קירוב לביבות

עם בטטות ואגוזי מלך, עם גבינות ועם ירקות, וכמובן קלאסיות של תפוח אדמה. מיקי שמו בספיישל לביבות לחנוכה

לביבות בטטה. אפשר לשחק עם התוספות, צילום: איתיאל ציון

מתוקות או מלוחות - עם כל הכבוד לסופגניות, מבחינתי זה לא חנוכה אם לא מגישים אצלי בבית לביבות. לביבות ירקות הן משהו שמכינים אצלנו כל הזמן, אבל יש לביבות שאני מכין רק בחנוכה, כי הן שמסמלות את החג עבורי ועבור משפחתי. 

השבוע נכין שני סוגים של לביבות מתוקות: של בטטה עם אגוזי מלך ושל גבינות, ושני סוגים של לביבות מלוחות: לביבת ירקות ולביבות תפוחי אדמה עם בצל ירוק. 

לביבות בטטה ואגוזי מלך 

כשחושבים על לביבות בטטה בדרך כלל חושבים על לביבות מלוחות, אף על פי שהבטטות הן מתוקות. הפעם החלטתי להכין מהבטטות לביבות מתוקות. אלה הן לביבות מתוקות וטעימות ממש, עם תוספות שאפשר לשחק איתן. אני העדפתי לשלב בלביבות אגוזי מלך קצוצים גס, אבל אתם יכולים להחליף אותם באגוזי פקאן או באגוזי לוז ולהוסיף גם צימוקים או חמוציות. מובן שהתוספות אינן חובה - הטעם של הלביבות יהיה מצוין גם בלי זה. 

החומרים (לכ־15 לביבות): 

√ 2 בטטות בינוניות 

√ 2 ביצים בגודל M 

√ 40 גרם (2 כפות) סוכר 

√ 50 גרם (1/2 כוס) אגוזי מלך קצוצים גס 

√ 20 גרם (2 כפות) קמח 

√ 1 כפית קינמון

לטיגון: 

√ שמן קנולה או חמניות

קולפים את הבטטות, מגררים אותן על הצד הגס בפומפייה ומעבירים לקערה. מוסיפים לקערה את הביצים, הסוכר, אגוזי המלך הקצוצים, הקמח והקינמון ומערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת אחידה. 

מחממים היטב את השמן במחבת, יוצרים בידיים מהתערובת לביבות בינוניות ומטגנים עד השחמה משני הצדדים. מוציאים מהמחבת ומעבירים לצלחת עם נייר סופג. מסדרים את הלביבות בצלחת הגשה ומגישים.


לביבות גבינה. הגיעו אלינו ממזרח אירופה // צילומים: איתיאל ציון

לביבות גבינה

אלה לביבות שהגיעו אלינו ממזרח אירופה, ואני בהחלט אימצתי אותן לחיק משפחתי. הילדות שלי אוהבות אותן עם סירופ מייפל, ואשתי ואני עם שמנת חמוצה. אפשר להוסיף ללביבות הללו רבעים של תמרים מסוג מג'הול או של שזיפים מיובשים.

החומרים (לכ־15 לביבות): 

√ 500 גרם גבינה כחושה לאפייה (טוב טעם או כנען) מפוררת גס 

√ 2 ביצים בגודל M 

√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר 

√ 30 גרם (3 כפות) קמח 

√ 5 גרם (1/2 שקית) אבקת אפייה 

√ 10 גרם (1 שקית) סוכר וניל 

√ 1 כפית קינמון (לא חובה) 

להגשה:

√ סירופ מייפל

√ שמנת חמוצה

לטיגון: 

√ שמן קנולה או חמניות

בקערה גדולה מערבבים את הגבינה, הביצים, הסוכר, הקמח, אבקת האפייה, סוכר הווניל והקינמון עד שמתקבלת תערובת אחידה וחלקה ללא גושים. מחממים היטב את השמן במחבת על להבה בינונית, יוצרים מהתערובת לביבות בעזרת כף ויוצקים לתוך השמן. מטגנים כ־3 דקות מכל צד עד השחמה. מוציאים מהמחבת ומעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג. מסדרים את הלביבות בצלחת הגשה, מניחים בקערות קטנות תוספות של מייפל ושמנת חמוצה ומגישים. 

כדי לקבל לביבות עם ציפוי קריספי, צרים את הלביבות בידיים מעט מקומחות, מגלגלים בקמח ומעבירים לשמן.


לביבת ירקות. הירקות נחתכים לרצועות בקולפן

לביבת ירקות 

לביבת ירקות קלאסית וטעימה שאין כדוגמתה. הפעם הכנתי אותה כלביבה משפחתית ואת הירקות החלטתי לא לגרר בפומפייה, אלא לקלף בקולפן לרצועות. זוהי לביבה המכילה גם ירקות וגם גבינות משובחות והיא מהירת הכנה. בקיצור, מושלמת.

החומרים (למחבת בקוטר 22 ס"מ): 

√ 2 קישואים בינוניים 

√ 1 תפוח אדמה גדול 

√ 2 גזרים בינוניים 

√ 1 בצל לבן בינוני 

√ 100 גרם גבינה בולגרית מפוררת לחתיכות גסות

√ 50 גרם גבינת פרמזן 

√ 70 גרם (1/2 כוס) קמח 

√ 2 ביצים בגודל M 

√ מלח 

√ פלפל שחור 

לטיגון: 

√ שמן קנולה או חמניות

קולפים את הקישואים, תפוח האדמה והגזרים מהקליפה ושוטפים היטב. בעזרת הקולפן קולפים את הירקות לרצועות ארוכות ומעבירים לקערה. את הבצל קולפים ופורסים לג'וליאנים בעזרת קולפן ג'וליאנים ומעבירים לקערה. מוסיפים את הגבינות, הקמח, הביצים, המלח והפלפל השחור ומערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה. 

מחממים שכבה דקה של שמן במחבת, וכאשר השמן מתחמם היטב מעבירים את התערובת לתוך המחבת ומשטחים. מכסים את המחבת ונותנים ללביבה להתבשל כ־5 דקות. מסירים את המכסה ובודקים: אם היא מוכנה בחלק התחתון שלה, הופכים את הלביבה בעזרת צלחת לצידה האחר, מכסים שוב ומטגנים כ־5 דקות נוספות. בודקים שוב את הלביבה וכשהיא מוכנה היטב מעבירים לצלחת הגשה. 

אפשר לפזר מעל מעט בצל ירוק (לא חובה) או להגיש לצד שמנת חמוצה מתובלת במעט עירית או שמיר. 

לביבות תפוחי אדמה עם בצל ירוק

אלו הן מבחינתי הלביבות הקלאסיות - לביבות תפוחי אדמה ובצל ירוק רכות ונעימות, שמבלי שתשימו לב ייעלמו מהצלחת כלא היו, ראו הוזהרתם. חשוב מאוד לסחוט את תפוחי האדמה המגוררים כמה שאפשר ולהניח אותם במסננת כדי להיפטר מהנוזלים העודפים (הפעולה תורמת מאוד לטעם ולמרקם של הלביבות). 

החומרים (לכ־15 לביבות): 

√ 2 תפוחי אדמה גדולים 

√ 2 ביצים בגודל M 

√ 30 גרם (3 כפות) קמח 

√ 2 יחידות בצל ירוק קצוצות 

√ 1 כף תימין או רוזמרין קצוץ דק (לא חובה)

√ מלח

√ פלפל שחור 

לטיגון: 

√ שמן קנולה או חמניות

מגרדים את תפוחי האדמה בפומפייה על הצד הגס ומעבירים למסננת לפחות לכ־30 דקות. לאחר מכן מעבירים את תפוחי האדמה לקערה ומוסיפים להם את יתרת החומרים: הביצים, הקמח, הבצל הירוק, התימין או הרוזמרין, המלח והפלפל השחור. מערבבים הכל לתערובת אחידה. 

מחממים היטב את השמן במחבת, יוצרים מהתערובת בידיים לביבות בינוניות ומטגנים משני הצדדים עד השחמה. מוציאים מהמחבת ומעבירים לצלחת עם נייר סופג. מסדרים את הלביבות בצלחת הגשה ומגישים.

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר