ר"מ טורקיה: "אני לא אנטישמי"

בראיון ל"וושינגטון פוסט" מתייחס ארדואן למשבר החריף עם ישראל ואומר: "עזה היא כלא באוויר הפתוח" • לראשונה חושף: תיווכנו בשיחות בין ישראל לפקיסטן

צילום: אי. פי // הפגנות התמיכה בנשיא ארדואן עם שובו לטורקיה מדאבוס

ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, מסרב לרדת מהכותרות: לאחר שנטש ביום חמישי בהפגנתיות ובזעם את הבמה במהלך הוועידה הכלכלית בדאבוס, ממשיך ארדואן בקו תוקפני כלפי ישראל.

בראיון ל"וושינגטון פוסט" מסביר רה"מ הטורקי מדוע צריך העולם לדבר עם חמאס, מדבר על הסבל בעזה ועל חוסר הכנות של ממשלת ישראל, וחושף פרטים חדשים על מאמציו לקדם את השלום בין ישראל לסוריה וגם על שיחות חשאיות של ישראל עם פקיסטן.

ארדואן עורר סערה בינלאומית כשנטש את הבמה בדאבוס בעקבות ויכוח שפרץ בינו לבין הנשיא שמעון פרס על פעולת צה"ל במבצע "עופרת יצוקה". בראיון הוא התייחס לתקרית ואמר: "יש כאלה המנסים לטעון שהגישה שלי למבצע הישראלי היא בגלל שאני אנטישמי, אך אין זה נכון. תמיד הכרזתי שאנטישמיות היא פשע נגד האנושות, וכר"מ פעלתי נגד האנטישמיות. הכעס שלי הוא על הממשלה הישראלית שלא היתה כנה עימנו". על ההפגנות נגד ישראל בטורקיה אמר כי הן "דמוקרטיות".

בראיון נשאל ארדואן אם העובדה שראש הממשלה אהוד אולמרט לא עידכן אותו לגבי המבצע בביקורו באנקרה, שבוע לפני שהחלה הלחימה, הביאה אותו לדרדר את היחסים בין המדינות לשפל. ראש הממשלה הטורקי השיב כי "זה לא נכון" והסביר: "יש לנו מערכת יחסים רצינית עם ישראל, אבל הממשלה הישראלית הנוכחית צריכה לבדוק את עצמה. אסור שתנצל את המצב בגלל הבחירות הקרבות".

עוד סיפר ארדואן כי לאחר ביקורו של אולמרט בסוף דצמבר, המתין ממנו לתשובה בנושא המשא ומתן עם הסורים. "בזמן שחיכיתי לתשובה, ישראל כבר החלה להפציץ את עזה. ישראל טענה שנורו טילים מעזה, אבל לא היו נפגעים בישראל מאז תחילת הרגיעה ביוני 2008. מאז 27 בדצמבר נהרגו 1,300 פלשתינים ו-6,000 נפצעו. כמו כן לא נשארו תשתיות ומבנים, הכל נפגע. עזה הפכה לחורבן, הכל מצוי תחת סגר מלא. מועצת הביטחון קיבלה החלטות וישראל לא קיבלה אותן. אני לא אומר שחמאס הוא ארגון טוב, הם עשו טעויות, אבל אני מבצע הערכה של התוצאה הסופית".

חמאס - לא זרוע איראנית

בראיון דוחה ארדואן על הסף את העובדה שחמאס הוא "זרוע של איראן". לדבריו, "חמאס הגיע לשלטון כמפלגה פוליטית. אילו כל העולם היה נותן לארגון הזדמנות להיות שחקן פוליטי, אולי הם לא היו במצב כזה לאחר שניצחו בבחירות". לטענתו של ראש הממשלה הטורקי, "העולם לא כיבד את הרצון הפוליטי וההצבעה הדמוקרטית של הפלשתינים", ומוסיף כי "הפלשתינים חיים בכלא באוויר פתוח".

עוד טוען ארדואן כי אמר לאולמרט ש"לא היה זה נכון לא להכליל במו"מ הישראלי-פלשתיני גם את חמאס". הוא ממשיך ומספר ל"וושינגטון פוסט" כי הציע לאולמרט לתווך גם בעניין גלעד שליט. "אמרתי לו שאני מאמין שאני יכול להצליח בשחרור החייל החטוף".

על המו"מ עם סוריה מדבר ארדואן בתחושת של פספוס. "ניסינו לגרום לכך ששני הצדדים יתקשרו זה עם זה", אך לדבריו, ישראל החמיצה התקדמות אמיתית עם סוריה. הוא מספר כי כשנפגש עם אולמרט באנקרה, התקיים הסיבוב החמישי של השיחות הבלתי רשמיות בין סוריה לישראל. "באותו לילה שוחחתי בטלפון עם בשאר אסד. לאסד היתה גישה מאוד חיובית לשיחות. באותו לילה היינו קרובים מאוד להשיג הסכם לקיום שיחות ישירות".

ארדואן ניצל את הבמה שנתן לו העיתון האמריקני וחשף כי טורקיה תיווכה בעבר בשיחות בין ישראל לבין פקיסטן בזמן כהונתו של פרבז מושארף. "הפגישות נערכו בחשאיות במשך יומיים לפני כשנתיים", סיפר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר