מחר דיאטה. אחרי החגים אתחיל להתעמל. מיום ראשון אני מורידה מהתפריט מוצרי חלב, גלוטן וסוכר לבן. שני צמחוני. מהיום אני טבעוני. הבטחות לשינוי לרוב נותרות בגדר הבטחות, נצורות במעמקי הרצון הטוב. הרי שינוי הוא מחויבות הגוררת עימה השלכות. קל כל כך להישאר באותה משבצת מוכרת וידועה. מורכב כל כך להתחיל מההתחלה.
רוצים לקבל עדכוני חדשות שוטפים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
טבעונות היא דרך חיים והשקפת עולם, ומהיותה כזאת היא דורשת לא מעט - תפיסתית, תזונתית, רגשית וכלכלית. השיח סביב הנושא הפך כבר מזמן לוויכוח. ואני ברוגע ובהשלמה גורסת "איש איש בתזונתו יחיה". אך הסקרנות גדולה ושולחת אותי להסתכל עמוק לתוך הקרביים הירוקים של הנושא.
אני קונה, משווה מחירים, מפתחת מתכונים, מבשלת, טועמת, מתקנת, שואלת, חוקרת ומסכמת את השלכותיה הכלכליות של הטבעונות, בייחוד בהיבט הקולינרי. מתחילה מההתחלה ולומדת עוד קצת יותר על טבעונות. מטמיעה את ערכי הנושא. טבעונות אינה דיאטה אלא אורח חיים ופילוסופיה שלמה, וככזו היא מורכבת עד מאוד.
* כל המחירים נבדקו בסניף שופרסל שלי ברחוב ברזיל 17, תל אביב. כל המוצרים נבדקו מול המוצר המקביל בתפיסת העולם הטבעונית. הטבלה מורכבת ממוצרים בסיסיים ונפוצים
ההיצע בסופר גדל
בדיקה ברשתות המזון מגלה שהיצע מוצרי המזון הצמחוניים והטבעוניים גדל בשנים האחרונות. רשתות טבע דוגמת עדן טבע מרקט, ניצת הדובדבן ואורגניק מרקט מציעות מבחר גדול של מוצרים, וגם החברות עצמן החלו לשווק תחליפי בשר כגון שניצל צמחוני קפוא.
השאלה הגדולה ששואל את עצמו כל מי שחשב אי פעם להיות טבעוני היא מה העלות של המעבר מתפריט רגיל לתפריט החדש. יש טענה שאורח חיים טבעוני דווקא מפחית את עלות הסל השבועי. לפי טענה זאת, מאחר שרוב התזונה מבוססת על קטניות, שהן זולות מרוב המזונות, תרד גם ההוצאה הכללית. מה גם שבנוסף יש התבססות גדולה על ירקות ועל פירות, שאי אפשר להשוות את מחירם לזה של הבשר ומוצריו. ובכלל, בתפריט הטבעוני לא כלולים שימורים, ביצים או גבינות.
אחרים טוענים שמי שכבר עושה את המעבר לטבעונות מתחיל לצרוך מזון בריא ומעדיף מזון אורגני, מה שמעלה את ההוצאה. יש לזכור שהגישה הטבעונית לרוב גם דוגלת בגישה בריאה. הימנעות ממזון מן החי ודבקות במזון מן הצומח בלבד הן דבר אחד שאינו פשוט כלל, והנדבך הבריאותי מוסיף מורכבות קולינרית וכלכלית.
כך, לדוגמה, במקום למרוח, לאפות ולבשל במרגרינה פשוטה, שמחירה נע בין 1.5 ל־3 שקלים ל־100 גרם, הבחירה הטבעונית היא שמן קוקוס, שמחירו פי שלושה ממחיר המרגרינה הממוצע. כמו כן, התפריט הטבעוני מורכב משלל אגוזים ושקדים, שמחירם מאמיר גם עד כ־26 שקלים ל־100 גרם. מכיוון שאלה מוסיפים ערכים תזונתיים לתפריט דוגמת סיבים תזונתיים, חלבון וסידן, הם הכרחיים על אף מחירם הגבוה, שכן הם מחליפים מוצרי חלב כגון גבינה לבנה, העולה כ־2 שקלים ל־100 גרם.
צריכת ירקות ופירות בכמות גדולה מהממוצע מכבידה גם היא על הכיס. מחיר הירקות והפירות אינו רק גבוה אלא גם בלתי יציב בעליל ונתון לשינויים עקב מזג האוויר הקיצוני השורר בארץ.
ואם כבר מדקדקים ובוחנים את הנושא לעומק, אז גם זמן שווה כסף, וכדי להיות טבעוני מן המניין יש להשקיע זמן. צריך לקרוא תוויות על גבי מוצרים ולהחליט מה להכניס לסל הקניות. על מנת להרחיב את קשת המנות ואת המבחר הקולינרי, רצוי לבלות זמן במטבח וללמוד לבשל ובעיקר לאפות מתכונים ללא מוצרים מן החי.
ואם כבר עוסקים בסוגיית הזמן, מה קורה כשנאלצים לערוך קניות ביותר מחנות אחת?! בדיקה העלתה שלא בכל הסניפים של רשתות השיווק המובילות והרווחות אפשר למצוא מחלקת טבע המספקת את הנדרש במלואו.
החלטתי לבדוק את מחיר המעבר לטבעונות ולהתמקד הפעם בהיבט הכלכלי הבסיסי. ניגשתי לסופרמרקט השכונתי, קניתי סל מוצרים בסיסי טבעוני, השוויתי את המחירים לסל הרגיל וגיליתי שההוצאה גדולה בהרבה, גדולה באופן משמעותי, כמעט קריטי.
כדי להבין קצת יותר ולאמת את העניין נפגשתי לשיחה מעמיקה עם נועה, חברתי הטובה. בתה דנה הפכה טבעונית לפני כשבעה חודשים במעבר חד וחד־משמעי. אחיה של דנה נשאר נאמן לתפריט רגיל, ועל כן נועה נאלצת לערוך את קניותיה בארבעה מוקדים שונים: בחנות מכולת גדולה המחזיקה מבחר גדול של מוצרים המתאימים לתפריט טבעוני, בחנות טבע וכן אצל ירקן וקצב. לא זאת בלבד, אלא
שהתפיסה הטבעונית דוגלת במוצרים ידידותיים לסביבה ונועה מחפשת את סמל הארנב על כל מוצר עבור בתה בטרם ייכנס לעגלת הקניות.
כמו כן, נועה מספרת שבעקבות השינוי התזונתי בתה סובלת מחסרים תזונתיים רבים, ובהם ברזל, קומפלקס ויטמין B וסידן, ונאלצת להשלים את כל אלה בעזרתם האדיבה והיקרה עד מאוד של תוספי תזונה, שאותם היא רוכשת בחנות נוספת.
גם זמן תכנון התפריט והקניות אורך זמן רב, שכן על נועה לחשוב על ערכים תזונתיים המשלימים את אלה החסרים בעקבות השינוי, וכמובן לבשל לבתה תפריט שונה מזה של שאר בני הבית. גם היום, שבעה חודשים מאז השינוי הדרמטי, נדמה כי נועה עדיין לומדת להתנהל בחוכמה מול המציאות החדשה.
מפגישתנו הארוכה ומאירת העיניים יצאתי תשושה. החלטתי ששינוי הוא דבר מבורך כל עוד לומדים את תכונותיו בדקדקנות, בודקים את שורשיו עמוק לתוך האדמה. הבנתי שכדי לקבל שינוי אחד בהתמסרות מוחלטת, צריך לשנות דברים רבים מסביב. גיליתי שנכון להיום, זה לא בשבילי. אולי מחר.
• • •
"כבד קצוץ" טבעוני
צילום: לירון אלמוג
מה צריך (ל־8 מנות)?
1 חציל גדול
2 כוסות עדשים ירוקות קפואות
2 ח' בצל קלוף וחתוך לרצועות
3 כפות שמן תירס/קנולה
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
חופן עלי פטרוזיליה
מה עושים?
1. מחממים תנור ל־220 מעלות. מחוררים במזלג כמה חורים בחציל, מניחים בתבנית מרופדת בנייר אלומיניום וקולים במשך כ־1/2 שעה, עד שקליפת החציל מתקשה עד מאוד ובשר החציל מתרכך לחלוטין.
2. מניחים את החציל במסננת כדי שיתקרר.
3. בינתיים, מחממים שמן במחבת ומטגנים את רצועות הבצל עד להשחמה. שומרים כף גדושה בצד.
4. מבשלים את העדשים הקפואות לפי הוראות היצרן.
5. מקלפים את החציל ומסננים עודפי נוזלים.
6. טוחנים את כל המרכיבים, למעט כף הבצל המטוגן ועלי הפטרוזיליה.
7. מתבלים במלח ובשפע פלפל שחור, מוסיפים את הבצל המטוגן, מקשטים בפטרוזיליה ומגישים.
"עוגת דבש" בלי דבש
צילום: לירון אלמוג
מה צריך (לתבנית אינגליש קייק גדולה)?
1 כוס רסק תפוחים טבעי לא ממותק (אני השתמשתי ברסק תפוחים ואגסים)
1/3 כוס שמן
1/2 כוס סוכר
1/4 כוס מייפל טבעי ללא תוספת סוכר
1/4 כוס סילאן טבעי ללא תוספת סוכר
1/2 1 כוסות קמח
1/2 כפית סודה לשתייה
1 כפית מחוקה אבקת אפייה
קורט קינמון
קורט ג'ינג'ר טחון
קורט מוסקט
קורט ציפורן
קורט פלפל אנגלי
חופן שבבי שקדים
מה עושים?
1. מניחים את כל המצרכים בקערת המערבל ומערבלים במהירות נמוכה בעזרת וו גיטרה, עד שמתקבלת עיסה חלקה.
2. מעבירים לתבנית משומנת ומקשטים בשבבי שקדים.
3. אופים בחום בינוני־נמוך של 170 מעלות במשך כשעה, או עד שקיסם הננעץ במרכז התבנית יוצא עטוף בפירורים לחים.
"מרק עוף" טבעוני
צילום: לירון אלמוג
מה צריך (ל־8 מנות)?
1 שקית פטריות מיובשות (מומלץ להשתמש בפורצ'יני)
3 כפות שמן זית
2 בצלים קלופים וחתוכים לקוביות
2 גזרים קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
1 ראש סלרי קלוף וחתוך לקוביות
2 ענפי סלרי קצוצים
1 בטטה קלופה וחתוכה לקוביות
1 דלורית קלופה וחתוכה לקוביות
2 יח' זוקיני חתוכות לקוביות
2 יח' שומר חתוכות לפרוסות
8 שיני שום שלמות
חופן שמיר
חופן פטרוזיליה
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
מה עושים?
1. משרים את הפטריות המיובשות ב־2 כוסות מים רותחים במשך כ־15 דקות.
2. מחממים את שמן הזית בסיר גדול ומאדים בו את קוביות הבצל, הגזר והסלרי.
3. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים יחדיו. מוסיפים את הפטריות המיובשות עם הנוזלים.
4. מוסיפים מים עד כדי כיסוי הירקות.
5. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים וממשיכים לבשל במשך כ־40 דקות.
6. מתבלים ומגישים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
