות של מעדניית מונטל

בסמוך למנזר שמורת טבע משגעת ביופייה. מסלול הליכה נעים ונוח מגלה גן עדן טרופי של צמחייה מוריקה ועבותה ומפלי מים שוצפים ורבים. הטיול המשולב עולה 16 יורו למבוגר ו־11 יורו לילד.

מי שמחפש הרפתקה מוזמן ללון בחלקו האחר של המנזר, שהוסב למלון דרכים צנוע ומקסים. העיצוב פשוט והמחיר ללילה בהתאם: 130 יורו לזוג ללילה בשיא העונה, ו־80 יורו לאותו החדר בעונת השפל.

קרוקטס וצ'וריסוס

במעבר חד מהכפרים ומהשמורות אל העיר הגדולה, סרגוסה. עטופת רוחות שורקות בחורף ושטופת שמש חורכת בקיץ, סרגוסה נעימה ומזמינה באביב ובסתיו. מזג האוויר נוח והרחובות מלאים אדם. בסרגוסה אוהבים לבלות בחוץ, לשתות בירה מקומית ששמה אמבר והיא כהה ועשירה, או יין מאחד ממחוזות היין השופעים, וכמובן לטעום טאפס. 

במרכזה של העיר ההיסטורית מתפתל אזור בילוי שנקרא "אל טובו", על שם סמטת המסבאות המקורית Tubo. הטובו הוא מקשה תוססת של ברים, וקהל המבלים בה מגוון. מלי מלו (Meli Melo), טאפס בר ידוע במקום, מתמחה במנות טאפס המבוססות על תבשיל טלה מקומי בשם טרנאסקו. הפתעה טעימה נוספת היא המבורגר לונגניזה (Longaniza hamburger) - המבורגר עשוי צ'וריסוס בליווי ריבת בצל המוגש בטאפס בר השמח "אל בלקון". 

המבורגר צ'וריסוס

כמה פסיעות במעלה המדרחוב המואר נמצא "דונה קסטה", טאפס בר המגיש כ־20 מנות קרוקטס שונות. קרוקטס הוא לא ספק אחד הטאפסים הידועים ביותר בספרד, ובדרך כלל עשוי רוטב בשמל סמיך ותפוחי אדמה מגולגלים יחדיו לכדי כדור, עטופים פירורי לחם ומטוגנים לפריכות מענגת. תוכם נשאר רך וקטיפתי. בר טאפס מסורתי נוסף הוא "אל פיקדיו" (Bar el Picadillo), שם אפשר לטעום מיני ממרחים על פרוסת לחם לבן ועליהם מטעמים כמו ארטישוקים משומרים, ביצים קשות ורכות, נקניקים וגבינות. מחירי הטאפס נעים בין 2.5 ל־3 יורו.

עם אור בוקר מתגלות פנינים קולינריות נוספות במרכז סרגוסה. בכיכר סן פיליפה הקסומה שתי פינות נפלאות. האחת, מעדניית מונטאל (Montal), המציעה נקניקים, גבינות ודליקטסים לצד מרתף יינות שנראה כמו מוזיאון. מומלץ לצאת אל המרפסת הצופה אל הכיכר וליהנות מצלחת מטעמים מלווה בכוס יין מקומי או ורמוט מתקתק. מעברה השני של הכיכר שוכן קפה דונה היפוליטה (Dona Hipolita). כאן אפשר למצוא בראוניז, פאי לימון ואפילו עוגת רד וולווט. מן הבר זורמים משקאות מגוונים, החל מג'ין וטוניק קלאסי ועד לקפה מעוטר סירופ שוקולד והררי קצפת.

הממתקייה הוותיקה ביותר בעיר היא פנטובה (Fantoba). החנות המקושטת נוסדה בשנת 1856 ומציעה מיני ממתקים, שוקולדים, פירות מסוכרים, מקצפות, עוגות ועוגיות. הקלאסיקה הנוצרית היא מקור ההשראה העיקרי, וחלון הראווה משתנה בהתאם ללוח השנה. הממתק המסורתי של אראגון הוא גאוות המקום: פירות מסוכרים עד שמרקמם הופך למרמלדה, מצופים מעטפת שוקולד מריר וארוזים בצלופן צבעוני. 

בטיול קצר במרכז העיר מתגלה המאפה המתוק המקומי. ה"טרנזה" (Trenza, צמה) הוא מאפה שמרים קלוע כרוך בחמאה וממולא בריבה או בצימוקים. את המבחר הגדול ביותר של צמות שמרים קלועות בטעמים שונים אפשר למצוא בקונדיטוריה "טרנזה ארטה" (TrenzeArte) שבשדרת אלפונסו, המובילה אל קתדרלת אל פילאר.

טעימת שמן זית בפיניקה אוליווריה

אחרונים אך חשובים לא פחות הם מטעי הזיתים והשקדים סמוך לאזור התעשייה. בפיניקה אוליווריה (Finica Oliveria) פותחים את השערים בתיאום מראש ובמחיר של 50 יורו לסיור, לטעימה מודרכת של שמן זית עדין ולארוחת צהריים כפרית מגידולי החווה השוכנת במקום. הארוחה מלווה במגוון זיתים כבושים, ירקות בלאדי אורגניים, בשר ציד משטח המטע, שפע יינות, גבינות ונקניקים. זוהי אולי הארוחה הפשוטה והטובה ביותר, וזו המסמלת באופן מזוקק את הפנינה הקולינרית שנקראת אראגון.

הכותבת היתה אורחת משרד התיירות של חבל אראגון

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר