יצאו ממצרים: תשמישי קדושה נדירים מוצגים במוזיאון ישראל

האוסף מצא את דרכו לישראל בעלייה הגדולה של יהודי מצרים בשנות ה־50 וה־60, המכונה "יציאת מצרים השנייה"

פריטי האוסף // צילום: נחום סלפק, מוזיאון ישראל ירושלים // פריטי האוסף

את סיפורו המסתורי של אוסף תשמישי קדושה שהוברחו ממצרים מגוללת התערוכה "יציאת מצרים השנייה - גלגולו של אוסף תשמישי קדושה", המוצגת בימים אלה במוזיאון ישראל בירושלים. האוסף מצא את דרכו לישראל בעלייה הגדולה של יהודי מצרים בשנות ה־50 וה־60, המכונה "יציאת מצרים השנייה". 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

ב־1991, בעיצומה של מלחמת המפרץ, התקשר למוזיאון ישראל יצחק ידיד, אדם מבוגר וערירי, וביקש למסור למשמרת תשמישי קדושה, מחשש שייפגעו מטילים. כשאוצרת התערוכה רחל צרפתי וצוותה הגיעו לדירתו, הם גילו בית כנסת קטן. ידיד נתן להם רימונים לספרי תורה, מבלי לספר על האוסף שלו. 

לאחר המפגש ציווה ידיד למסור את תשמישי הקדושה למוזיאון, ולאחר שנפטר ב־1996 הם עברו אליו. "ידיד העז להבריח אוסף תשמישי קדושה ולא הותיר הסבר לגבי מקורם", ציינה צרפתי, "גילינו שחלקם היו של משפחתו, וכולם ככל הנראה הגיעו מבית הכנסת 'חנאן' בקהיר. את ההוכחה הסופית לגבי מקורם קיבלתי מתצלום של קיר בית הכנסת, שעליו היתה תלויה רשימה של דברי התורה הנמצאים בו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר