מפעל סטארקיסט ייסגר: "כבר לא משתלם לארוז בארץ"

גורמים בענף: "פתיחת השוק לתחרות וחוקי ההגנה נגד זיהום אוויר לא מאפשרים לייצר פה" • ההנהלה: העובדים יפוצו

צילום: מישל דוט קום

מפעל שימורי יונה בטירת הכרמל, המייצר את מותג הסרדינים "יונה" ואת מותג הטונה "סטארקיסט", ייסגר בשבועות הקרובים. בשבועות הקרובים כמחצית ממוצרי הטונה עדיין ייוצרו כחול־לבן, אולם לאחר מכן כל המוצרים שתמכור החברה ייובאו ארצה. 

עד כה עובדי המפעל בטירת הכרמל הפשירו את נתחי הטונה, שהגיעה קפואה ממפעלי הטונה בחו"ל, בישלו וארזו אותה בקופסאות שימורים. תהליך זה ייעשה כעת בחו"ל וכתוצאה מכך כ־80 עובדי הייצור יסיימו את עבודתם. 

האנרגיה התייקרה

גורם בחברה אמר ל"ישראל היום" שיש כמה סיבות לסגירת המפעל: "הפחתת המכסים גרמה להגברת התחרות. זו היתה החלטה של יאיר לפיד להפחית את המכסים על מנת לגרום להורדת יוקר המחיה. כשביטלו את מכסי המגן נפתח השוק לתחרות והיבוא הפך להרבה יותר זמין וזול. נכנסו עשרות רבות של מתחרים. מי שמייבא כיום לא צריך להקים מפעל אלא רק להביא קונטיינר.

עלות האריזה בארץ יקרה יותר בגלל עלות כוח אדם והאנרגיה לעומות תאילנד - שחקנית הטונה הגדולה ביותר בעולם. טכנית פשוט יותר לייבא וגם יותר זול לייבא. טונה הוא מוצר שמספיק להציע מארז בשקל פחות והוא מנצח על המדף בקרב מגזרים כמו המגזר החרדי והבדואי. 

"נאבקנו עם ההסתדרות כדי לשמר את מכסי המגן ולהגן על הייצור המקומי. מכסי המגן ירדו בצורה דרמטית והגיעו כמעט לאפס. המדינה ביטלה את ההגנה על היצרנים המקומיים כדי להוזיל את המוצר לצרכן הסופי. יש שני רכיבים משמעותיים שמשפיעים על המחיר: דג הטונה והאנרגיה. מחיר האנרגיה עולה כל הזמן, כך שהמרווחים של מכירות הטונה ירדו לאפס". לדברי אותו גורם בחברה, מלבד מחירי האנרגיה, יש גם את "חוק אוויר נקי, שמחייב אותנו בהשקעות של מיליונים". 

התחרותיות נפגעה

מחברת סטארקיסט נמסר אתמול כי "מדיניות משרד האוצר לפתיחת שוק הטונה לתחרות הובילה לפגיעה קשה ביכולת התחרותיות של החברה ובהאצת היבוא של טונה לישראל. אי־חיבור המפעל לרשת הגז הטבעי הוא גורם משמעותי בהחלטה לסגור את פעילות האריזה. הנהלת החברה מוקירה את עובדי המפעל על עבודתם הנאמנה במהלך השנים ותדאג לפצותם מעבר למתחייב בחוק". 

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר