אין מקום שבו מבינים עד כמה חשובה רמת הגולן להגנת ישראל יותר מאשר ברמה עצמה. די להביט משיפולי הרמה אל הכנרת, ולהבין איך עם יד קלה על ההדק נהגו הסורים לירות אל היישובים הישראליים כמו תל קציר והאון.
2 ק"מ משפת הכנרת וכ־200 מטרים מעל פני האגם - ואתם כבר בעולם אחר, המשלב חקלאות ותיירות. במושב רמות, שנוסד שנתיים בלבד לאחר מלחמת ששת הימים, מגדלים בננות ומנגו לצד עדרי בקר וצאן. צימרים נבנו כאן על כל חלקה טובה, והחקלאים שעברו הסבה לתיירות הבינו את פוטנציאל השיתוף, ובקבוצת הווטסאפ שלהם מפנים זה אל זה את התיירים שמגיעים לאזור.
מסעדת "הבקתה", במושב רמות
גם המסעדות פועלות בהרמוניה. מסעדת "הבקתה" הכשרה של גדי אזולאי מלאה בימי חול, ואילו "מושבות" משלימה את התמונה בסופי שבוע. "ריבוי הפעילים רק מגדיל את העוגה של התיירים, שיש להם מבחר גדול", הוא מסביר. "הבקתה" משמשת גם מקום לארוחת הבוקר לאורחי הצימרים במושב ומתפעלת שני מטבחים נפרדים, בשרי וחלבי. הבשלנית היא איריס, אשתו של גדי. הצימרים שלהם הם בקתות עץ מעוצבות ובהן חדר שינה, סלון ומרפסת. את גדי אפשר להשיג בטלפון 053-7360021.
הנוף עושה את שלו
בכיכר הגדולה ברמות פונים מזרחה, ממשיכים בעלייה בין מטעי המנגו וחולפים ליד בית האריזה בדרך אל חוות רמות - חוות הסוסים של ג'סטין ואורי פלג - שמבטיחה חוויה מעצימה של רכיבה על כתף הגולן בנוף מדהים. 3 ק"מ של דרך עפר כבושה ואנחנו מול הבית של אורי, "הלוחש לסוסים", שפיתח שיטת רכיבה שבה הוא שולט בסוס ללא מושכות וללא רסן, רק דרך הרגליים. אחרי הסבר קצר של ליאור המדריך, עולים על הסוסים החזקים, עוצרים להפוגת שתייה ליד השוקת וממשיכים אל הפסגה בעלייה תלולה.
רכיבה על סוסים מול נופי הכינרת
הסוסים המשובחים יודעים לטפס בקלות יחסית בשבילים הזרועים אבני בזלת, שריד להתפרצות געשית של אחד הלועות הפעורים בגולן. בפסגה נותרו שרידי יישובים מהמאה החמישית לפני הספירה: חומות הביצורים התנשאו בעבר לגובה של חמישה ושישה מטרים, והיום, אולי בגלל רעידות האדמה או המלחמות, אבני החומה פזורות בגלי אבנים ועצי שיטה צמחו ביניהן. ממשיכים לרכוב עד לקצה המצוק המשקיף אל הכנרת ואל דרום הרמה. יש מי שמטפסים לכאן בג'יפים או בטרקטורונים, אולם על הסוס החיבור לטבע הוא מושלם. אפשר להגיע לכאן לימי גיבוש בקבוצות של עד 15 איש, לרכיבה משפחתית או לדייט רכיבה זוגי־רומנטי. הנוף כבר יעשה את שלו. לתיאום רכיבה יש להתקשר ליאיר 053-7364750.
מנגו "מאיה" משובח של משק אוגד
ביציאה מרמות עוצרים ליד הכיכר הגדולה לקנות מנגו מאיה משובח מן המטעים של משק אוגד. רוב התוצרת מיועדת לייצוא לאחד השווקים התובעניים בעולם, יפן, מה שמעיד על האיכות הגבוהה של הפרי. יפית משווקת את רוב התוצרת דרך בית האריזה, אבל כבר שלוש שנים שהיא מוכרת גם בשיווק ישיר: שישה ק"ג ב־70 שקלים. הטעם מופלא. אם אין איש בבית האריזה, אפשר להתקשר לטלפון 050-3330182.
התמונה השלמה
אנו ממשיכים לעבר קצרין. כ־2 ק"מ ממזרח לעיר תמצאו את מתחם "קסם הגולן", המציע מצגת רב־חושית על מסך של 180 מעלות המספרת את סיפור הגולן. בקומה העליונה מוצג מופע אורקולי סביב מודל מדויק של רמת הגולן, שנבנה במשך שנתיים וצביעתו נמשכה שנה נוספת. כאן אפשר לשמוע את סיפור הגולן, החל מהיווצרותו בזמן הרעידה שיצרה את השבר הסורי־אפריקני, דרך ההתיישבות היהודית בתקופת המשנה והתלמוד ועד להתיישבות החדשה, אחרי מלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים, אז הוכחה חשיבותו האסטרטגית של חבל ארץ זה לביטחונה של מדינת ישראל.
כאן אפשר גם להיווכח עד כמה מזינים נחלי הגולן את אגן ההיקוות של הכנרת, ולראות בבירור את האיום שהטיל מפעל ההטיה הסורי אשר נועד לעצור את זרימת המים לירדן.
ליד המיצג המרשים פועלת "מבשלת הגולן", מבשלת בירה "בזלת", המשלבת בייצור את מי המעיינות המשובחים של הגולן. ב"ברוהאוס" כדאי לעצור גם לארוחה טובה, ולא לוותר על הקינוחים המדהימים, למשל סושי שוקולד. לפרטים: 04-6963925. במתחם נמצא גם מרכז המידע של עמותת התיירות גולן, המרכז את המידע על אפשרויות הבילוי בגולן, בגליל ובאזור טבריה והכנרת.
אוכמניות ופטל
ממשיכים הלאה לאחת האטרקציות הגדולות של הגולן: קטיף עצמי. אוטובוסים מלאים מגיעים לאתרי הקטיף, לבילוי בנוסח אכול כפי יכולתך. הלהיט כאן הוא כמובן הדובדבן, אבל העונה כבר הסתיימה ועכשיו קוטפים "נאשי", אגס יפני עסיסי, שצורתו צורת תפוח וטעמו קרוב יותר לטעם אגס.
עוד אפשר לקטוף נקטרינות, וגולת הכותרת היא האוכמניות, מזון־על עתיר נוגדי חמצון להאטת תהליכי הזדקנות, להרזיה, להפחתת רמות הכולסטרול בדם, לשמירה על בריאות הלב, לתפקוד מערכת העיכול, לניקוי רעלים ולשיפור מראה עור הפנים. יש אומרים שהן מסייעות גם לפעילות אנטי־סרטנית. שיחי האוכמניות עומדים שורות־שורות, רק לבוא ולקטוף.
פטל בקטיף עצמי
ובאמצע הקטיף - "בום" ואזעקה. זליגה מסוריה. יעל מעין זיוון לא מתרגשת. בצעדים מדודים היא מכוונת אותנו למרחב המוגן ומרגיעה את הילדים, שלא מפנימים את הקשר בין הנוף המשגע, הפירות המדהימים והחיבוק של הטבע, לבין הצורך להסתתר עד יעבור זעם. כמה דקות באפלולית המסתור - וחוזרים לשגרת הקטיף, מהיד לפה.
הבוסתן פתוח באמצע השבוע בין 09:00 ל־17:00 ובסופי שבוע עד 16:00. מחיר הכניסה: 30 שקלים לאדם. אם רוצים (וכדאי) לקחת פרי הביתה, קופסה של חצי קילוגרם פטל שחור או אדום, אוכמניות ותותים תעלה 20 שקלים, וקילוגרם אגסים אסיאתיים - 10 שקלים. כדאי להגיע עם צידנית וקרח. המחיר לקבוצות הוא 20 שקלים לאדם, כולל סלסילה לפירות. מאוגוסט הביקור לקבוצות בלבד, בתיאום מראש בטלפון 04-6993638.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו