תמונת המחשה // צילום : ג'לא מרעי / ג'יני

"חלק מהפעילות מסווגת": ציידי המחבלים

היחידה הסודית שנחשפה בגלל אסון המסוקים, המעבר לאיו"ש ונטרול המחבלים בדרך לפיגוע • מייסד גדוד ניצן: "הלוחמים מצילים חיים. תידהמו אם תדעו מה הם עושים"

"חלק מהפעילות של גדוד ניצן עדיין סודית, והייתם נדהמים אם הייתם יודעים מה הם עושים. אין גבול לדימיון – אבל בסופו של דבר מי שמעז מצליח. ביחידה הזאת עושים לא מעט דברים שלא מובנים מאליהם", אומר אלוף משנה (במיל') יוסי גרינפלד, מי שהיה המייסד של גדוד ניצן, בחיל האיסוף הקרבי, שמציין בימים אלו 25 שנה לקיומו. 

ב-1993 הייתה ישראל עמוק בתוך הבוץ הלבנוני. מחבלי חיזבאללה עשו ככל יכולתם כדי לפגוע בחיילי צה"ל ובמקביל היו איומים קשים מצד מדינות אחרות, כדוגמת סוריה. הפתרון היה הקמת היחמ"מ - יחידת מודיעין מטרות – יחידה מסווגת וסודית שמקימה היה גרניפלד, אז סגן אלוף. "היה צורך מבצעי שאסור לדבר עליו גם היום בזירה הצפונית. בנינו משהו קטנטן – קומץ של אנשים עם ברק בעיניים וסוג של טירוף. התחלנו לצוד חוליות חיזבאללה. חצי שנה אחרי הקמת הפלוגה הראשונה כבר ראינו תוצאות בלבנון. המטרה הייתה גם לתת פיתרון ללחימה מול הסורים בעידן ההוא". 

"התחלנו לצוד חוליות חיזבאללה" // צילום: דובר צה"ל

ההצלחה העלתה בצה"ל את ההבנה שיש להקים גדוד ייעודי למטרות איסוף מודיעין. "קראנו לגדוד על שם רעייתי – ניצן", מספר גרינפלד בחיוך.  "הבנתי שאני הולך להיעלם לשנתיים ובגלל שהכל היה מסווג היה צריך שם קוד. כך אספתי כמה נקודות זכות בבית. השם נקלט ועכשיו הוא נישא בפי כל. את ניצן זה מאוד מרגש". הוא מוסיף ומספר כי למרות הכבוד הרב, רעייתו לא קיבלה בקלות את העובדה ששמה הושאל ליחידה. "היו לנו ויכוחים לא מעטים כי היא העדיפה להישאר בצללים, אבל בדיעבד היא מסתירה חיוך קטן".

הגדוד החדש נבנה בתשתית של יחידה מובחרת – יכולת לחימה גבוהה לצד לוחמים עם אינטיליגנציה "שיודעים לא רק להגיע במאמץ לא פשוט למקום מסוים אלא גם להביא את התוצר הנדרש. יש צורך להפעיל ציוד מתוחכם ומתקדם וגם לבצע חשיבה בנקודת הקצה". בשלב מסוים, אגב, היה בנו של גרינפלד, שאת דרכו הצבאית החל ביחידה מסווגת, סגן מפקד פלוגה. סגן מפקד הגדוד, מתחתיו, היה גיסו.

תרגול הסתתרות בשטח האויב // צילום: דובר צה"ל

עד 1997 היחידה הייתה מסווגת לחלוטין, אז היא נחשפה בנסיבות עצובות – שני לוחמים של היחמ"מ נהרגו באסון המסוקים ובעקבות עתירה לחשוף את שמות ההרוגים עלתה יחידה לתודעה. חמש שנים מאוחר יותר התרחשה נקודת מפנה נוספת, כשבעקבות מבצע חומת מגן הוחלט להעביר את גדוד ניצן ליהודה ושומרון, על מנת למגר את הטרור. 

את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום

 

סיכלו 16 מפגעים בזמן אמת

"מדובר בתשובה של אוגדת איו"ש לבוא הסערה – להיערך, לזהות, לדווח, להעריך ולתת פתרון מבצעי. בשנה בשנה החולפת סיכל הגדוד 16 מפגעים בזמן אמת והביא להפללה של מעל מאות רבות של פעילי טרור וטרור עממי. בזכותו נעצרו כעשרה סוחרי אמצעי לחימה ובכך מנעו כוחותיו פיגועים פוטנציאליים לעבר אזרחי ישראל", חשף אתמול (שלישי) מפקד אוגדת איו"ש, תת אלוף ערן ניב, בטקס שנערך לציון 25 שנה לגדוד.

גם היום, מציין גרינפלד, חלק מהאמצעים שבהם משתמשים לוחמי הגדוד חסויים. "היום מבינים את התרומה האדירה של המערך. התחלנו במשהו מאוד צנוע והוא הוכיח את עצמו. עם ישראל צריך להבין שהלוחמים האלו מצילים חיים". גדוד ניצן הוא כיום הגדוד הגדול ביותר בצה״ל עם מעל ל-1,000 חיילים, אמצעים טכנולוגיים מתקדמים והצלחות מבצעיות רבות. לילות כימים פועלים לוחמי הגדוד והתצפיתניות בסיוע לסיכול אירועים, תפיסת מפגעים וליווי הכוחות בשטח, והם מהווים כוח משמעותי לשמירה על הביטחון בגזרה.

אל"מ (במיל) יוסי גרינפלד, ניצן גרינפלד ומפקד הגדוד הנוכחי - סא"ל איילון פרץ // צילום: דובר צה"ל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...