מכבי חויבה לממן תרופה לסרטן שלא כלולה בסל
ביהמ"ש קבע כי התרופות לסרטן בצינור המרה עשויות להציל את החולה וכי מדובר באלטרנטיבה היחידה • הקופה חויבה לכנס ועדת חריגים שתדון בבקשת החולה
בית הדין לעבודה חייב בהחלטה נדירה את קופת חולים מכבי לממן לחולת סרטן שתי תרופות בעלות חודשית של כ-12 אלף שקלים, אף על פי שהתרופה אינה כלולה בסל התרופות.
בפסק הדין נקבע כי תרופות אלה עשויות "להציל ולהאריך את חייה של החולה" והמימון ניתן עד שהקופה תקיים דיון חדש בבקשת החולה למימון התרופה. עד עתה קיבלה החולה את הטיפול בכספי תרומות וכבר ניכר שהטיפול התרופתי מצליח.
מפסק הדין עולה גם ביקורת על מרבית הנימוקים שהביאו את הקופה שלא לממן את התרופה לחולה עד עתה - זאת אף שהטיפול בתרופות אלה הוא האלטרנטיבה היחידה של החולה. ההחלטה ניתנה לאחרונה על ידי השופטת ד"ר אריאלה גילצר-כץ מבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.
עד עתה רק במקרים בודדים ונדירים ביותר חייב בית דין בישראל את קופות החולים לממן תרופה אף על פי שאינה כלולה בסל שירותי בריאות, אשר הקופות מחויבות לממן לחולים לפי החוק. לאור זאת בכירים בקופות החולים אמרו ל"ישראל היום" כי לפסק הדין יוצא הדופן עשויות להיות השלכות חשובות מאוד לגבי הרחבת האפשרות לקבל תרופות מחוץ לסל מקופות החולים.
לפי פסק הדין, החולה סובלת מגידול סרטני בצינור המרה, שכבר שלח גרורות למקומות נוספים בגוף. לאחר שטיפולים שכלולים בסל נכשלו, המליצו רופאיה על טיפול בשתי תרופות שאינן כלולות בסל: תרופת קמפטו של חברת "פייזר" ותרופת טברסה של חברת "רוש". ועדת החריגים של מכבי דחתה את בקשת החולה לקבל את התרופה ובעקבות ההחלטה תבעה החולה את הקופה. התביעה הוגשה על ידי עורכי הדין גלעד רוגל ויעל רובינשטיין, שייצגו את החולה בהתנדבות במסגרת העמותה ע"ש קרן דולב לצדק רפואי שמייצגת מטופלים מול קופות החולים.
בפסק הדין כתבה השופטת כי הוועדה ב"מכבי", שדחתה את הבקשה למימון התרופות, "לא הצביעה על אלטרנטיבה טיפולית (לחולה) אלא כל שעשתה הוא שלילה של הטיפול המבוקש. הוועדה התעלמה ממצבה הרפואי ולא מעגנת את קביעתה בתשתית רפואית מנומקת". השופטת קבעה כי על הקופה לכנס ועדת חריגים בהרכב שונה מההרכב שדן עד עתה בבקשת החולה, ועד קבלת ההחלטה הקופה חויבה לממן את התרופה.
ממכבי נמסר בתגובה לפסק הדין: "לצערנו מדובר בטיפול, שגם לדעת בית הדין אינו כלול בסל הבריאות, והוא אף אינו מוכר בעולם הרפואה כטיפול מקובל במחלה שממנה סובלת י'. מכבי, שפועלת על פי חוק ובהתאם למגבלות התקציב המועבר אליה על ידי המדינה, אינה יכולה לממן טיפולים מסוג זה. אנו שבים על הדרישה להקים ועדת חריגים לאומית על ידי המדינה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו