מחקר: האם יש קשר בין אכילת אספרגוס להתפשטות סרטן?

מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת היוקרתי "Nature", מזהיר שיש קשר בין תרכובת האספרגין שמצויה בירק לסרטן השד הגרורתי • האם צריך להתנזר מהמאכל?

אספרגוס, צילום: איתיאל ציון

לאחר שמחקר מצא ששתיית תה חם עלולה לגרום לסרטן, כעת מחקר חדש בכתב העת "Nature" מזהיר לגבי הקשר בין אספרגוס לסרטן השד הגרורתי: מתברר שתרכובת ושמה אספרגין, שנמצאת בירק בריכוז גבוה, עלולה לשמש "מקפצה" בהתפשטותו של סרטן השד ברחבי הגוף. הסיבה לכך היא שהתרכובת עוזרת לתאי גידול סרטני ליצור גרורות.

המחקר, שבוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג', הראה עד כמה שינוי בהרגלי האכילה של עכברים השפיע על התפשטות הסרטן ועל הסיכוי שלהם לשרוד. 

החוקרים בחנו עכברים שסבלו מסרטן שד אגרסיבי. אצל העכברים שניזונו מאוכל שכלל כמות קטנה של אספרגין, הסרטן נותר מקומי. עכברים שלא קיבלו תפריט כזה, מתו בתוך כשבועיים מכיוון שהסרטן שלח גרורות לחלקים נוספים בגוף.

פרופ' גרג האנון, שהיה שותף למחקר, סיפר ל־BBC כי תוצאות המחקר חשפו "הבדל משמעותי" בין קבוצות העכברים. לדבריו, בקבוצה שבה הוגבלו אכילת האספרגין או קליטתו "כמעט לא היה זכר לסרטן (בשאר חלקי הגוף)". הוא הוסיף כי "מדובר במקרה שמראה כי שינוי בהרגלי האכילה יכול להשפיע על תאים, אך עדיין לא ביצענו מחקרים על בני אדם". 

עדיין מוקדם להספיד את האספרגוס, מבהירים בקהילה המדעית, וגם לפי שעה אין סיבה להתנזר מעוד מאכלים המכילים תרכובות מזון עם הירק.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר