מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק // צילום: רויטרס // לא מתערבים בנעשה ברשת. מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק

"לחופש הביטוי יש גבול"

ארגון שורת הדין אוסף ראיות לתביעת ענק נגד החברה • המטרה – לעצור את ההסתה הפרועה שמתרחשת ברשת החברתית, עליה נישא גל הטרור הנוכחי

ארגון שורת הדין מתכוון לתבוע את פייסבוק בגין אימרות המסיתות לרצח יהודים שמתפרסמות ברשת החברתית הפופולארית.

צילום: פז בר, מגישה: ליטל שמש

מנכ"לית ארגון "שורת הדין" ניצה דרשן לייטנר, סיפרה באולפן ישראל היום כי "בשבועות האחרונים ואף קודם לכך התפרסמו בכלל הרשת אבל בעיקר בפייסבוק, קריאות לרצוח יהודים. הקריאות הם מפורשות - ליטול סכין, ליטול גרזן ולרצוח יהודים. לצאת למלחמת ג'יהאד. לאחר שמתבצעים הפיגועים, אותם דפים מהללים את המפגעים עצמם. זה דבר שחייב להיפסק משום שאותם מפגעים מסתמכים ומוסתים ממה שהם רואים בפייסבוק. הם בעצמם מפרסמים פוסטים לפני שהם יוצאים לרצוח". 

עוד הוסיפה לייטנר כי גולשים רבים מדווחים על התופעה לפייסבוק, אך לרוב פייסבוק לא עושה דבר. "גם לאחר פניה של משרד החוץ, החברה חזרה על עמדתה שהיא לא מתערבת במה שנעשה ברשת". 

 

מהמסגדים אל הרשת

לדברי לייטנר, "פעם ההסתה לפיגועים הייתה נעשית במסגדים, בכיכרות העיר, ברחוב, והיום היא נעשית ברשת החברתית באופן יעיל לא פחות. כמו שחובה שעל חיילים ושוטרים לעצור את ההתלהמות בכיכרות, חובה על פייסבוק לעצור את ההתלהמות וההסתה בדפים שלה". 

בארגון "שורת הדין" פונים לישראלים להצטרף לתביעה, ב"קליק" אחד וללא עלות: "התביעה נמצאת בהכנה בימים אלו, ובה תיק עב כרס של ראיות. אנו פונים לכל הישראלים לאתר ולספק לנו דברי הסתה. אנו קוראים גם לכל מי שרוצה להצטרף לתביעה להיכנס לדף של שורת הדין, לסמן לייק ולהצטרף. התביעה היא ללא עלות, היא מנוהלת על ידי עורכי דין בארצות הברית, היא תוגש בסן פרנסיסקו, היכן שנמצא מטה פייסבוק והיא תוגש על ידי כלל אזרחי ישראל. התביעה הזו תהיה תביעת המונים. חובה לעצור את הדבר הזה".

 

מילים יכולות להרוג

לייטנר מסבירה שלא מדובר בחופש הביטוי אלא בעבירה על החוק, גם על החוק האמריקני: "זה לא מכעיס, זה בדמנו. אסור לאף אחד לספק שירותים לארגון טרור משום שהוא מסייע לטרור. כמו שבנק לא יפתח חשבון לארגון טרור כך רשת חברתית אינה יכולה לפתוח דפים לארגוני טרור ולספק להם שירותים חברתיים... פייסבוק יודעים שהם טועים, הם רוצים לשמור על חופש הביטוי, ולשמש פלטפורמה לכולם אבל גם לחופש הביטוי יש גבול. לא אני קבעתי את זה. קבעו את זה בתי דין בעולם שאמרו שברגע שהדבר גורם לסכנה מיידית ומוחשית הוא נעצר". 

כל הניסיונות לקבל תגובה מאיש היח"צ של פייסבוק בישראל זמיר דחב"ש וממנכ"לית פייסבוק ישראל עדי סופר-תאני, לא נענו.

מוקדם יותר השבוע אמר סיימון מילנר, מנהל המדיניות של פייסבוק באזור, שביקר בישראל, כי "אין מקום בפייסבוק לתוכן המעודד אלימות, טרור או דברי שנאה". לדבריו, "כל הדיווחים נבדקים ללא משוא פנים על ידי צוותים של אנשים שהוכשרו לכך".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...