אם חשבנו שהסאגה ששמה "הארי פוטר" הגיעה לסיומה המפואר, מתברר שתמיד אפשר להמשיך עוד קצת. ואכן, "עוד" היא מילת המפתח בכל הקשור לג'יי.קיי רולינג והקלפים שהיא מסתירה בשרוול: עוד לא עבר חודש מצאת המחזה "הארי פוטר והילד המקולל", שזכה להצלחה כבירה, ולצידו ספר המחזה שנמכר במיליוני עותקים - ושוב הפתיעה רולינג את המעריצים כשהכריזה על שלושה ספרוני "הארי פוטר" שייצאו כבר ב־6 בספטמבר הקרוב.

לפי פרסומים באתרים כגון האינדיפנדנט ואמזון, מדובר בשלושה ספרים שאורכם אינו עולה על 10,000 מילה, מחירם יעמוד על 3 דולרים לאחד והם יעסקו בעיקר בעולמן של דמויות משנה. הוראס סלאגהורן, פרופסור אמברידג', וולדמורט ומינרווה מקגונגל הם כמה מבני המזל שיעלו שוב על הבמה הקסומה של הוגוורטס, לקול תשואות אינספור מעריציה של רולינג. רולינג טרם שיחררה הצהרה רשמית, אך לפי כל אותם פרסומים, בשלב הראשון יהיו הספרים זמינים רק בפורמט דיגיטלי ויעלו ב־Pottermore, האתר הרשמי של רולינג.
שלא במפתיע, מייד לאחר ההודעה הבלתי רשמית כבר סערה הרשת. רולינג היא אחת הדמויות המסוקרות בממלכה המאוחדת ומחוצה לה, וכל ציוץ, תרתי משמע, זוכה לאינספור תגובות. המעריצים נחלקו לשני מחנות - המחנה שרואה בכל אות שמקלידה רולינג מים חיים, לעומת מחנה לא פחות אדוק בעיני עצמו, שאת גישתו ניתן לתמצת בבחינת כל המוסיף גורע, ועם כל אהבתו למפעל הענק ששמו "הארי פוטר" כשל להבין מדוע תשע שנים לאחר תום הסידרה אנחנו ממשיכים לקבל עוד ועוד עדכונים על אודותיה.
לא מעט גולשים טענו בטון ידען כי רולינג בסך הכל מחממת מנועים ורותמת את קוראיה האדוקים לקראת הפרויקט הגדול לשנת 2016: "חיות הפלא והיכן למצוא אותן" - הסרט המסקרן בכיכובם של אדי רדמיין וקולין פארל, שלו כתבה רולינג את התסריט ואף נמנית עם מפיקיו, שעתיד להציף את האקרנים בנובמבר. אין כמו עוד קצת ממאחורי הקלעים של הוגוורטס על מנת להצעיד את הקוראים בטור ממושמע אל אולם הקולנוע הקרוב לביתם.
גולשים אחרים פחות התחברו לשיח האינטרסנטי־עסקי אך מיהרו לטעון - כזכור, הספרונים טרם פורסמו - שרולינג ממחזרת לעייפה חומר שנלעס ונטחן לאורך הספרים והסרטים, והם מעדיפים את הדבר האמיתי על פני שאריות מחוממות. אך מועדון זה, על כל קולניותו, ניגף ביעף על ידי הגרעין הקשה: אם "הילד המקולל", ספר המחזה, נמכר ב־4 מיליון עותקים בארה"ב, בריטניה וקנדה לבדן בשבוע הראשון לצאתו - תוכלו לדמיין כבר עכשיו את התורים שישתרכו לפני חנויות הספרים בליל 6 בספטמבר.
חוזרת לממלכה המוכרת?
היות ש"הארי פוטר" הפך לתופעה בפני עצמה, רבים שוכחים כי בספרות הפנטזיה לסוגיה, כתיבת ספרי המשך ועיסוק מוגבר בדמויות ובעלילות משנה מקובלים מאין כמותם. להבדיל אלף הבדלות, ברנדון סנדרסון, סופר הפנטזיה המצליח, ידוע כיום בעיקר בזכות ספרי ההמשך שסיימו את סידרת הפנטזיה האפית "מחזור כישור הזמן" של הסופר הנערץ רוברט ג'ורדן. "מחזור כישור הזמן" גדולה יותר מהסופר, עד שאפילו כותב אחר יכול לחזור ולעסוק בה.
והיו כמובן לא מעטים שהעובדה שרולינג עצמה הצהירה, ולא מזמן, כי הסידרה הסתיימה סופית עם הספר השביעי היתה עבורם הזדמנות פז לשוב ולדוש במעלליה של הסופרת, שהפכה מפורסמת ומרתקת לא פחות מיצירי כפיה.
רולינג, שהונה מתקרב למיליארד דולר, פירסמה ב־2012 את הרומן "כיסא פנוי", שזכה לתגובות מעורבות. ב־2013 הודתה כי היא העומדת מאחורי "קריאת הקוקייה", רומן בלשי שיצא לאור תחת שם העט רוברט גלבריית וזכה לתשבחות. ביוני 2014 פירסמה את "תולעת משי", ספר המשך ל"קריאת הקוקייה", תחת אותו שם. ביומיים האחרונים נשמעו לא מעט קולות שטענו כי אחרי סיבוב לא מזהיר במיוחד בעולם הספרים למבוגרים, רולינג חוזרת לממלכה שיצרה ביודעה ששם נמצא הקסם.
לא מוטרדת מההצלחה
גם אם נשים בצד את העובדה שהרומנים שכתבה זכו בסך הכל להצלחה רבה, הן מסחרית והן ביקורתית, האם הוגן או לפחות הגיוני לדרוש מרולינג לשחזר הצלחה חוץ־גלקטית כ"הארי פוטר"?
"אני משער שרולינג היא האדם שהכי פחות מוטרד אם הספרונים החדשים יצליחו כמו 'הארי פוטר'", צוחק עילאי מלצר, מו"ל הוצאת ספרי עליית גג, שמייצגת את ספריה של רולינג בארץ, "אין לה מה להוכיח, ובכל זאת היא מוכיחה את זה בכל ספר מחדש. 'הארי פוטר' הוא ההצלחה הגדולה ביותר מאז התנ"ך; אין מה להילחם בזה. והיא אכן לא נלחמת בזה - היא סופרת פורייה וחרוצה באופן בלתי רגיל, שקמה בכל בוקר וכותבת. זה מה שהיא עושה. אגב, בישראל לבדה 'כיסא פנוי' ו'תולעת משי' רשמו מכירות גבוהות ביותר; 'קריאת הקוקייה', למשל, נמכר כבר בעשרות אלפים מאז שיצא".

טירוף המכירות של הספר בארץ // צילום: מאיר פרטוש
לפי מלצר, מה שמדריך את רולינג הוא, בפשטות, העובדה שיש לה מה להגיד. ואכן, אם תציצו בחשבון הטוויטר שלה, תמצאו אושיה ספרותית שמתבטאת בבהירות ובאומץ גם על נושאים שנויים במחלוקת, כגון החרם על ישראל או ההתפצלות מהאיחוד האירופי.
"ברומן 'כיסא פנוי' וגם בספרות הבלשית שכתבה, בכולם חוזר העיסוק בפערים העצומים בין המעמד העליון באנגליה, מעמד שבו היא ממוקמת כמצטרפת חדשה, לבין המעמדות התחתונים, וגם תמצאו עיסוק בפער בין הורים וילדיהם המתבגרים", אומר מלצר, "העובדה היא שברוב המקרים, העובדה שנולדת לעוני אינה באשמתך. היא לא שכחה את זה. הנושאים הללו בוערים בה".
אז עדיין יש לה הרבה מה לומר.
"והיא מסוגלת לומר את זה גם כשהיא כותבת עבור ילדים ונוער. כמו שאנחנו יודעים, כשהיא כותבת עבור נוער, קוראים מכל הגילים קוראים אותה. לא משנה מה והיכן היא תכתוב, הנושאים האלה, והבערה הזו, יהיו שם".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו