4 טיפים מנצחים: כך תעברו את הצום בשלום

מתכננים לצום? כך תעברו את הצום בקלות, וגם תשמרו על הבריאות ועל הדיאטה

צילום: gettyimages // בתום הצום, מומלץ לשתות כוס תה ממותק

השבוע יחול הצום הקשה בשנה, צום יום כיפור. מה הדרך הכי נכונה להיערך לקראתו ואיך הכי נכון לשבור אותו?

מגישה: ליטל שמש צילום: דורון פרסאוד איפור: מירב דרזי מאירי | מגישה: ליטל שמש צילום: דורון פרסאוד איפור: מירב דרזי מאירי

הדיאטנית מיטל שחימוב, מציעה לחלק את יום הכיפורים לארבעה שלבים, על מנת להתמודד עם הצום באופן הבריא ביותר:

1. כך נגיע לצום מוכנים 

כבר שלושה-ארבעה ימים לפני יום הכיפורים, כדאי להפחית בהדרכה את צריכת הקפאין, מה שאומר להיפרד ממזונות אהובים כגון שוקו, קפה, שוקולד, קולה או רד-בול. הסיבה להתנזרות הזו כרוכה בהיותו של הקפאין חומר משתן שגורם להוצאת הנוזלים מגופנו, בעוד שלפני הצום אנו רוצים להגביר את ספיגת הנוזלים. 

"סיבה נוספת היא משום שהפחתת הקפאין בבת אחת עשויה לגרום לכאבי ראש, עייפות וחולשה, בדיוק התחושות שאנו רוצים להימנע מהם בצום" מסבירה דובשני. 

החל מבוקר יום הצום כדאי להקפיד על שתייה מרובה, כ 10-12 כוסות. יש לאכול ארוחות קטנות ותכופות – כל שלוש שעות. 

2. ארוחה מפסקת 

דובשני מסבירה כי אכילת ארוחה מאוזנת תוביל לתחושת שובע טובה וממושכת. "ארוחה מאוזנת היא כזו שמכילה את כל אבות המזון - פחמימות מורכבות עשירות בסיבים כגון דגנים מלאים, אורז מלא, כוסמת, בורגול או קינואה, מנת חלבון כמו עוף או בקר רזה ושומן בריא כמו טחינה ושמן".

כדאי להימנע מאכילת מאכלים חריפים, מתובלים, חמוצים או מלוחים במיוחד משום שאלו גורמים לתחושת צמא, לא בדיוק הדבר הטוב ביותר להתחיל איתו את הצום.

גם כמות גדולה של ירקות לא תעשה עמנו חסד, מכיוון שלאחר שאלו יתפסו מקום על חשבון הפחמימות ולאחר שיתעכלו הקיבה תתרוקן ונחוש רעב.

דוגמא לארוחה מאוזנת ומומלצת: רבע עוף, אורז מלא ועדשים, שלוש כפות ירק מבושל ברוטב, שמן זית או טחינה. לקינוח: שניים-שלושה פירות יבשים או שישה עד שמונה שקדים.

3. כך נתנהג במהלך הצום עצמו

הימנעו מביצוע פעילות גופנית מאומצת. זה לא הזמן לרוץ אחרי הילדים באופנים או להכיר את השכונה בהליכה מרובה. "פעילות גופנית מאומצת גורמת להזעה, איבוד נוזלים, ירידה ברמות הסוכר" דובשני ממשיכה. "מאחר ובצום אין לנו אפשרות למלא את המאגרים, הגוף אינו מתאושש מהפעילות ואנו נחוש כאבי ראש, עייפות וחולשה".

4. סיום הצום

מי לא מכיר את הפנטזיות על בליסת מטעמים לרוב שעולות בנו במהלך הצום, וכשזה נגמר סוף סוף אנו מתנפלים על הצלחת כמוצאי שלל רב, אך לאחר כמה ביסים פורשים בכבדות או ממשיכים בתמורה לתחושה לא נעימה.

אז איך מונעים זאת? הגוף צריך להתרגל לאכול בהדרגה. "מתחילים מכוס משקה ממותק דוגמת תה עם שתי כפיות סוכר או חצי כוס מיץ פרי מדולל, עם עוגייה או פרוסת עוגת דבש" מסבירה דובשני. "רק לאחר כשעה מתום הצום אפשר להמשיך לארוחה קלה כגון מרק ירקות, תפוח אדמה, שלוש עד ארבע כפות גבינה 5% שומן וירק מבושל".

הכותבת היא מיטל שחימוב דובשני, דיאטנית קלינית ובעלים של "bYou דיאטה בהתאמה אישית", מלווה ומאמנת לשיפור הרגלי תזונה ואורח חיים. לאתר www.byou.clinic

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר