סולנה, רובע שקט מצפון לשטוקהולם, הפך למוקד עלייה לרגל של תיירים מכל רחבי העולם. הם לא באו לראות עתיקות, נופים או טבע, שבהם בורכה בירת שבדיה, אלא להתנסות בחוויית הקניות האולטימטיבית ב"קניון של סקנדינביה" - הקניון הגדול ביותר באירופה, ואולי המשוכלל שבהם.
הקניון נפתח ב־12 בנובמבר 2015, בסמוך לאיצטדיון הלאומי, ובו שבע קומות, מתוכן ארבע למסחר והשאר עבור חניה ושירותים שונים. 230 חנויות מגוונות גודשות את המתחם, ובהן חנויות אופנה, ריהוט, אלקטרוניקה, בריאות ויופי, ספרים, צעצועים, מזון, ספורט, ממתקים, וכמובן שני עוגני סופרמרקט של הרשתות המובילות בשבדיה. יש כאן סניפים של כל מותגי היוקרה וגם מותגים עממיים, ורואים שהכל נעשה ברווחה, כאילו השטח בלתי מוגבל. המעברים רחבים, התקרות גבוהות, העיצוב מוקפד ומרהיב כמו היה זה חלון ראווה אחד גדול, שרק קורא לך לבוא ולקנות.
ההלם מהפאר ומההשקעה מתחיל כבר בכניסה למגרש החניה של הקניון, המכיל 4,000 מקומות. כבישים וגשרים שנבנו במיוחד מובילים לכניסה מוארת בצבעים שונים לפי צבע הקומה ואזור החניה, כך שלא תשכחו איפה חניתם. אפליקציה ייחודית עם פירוט של כל החנויות, של כל המסעדות ושל כל מוקדי הבידור תסייע לכם לא ללכת לאיבוד במסדרונות הארוכים ובחנויות הגבוהות והמרווחות, שתופסות יחד שטח של יותר מ־100 אלף מ"ר. מספר החנויות ב"קניון של סקנדינביה" גדול יותר מכל החנויות במתחמי הקניות הוותיקים שבמרכז העיר - NK, Åhléns, Gallerian, Sturegallerian - וגם סיקלה, מרכז הקניות שמדרום לעיר.

הקניון פועל מהשעה עשר בבוקר עד שמונה בערב, ומקפידים כאן על זמני סגירה. דקה אחרי הסגירה כבר הכל חשוך, והזבנים כבר נעלמו מהדלתות האחוריות. רק המסעדות ממשיכות לפעול עד השעה עשר בלילה, והן מלאות בסועדים. בשלל 20 המסעדות תוכלו למצוא מסעדות שף לצד מזון מהיר איכותי, מסעדות מתמחות, קולינריה מכל העולם, כולל מסעדות הודיות, איטלקיות, אסיאתיות, אמריקניות, ולמי שחפץ בטעם המזרח־תיכוני, יש גם "שוק" (כך קוראים למסעדה) שמוכרים בו, בין השאר, פלאפל ושווארמה. לצידם פועלים בתי קפה שאת מוצריהם אפשר לקחת ולשתות בדרך או לשבת ליד שולחנות.
בזמן השיטוטים ברחבי הקניון תוכלו לגלוש באינטרנט ברשת Wi-Fi חינמית ומהירה שכל הקניון מרושת בה, ואם הסוללה בסמארטפון תתחיל לשגר אותות מצוקה, גם לזה יש פתרון - בכל הפרוזדורים פזורים שולחנות וכיסאות עם עמדות טעינה לסלולר. המקום מודרני, מתוחזק בצורה מעוררת קנאה ונקי עד כדי כך שאפשר לאכול מהרצפה.
הקונים מגיעים מכל העולם וכמוהם גם הזבנים. הם דוברים שבדית, אנגלית, רוסית, פינית וגם צרפתית וערבית. דגלון קטן על דש הבגד מצביע על השליטה בשפות. לישראלים אולי יהיה קצת מוזר לראות ערבים כאנשי אבטחה. הם מסתובבים בגלוי, במדים, ומשוחחים ביניהם בשפה הערבית בקולי קולות, מבלי לבדוק את הנכנסים. למעשה, אין בדיקות ביטחוניות כלל. כנראה השבדים סבורים שאליהם הפיגועים לא יגיעו. כאן זה גן עדן של קניות, וזהו.
אחד היתרונות הטמון בקהל כל כך מגוון הוא לא רק סוגי הביגוד וההנעלה, אלא גם המבחר הגדול של המידות - ממידות לצרפתיות קוקטיות ועד מידות ענקיות להולנדים עצומי המימדים. מכירת סוף עונה היא מכירה בהוזלה משמעותית.
החנות ברשת האופנה KappAhl, למשל, מדביקה תוויות אדומות של מכירת סוף עונה REA, עם תג מחיר שהוא מחצית המחיר הנקוב בתווית המקורית, ועליה מקבלים בקופה הנחה נוספת של מחצית מחיר ההנחה, כך שבשורה התחתונה, המחיר הסופי הוא רבע מהמחיר המקורי. ויש מציאות, ובכל המידות.

חושבים על הפרטים הקטנים
להורים שמגיעים עם ילדים קטנים מוקדש מתחם משחקים מאובזר, ובחדרי השירותים יש גם תור נפרד לילדים כדי שלא ימתינו עם הגדולים וכדי שיוכלו להשתמש בכלים סניטריים המתאימים לגובהם. פינות החתלה ופינות הנקה הופכות את המרכז המסחרי לנוח מאוד להורים צעירים, ואפשר לראות הרבה מאוד עגלות תינוקות כי המקום נגיש ונוח, גם בזכות מעליות שבעזרתן אפשר להגיע לכל מקום. המחשבה היתה לאפשר את הנוחיות המירבית ונגישות גבוהה גם לציבור הנכים.
המתחם האדיר הזה כולל גם קומפלקס קולנועי, שבו 2,000 מושבים ו־15 מסכים, ובהם המסך הגדול ביותר בסקנדינביה. האולם הגדול ביותר בבית הקולנוע פועל בשיטת IMAX.
השתכנעתם לקפוץ לביקור? באשר לדרך ההגעה, הקניון נמצא בשולי הדרך המהירה E4 ואפשר להגיע אליו ברכב או ברכבת. תחנת הרכבת SOLNA נמצאת במרחק הליכה מהקניון. יש גם כמה קווי אוטובוס שעוצרים ממש ליד הכניסה, אבל הכי טוב להגיע ברכב פרטי. החניון מעניק שעתיים ראשונות חניה חינם ומהשעה השלישית תצטרכו להיפרד מ־70 קרונות (35 שקלים) לשעה. לפרטים נוספים תוכלו להיכנס לאתר הקניון: mallofscandinavia.se.

