כמו בכל שנה, מתחילים את ההכנות לתחפושות הרבה לפני, ואת ההכנות למשלוח המנות מתחילים ממש רגע לפני, על מנת לשמור על הטריות של אוזני ההמן ושאר הדברים הטובים שמכינים למשלוח המנות.
פעם, כשאני הייתי ילד, אמי היתה מכינה לנו משלוח מנות גדול, שהיה מצריך מאיתנו שתי ידיים פנויות על מנת לסחוב אותו לכיתה, ותמיד הייתי מתרגש מההחלפה של משלוחי המנות - מי יקבל את שלי ומי ייתן לי את שלו. אני חייב להודות, עד היום אני ממש שמח ונרגש לראות את הילדים הולכים לבית הספר מחופשים ובידיהם משלוח מנות גדול, שאת מרביתו הכינו בבית, ובו סוגים שונים של אוזני המן ומגוון עוגיות.
בחרתי להעביר לכם שלושה מתכונים של שלושה מוצרים שלפי דעתי חייבים להיות במשלוח מנות שלכם או של הילדים שלכם. חג פורים שמח לכל בית ישראל, אמן!
אוזני המן שוקולד במילוי מרציפן
אוזני המן מבצק קלאסי אבל עם טוויסט קל שאף פעם אי אפשר לטעות בו. את מלית הפרג הקלאסית החלטתי לגוון במתכון הזה, אך אל דאגה, את מלית הפרג נפגוש בהמשך.
מלית המרציפן היא טעימה במיוחד, פשוטה מאוד להכנה ומשאירה טעם נפלא בפה. הבצק הפריך עדין וטעים, ואני ממליץ להכין אוזני המן קטנות, בגודל ביס. טעם השוקולד נפלא בבצק, אך אם תרצו לוותר עליו אפשר פשוט לא להוסיף את הקקאו.
לבצק (לכ־40 אוזני המן קטנות או ל־30 גדולות):
√ כוס אבקת סוכר (120 גרם)
√ 200 גרם חמאה (או מחמאה)
√ קליפה מגורדת מחצי לימון
√ 1 ביצה במידה L
√ 1 חלמון במידה L
√ 3 כוסות קמח מנופה פחות כף (400 גרם)
√ 1/2 שקית אבקת אפייה (5 גרם)
√ קורט מלח
√ כפית תמצית וניל
√ כף קקאו
למילוי מרציפן:
√ 300 גרם מרציפן
√ 100 גרם סוכר (1/2 כוס)
√ 1 חלבון במידה L
√ אבקת סוכר לקישוט
בצק: במיקסר, בעזרת וו גיטרה, מערבבים את החמאה, גרידת הלימון ואבקת הסוכר עד לאחידות. מוסיפים את הביצה, החלמון ומחצית מהחומרים היבשים ומערבלים חצי דקה. מוסיפים את יתרת החומרים היבשים וממשיכים לערבל עד לקבלת בצק חלק ואחיד. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה.
מילוי: שימו לב - לא מבשלים את המילוי. במיקסר עם וו גיטרה או במעבד מזון מערבלים את כל החומרים עד לקבלת תערובת אחידה. מגלגלים כדורים קטנים וזהים בגודלם (2-1.5 ס"מ), כמספר אוזני המן שרוצים להכין.
הרכבה: מרדדים את הבצק לעלה בעובי 1/2 ס"מ וקורצים עיגולים בקוטר 6 ס"מ (לגודל ביס. לאוזני המן רגילות קירצו עיגולים בקוטר 8 ס"מ). מניחים במרכז כל עיגול כדור מרציפן, מקפלים לצורת משולש ומהדקים. משאירים פתח במרכז, שדרכו רואים את המלית. אופים ב־190 מעלות 12-13 דקות. מצננים, בוזקים אבקת סוכר ושומרים את האוזניים בצנצנת עד כשבועיים.
אוזני המן שמרים עם גבינה וצימוקים
אוזני המן מבצק שמרים, שמבחינתי גם הן הפכו לסוג של קלאסיקה עם הזמן. השילוב של בצק שמרים עם גבינת ריקוטה וצימוקים הוא הצלחה מובטחת, תמיד.
לבצק (לכ־40 אוזני המן):
√ 560 גרם קמח רגיל מנופה (4 כוסות)
√ 300 גרם חמאה רכה
√ 120 גרם אבקת סוכר (כוס)
√ 120 מ"ל חלב (1/2 כוס)
√ 2 ביצים במידה XL
√ קליפה מגורדת מחצי לימון בינוני
√ 50 גרם שמרית (שקית)
√ כפית מלח
√ 2 כפיות תמצית וניל איכותית
למלית ריקוטה:
√ 500 גרם גבינת ריקוטה (2 קופסאות)
√ 150 גרם סוכר (3/4 כוס)
√ קליפה מגורדת מרבע לימון
√ 35 גרם קמח (1/4 כוס)
√ 2 כפות גדושות צימוקים בהירים שטופים היטב
√ 50 גרם חמאה מומסת
√ 1 ביצה טרופה להברשה
בצק: מערבבים במיקסר עם וו לישה את כל החומרים פרט לשמרים כ־5 דקות במהירות איטית־בינונית, עד לקבלת בצק אחיד. מוסיפים את השמרים ולשים עוד כדקה. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים לשעה למקרר.
מלית: מערבבים את כל החומרים בקערת ערבוב עד לקבלת תערובת אחידה. מכסים בניילון ומקררים עד לשימוש.
הרכבה: מרדדים את הבצק לעלה בעובי 1/2 ס"מ. בעזרת כוס או חותכן קורצים עיגולים בקוטר 8 ס"מ. ממלאים כפית מן המלית במרכז העיגול, מברישים בביצה מסביב למלית וסוגרים לצורת אוזני המן. מהדקים היטב, מסדרים בתבנית מרופדת בנייר אפייה במרווחים של 2 ס"מ ומברישים בביצה. מתפיחים כ־45 דקות (הבצק תופח ממש מעט) ואופים ב־190 מעלות כ־15 דקות, עד להזהבה קלה.

רולדות פרג אישיות
רולדה עם מלית פרג דחוסה, שמשמשת בעיקר למילוי אוזני המן, אבל אני אוהב למלא גם את הרולדה באותה המלית. זוהי מלית נוחה מאוד לעבודה וטעימה. אם תרצו למלא בה אוזני המן, תוכלו לבחור את אחד ממתכוני הבצק שלמעלה ולמלא אותם. גם בצק הרולדות יכול להתאים לאוזני המן - פשוט קירצו עיגולים כמו במתכונים הקודמים.
אם תרצו גירסת פרווה של המתכון, החליפו חמאה במחמאה וחלב במים או במיץ תפוזים.
לבצק (ל־7-6 רולדות אישיות):
√ 1/2 שקית שמרית
√ 100 גרם סוכר (1/2 כוס)
√ 240 מ"ל חלב קר (כוס)
√ 500 גרם קמח (3.5 כוסות + כף)
√ 2 חלמונים
√ כפית תמצית וניל
√ 100 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות
√ 1/4 כפית מלח
למלית פרג:
√ 1/4 1 כוסות חלב
√ כוס סוכר
√ 1/2 חבילת חמאה (50 גרם)
√ קליפה מגורדת מלימון אחד
√ כף דבש
√ 3 כוסות פרג טרי טחון
√ 4 כפות אגוזים קצוצים
√ 2 כפות צימוקים
√ 1 ביצה
√ ביצה טרופה להברשה
בצק: בקערת מיקסר ממיסים את השמרים והסוכר בחלב. מוסיפים קמח, חלמונים ותמצית וניל ומערבלים בעזרת וו לישה כ־3 דקות במהירות איטית־בינונית, לקבלת בצק אחיד. מוסיפים קוביות חמאה בזו אחר זו תוך כדי ערבול עד שנבלעות בתערובת. ממשיכים ללוש עוד 7 דקות, מוסיפים מלח ולשים דקה נוספת. מניחים את הבצק בקערה משומנת מעט, מכסים בניילון נצמד או במגבת לחה ומתפיחים כשעה - עד שנפח הבצק גדל ב־50 אחוז.
מלית: מרתיחים חלב, סוכר, חמאה, גרידת לימון ודבש. מסירים מן האש, מוסיפים פרג, אגוזים וצימוקים, מערבבים היטב. מניחים למלית להתקרר 5 דקות ומוסיפים את הביצה.
הרכבה: מחלקים את הבצק ל־6-7 כדורים ומרדדים כל חלק למלבן בעובי 1/2 ס"מ. מורחים את המלית על 3/4 משטח הבצק ומגלגלים לרולדה (מתחילים בחלק המרוח). בעזרת סכין יוצרים חריצים אלכסוניים על הרולדה, במרחק 1 ס"מ אחד זה מזה. מברישים בביצה טרופה, מתפיחים 30 דקות ואופים ב־190 מעלות כ־20 דקות.
shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו