צועדים כבר 30 שנה

על רקע המתיחות בין ישראל לפולין סביב חוק השואה: השבוע יצעדו נשיא המדינה ריבלין ונשיא פולין דודא ב"מצעד החיים" • 12 אלף בני נוער מ־41 מדינות ישתתפו באירוע

מצעד החיים// צילום: EPA

ביום חמישי ייערך בפולין מצעד החיים, שיציין שלושים שנה להיווסדו בצעדה של עשרות אלפי בני נוער ממחנה אושוויץ לבירקנאו.

בראש המצעד יצעד הנשיא ראובן ריבלין, ויחד איתו ישתתפו באירוע כל ראשי זרועות הביטחון - הרמטכ"ל רא"ל גדי איזנקוט, המפכ"ל רנ"צ רוני אלשיך, ראש המוסד יוסי כהן וראש השב"כ נדב ארגמן. הרב ישראל מאיר לאו, הרב הראשי לישראל לשעבר ובעצמו ניצול שואה, יישא דברים.

המצעד השנה מתקיים על רקע המתיחות ששררה בחודשים האחרונים בין ישראל לפולין, על רקע חוק השואה מעורר המחלוקת שחוקק במדינה. הנשיא הפולני, אנדז'יי דודה, צפוי גם הוא ליטול חלק באירוע ואף לשאת נאום בטקס המרכזי שייערך בתום הצעדה. יותר מ־12 אלף בני נוער מרחבי העולם צפויים להגיע ב־110 משלחות מ־41 מדינות שונות, שבהן ארגנטינה, קנדה, צ'ילה, ארה"ב, פולין, בריטניה ומרוקו. השנה לראשונה תשתתף גם משלחת מיפן. 

בנו של חסיד אומות העולם היפני, צ'יאונה סמפו סוגיהארה, יקבל אות הוקרה על פועלו האמיץ של אביו, שכדיפלומט בקובנה הציל בזמן השואה את חייהם של אלפי יהודים מליטא ומפולין. את הטקס ילווה הזמר שלמה ארצי, דור שני לניצולי שואה.

מחווה אילמת לאובדן

מאז המצעד הראשון, שהתקיים ב־1988, ביוזמת אברהם הירשזון וקבוצה של אנשי חינוך, צעדו כבר יותר מ־260 אלף משתתפים מ־52 מדינות על פסי הרכבת לאורך כ־3 ק"מ כמחווה אילמת לאובדן הגדול ביותר בהיסטוריית העם היהודי והאנושות.

במהלך שלושים השנים צעדו נשיאים וראשי ממשלות, חברי כנסת, רמטכ"לים, מפכ"לים, נשיאים ושרי חינוך מהעולם, אנשי רוח, תרבות ומשפט. מצעד החיים הוא התוכנית השנתית הבינלאומית הגדולה ביותר בנושא "משואה לתקומה"; מדובר בפרויקט חינוכי עצמאי ששואף להנחיל לדור הצעיר את ההיסטוריה של השואה ולהטמיע לאורה ערכים של סובלנות, קבלת האחר, התנדבות וערבות הדדית. לאחר מכן, ממשיכים משתתפי מצעד החיים במסעם מפולין לשבוע לימודי בישראל, ובו הם לוקחים חלק בטקסי יום הזיכרון לחללי צה"ל, בצעדת ירושלים ובחגיגות יום העצמאות.

"אלפי בני נוער יהודים ולא יהודים מרחבי העולם מתחילים להגיע למצעד החיים למסע, שיימשך שבוע ימים בפולין בעקבות עולם יהודי שנעלם. במסגרתו יבקרו במחנות ההשמדה הגרמניים על אדמת פולין ואף ישמעו את העדויות והסיפורים האישיים מניצולי השואה שמלווים אותם", מסביר יו"ר מצעד החיים, ד"ר שמואל רוזנמן. 

"על הריסות מחנה ההשמדה בירקנאו יודלקו השנה שישה לפידים לזכרם של ששת המיליונים שנרצחו, ולפיד שביעי לציון 70 שנה למדינת ישראל. בעולם שבו האנטישמיות רק הולכת וגואה, שבו שנאת הזרים הולכת ומתעצמת, המסרים החינוכיים שלנו נצרבים בבני הנוער ויובילו לכינונו של עולם סובלני וטוב יותר".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר