ארון הברית

בירושלים מתקיימת בימים אלה תערוכה המציגה עבודות של אמנים הומואים ולסביות המשתייכים לחברה הדתית • כן, יש דבר כזה

עבודה מתוך התערוכה

"יוצאים מארון הקודש - על יופי, אמונה וזהות" היא תערוכת אמנות שנפתחה השבוע במרכז הדסה-מגשימים בירושלים (רחוב דור דור ודורשיו 7 א', המושבה הגרמנית), ומשלבת בין שני נושאים שחדרו בשנים האחרונות לעולם האמנות אך מעולם לא נפגשו: זהות מינית ויהדות.

ב"יוצאים מארון הקודש" מציגים 14 אמנים ואמניות שהמשותף ביניהם הוא נטייתם המינית והדתית: כולם הומוסקסואלים ולסביות המשתייכים לחברה היהודית-דתית. רוב המשתתפים פועלים במסגרת הקבוצות "חברותא" (קבוצת הומוסקסואלים דתיים) ו"בת-קול" (קבוצת לסביות דתיות).

היצירות המוצגות בתערוכה עוסקות בקשר שבין זהותם המינית של היוצרים לזהותם היהודית, וכן בחיים הסבוכים ובתהליך האישי והחברתי שנדרשים לעבור אלה המבקשים לשמור על זהותם הדתית בחברה שאינה ידועה בפתיחות רבה כלפי זהות מינית אלטרנטיבית.

רבים מן המשתתפים אינם אמנים פלסטיים אלא אנשי תרבות מתחומים שונים, כתיאטרון, מחקר ספרות וקולנוע, ופעילים חברתיים שנרתמו לפרויקט.

אוצרת התערוכה, עפרה צוקר, אומרת כי "האמנים מבקשים להראות שהחיבור בין העולמות אפשרי. לכאורה מדובר בזהויות סותרות, אך ניתן לראות כיצד היצירות בתערוכה יוצרות אינטראקציות מורכבות ולעתים אף משלימות זו את זו".

צוקר מספרת כי כמה מן האמנים לא יצאו מהארון ולכן ביקשו לשמור על אנונימיות. בין היתר מציג בתערוכה אמן חרדי אלמוני ששילב כתובות ביידיש ובערבית המספרות על סיפור אהבה בין פלשתיני לבחור ישיבה.

לשהייה בארון מתייחסת גם דינה ברמן, אמנית בוגרת בצלאל המציגה עבודות מתקופת לימודיה. "באותה תקופה", מספרת ברמן, "עבודות רבות עסקו בזהות הדתית שלי, כבחורה דתייה פמיניסטית וכלסבית שחיה עמוק בארון. דרך העבודות ניסיתי לבטא מצד אחד רצון עז להתחתן ולהשתלב בחברה הדתית ומצד שני התמודדות עם ההבנה שהולכת ונעשית ברורה מיום ליום - שאני לסבית".

בין האמנים האחרים המציגים בתערוכה: אבי רוז, המשתמש בשפה גרפית שמתכתבת עם אייקונים מראשית הציונות אך טוען אותם בתכנים הקשורים לגבריות בימינו.

עוד בתערוכה: תצלומים של זהר ויימן קלמן, ירושלמית במקור ודוקטורנטית בחוג לספרות יידיש באוניברסיטת ברקלי בהווה, שבהם היא מופיעה בלבוש חסידי וזהותה המינית אינה ברורה.

חיים אלבוים, שסרטו "ואהבת" העוסק בלבטיו של בחור ישיבה הנמשך לבני מינו זכה בפרס בפסטיבל הקולנוע בירושלים, יציג סרט קצר על מאחורי הקלעים של הכנת הסרט.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר