בשיתוף ברק רום
האופי הייחודי של אנשי האזור ואורח חייהם, יחד עם הנוף העוצמתי, יוצרים עבור כל מי שמגיע לבקר בבוטאן מפגש מרתק בין טבע יפיפה שיד אדם לא נוגעת בו ובין סיפורים אנושיים ויומיומיים על חיים במקום יוצא דופן.
אל הממלכה הקסומה הזו תצא באפריל הקרוב סדנת צילום בהנחייתו אלי אטיאס ובשיתוף עם “רואים עולם” מבית החברה להגנת הטבע. אטיאס, צלם תיעודי מוערך וותיק, לוקח את המצלמה וסולל את הדרך לקבוצת צלמים חובבים שתכיר את בוטאן דרך עדשת המצלמה.

אטיאס, שהיה צלם מערכת מסע אחר וטייל בכל העולם עם עדשת המצלמה, מביא איתו לכל סדנת צילום ניסיון של 18 שנים בצילום תיעודי. סדנאות הצילום הייחודיות, שיעדיהן נבחרים בקפידה רבה, נערכות כבר 11 שנה בשיתוף פעולה עם “רואים עולם” מבית החברה להגנת הטבע.
“אנחנו יוצאים לסדנת צילום והמצלמה נותנת לנו לדמיין מעבר למה ששאר התיירים שחולפים על פניו. אנו מגיעים כדי לתעד את הסיפור שאנו נפגוש, נחווה ונתעד בזמן אמת. תפקידנו להביא את המראות והסיפור לאלו שלא היו שם ולתת ביטוי בעזרת המצלמה לצבעוניות, לנופים והאנשים שהם חלק מהנוף המקומי”, כך כתב אטיאס בעבר על הסדנה שנערכה בסרילנקה.
במסגרת שיתוף הפעולה עם “רואים עולם” הגיע אטיאס עם קבוצות ליעדים היפים ביותר בעולם, מקירגיסטאן הירוקה וקזאחסטאן המסתורית דרך מדינות אפריקה ביניהן בנין , קניה וטוגו ועד לנקודות היפות ביותר בדרום אמריקה ובדרום מזרח אסיה.
בשנה הקרובה צפויות, לצד הסדנה בבוטאן, גם סדנה באוזבקיסטן שתכלול גם נסיעה לימת אראל שחורבותיה מספקות חומר גלם נפלא לכל צלם חובב. סדנה נוספת תיערך באתיופיה, על הנוף האנושי שהיא מציעה והטבע הייחודי לה.

דרך צבעים, טקסטורות, נופים ואור: לראות את העולם אחרת
ההתמקדות בבוטאן, לצד הנוף המיוחד והמפגש האנושי המרתק שהיא מציעה, סובבת סביב פסטיבל הנערך בימי הטסצ’ו, חג דתי שנחגג פעמיים בשנה. הפסטיבל שנערך בעמק אורה היפיפה מפגיש את הצלמים החובבים עם מנהגי המקום, מהמסיכות שנבחרות בקפידה ועד הריקודים הסוערים.
הקבוצה שתגיע לאזור, תתמקד לא רק באירוע עצמו, אלא תתעד דרך המצלמה גם את מה שקורה מאחורי הקלעים, בכפרים בעמק האורה ומאחורי בימות הפסטיבל.
לצד הפסטיבל והסביבה המיוחדת שבה הוא מתרחש, פוגשים הצלמים בסדנה מקומות כמו פארו, העיירה המרכזית במערב בוטאן ואחת הנקודות היפות במדינה. הפעילות באזור פארו תכלול סדנת צילום בעמק המוריק המקיף את העיירה ומפגש עם נזירים בודהיסטים, לצד ביקור פוטוגני באתרים נבחרים בסביבה.
אחד היעדים העיקריים שנכללו בסדנת הצילום הוא מחוז בומטאנג, בו נערך גם פסטיבל ימי הטסצ’ו. המחוז היפיפה כולל בתוכו ארבעה עמקים שנוצרו על ידי קרחונים ובתוכם נשזרים בנוף מנזרים ומקדשים, שנחשבים לחשובים ביותר בבוטאן. משתתפי הסדנה יבקרו בדזונג של ג’אקאר, אחד המנזרים המוכרים והיפים באזור.
מקום נוסף בו מבקרים משתתפי הסדנה היא העיר פונאקה ששימשה כבירת בוטאן עד שנות החמישים של המאה הקודמת והיום מתרכזים בה נזירי בוטאן.
הביקור בפונאקה כולל כניסה למתחם המנזר הקרוי על שם העיר. מפונאקה יוצאת הקבוצה המצלמת אל מעבר ההרים דוצ’ו לה שמספק נוף שלקוח מגלויה מצולמת, על הערפילים המקשטים את הפסגות, בגובה של 3100 מטרים ומבני המקדש הקטנים - הצ’ורטנים, שמעטרים גם הם את הפסגות.
בטימפו, הבירה הנוכחית של בוטאן, מבקרים משתתפי הסדנה במנזרים ומקדשים וצופים על מוסדות השלטון של הנסיכות הקטנה.

המסלול נבחר מנקודת מבטה של המצלמה
“מסלול הטיול וגם הזמן שבו הוא מתרחש תלוי לחלוטין בקריטריונים שחשובים לצלמים. מהות הטיול היא לתעד אירועים ומפגשים אנושיים, להגיע למקומות ולנקודות נוף שבדרך כלל לא מגיעים אליהם בטיול רגיל אבל עבור צלמים מדובר במקום שהוא בגדר חובה”, מספר אטיאס.
“המקומות שנבחרים ושאני בוחר לצלם בהם מתאימים לצילום, שעות הפעילות אלו שעות שונות, האינטנסיביות גדולה. בסופו של דבר רוב הסדנאות מגיעות עם אופי של צילום תיעודי, משלבות את האסטתיקה והנוף של הסביבה עם הדמויות שמתגוררות בתוכו. הנוף האנושי בתוך הטבע”.
במהלך הטיול משלב אטיאס הדרכה והכוונה שהופכת את הטיול ללימודי והתנסותי עבור צלמים חובבים. זו הזדמנות לנסוע למקומות האידיאלים ביותר לצילום טבע ונוף וללמוד על כך מצלם בעל ניסיון של שנים רבות.
“לפני הנסיעה מקבלים חומר רקע וכך גם בכל יום במהלך הטיול. אנחנו עורכים בעצם סדנאות קטנות שנוגעות בצילום נוף, צילום אנושי, איך מצלמים טקס, שימוש בעדשות, שימוש ברגליים. בטיול יש הזדמנות ללמוד טכניקות שונות והוא מיועד לחובבי צילום שרוצים לשפר את היכולת שלהם”, מספר אטיאס.
לבוטאן, כמו לכל היעדים הקודמים בהם הדריך קבוצות במסגרת סדנאות הצילום של “רואים עולם” מגיע אטיאס עם עיניים פקוחות לרווחה, כדי להרגיש חלק מהקבוצה ולצלם תוך כדי תנועה והשראה הדדית. “אני אוהב להגיע למקומות כצלם נקי, בלי שתהיה לי נקודת פתיחה גבוהה יותר”.
“בוטאן ייחודית בעיניי משום שיש בה סלט שצלמים אוהבים הכי הרבה - אירוע אתני מאד מעניין, יש בה נוף אנושי שנמצא בתוך הנוף הכי מרתק בעולם - נוף ההימאליה”.
סדנת הצילום של אלי אטיאס ו”רואים עולם” בבוטאן תתקיים בין ה-23 באפריל ועד ה-8 במאי.
בשיתוף ברק רום
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו