מחדל בטיחותי: אין ביקורת על גז הבישול

דוח מבקר המדינה קובע כי כל נושא הבטיחות בתחום גז הבישול לוקה: אין פיקוח על המתקינים, ואין בדיקה בשטח

צילום: הרצי שפירא (ארכיון) // מי אחראי על מתן רישיונות?

מבקר המדינה בדק במשרד האנרגיה והמים את תחום הגפ"מ, הגז שאנו משתמשים בו לבישול. המבקר מצא כי משרד האנרגיה לא השלים עד מועד סיום הביקורת כתיבת תקנות ונהלים חדשים למתן אישורים והיתרים למתקני הגפ"מ ברחבי הארץ. "מצב זה מקשה על ספקי הגפ"ם להגיש את בקשותיהם לרישיון, ועל אגף פיקוח ובטיחות במשרד האנרגיה", נכתב בדו"ח. 

המבקר מוסיף כי "בבדיקה אקראית של 47 תיקי בקשות רישיון מתוך 1,250 תיקים נמצא: בשום תיק אין אסמכתה לכך שמנהל הבטיחות לענייני הגז במשרד האנרגיה, הממונה לפי החוק ע"י שר האנרגיה, בדק שלמבקשי הרישיון אין רישום פלילי, אף שהללו הצהירו על הסכמה למסירת מידע.

"יתרה מזה, מנהל הבטיחות לא התייחס למידע שמסרה המשטרה במאי 2009 על 5 בעלי רישיון, ולא בחן תוך פרק זמן סביר את שלילת רישיונם, גם אחרי שהוגשו כתבי אישום". כמו כן, גילה המבקר כי "מנהל הבטיחות אישר רישיונות גם למי שבתיקי בקשותיהם לא נמצאו כל המסמכים כנדרש. התנהלות זו מאפשרת להעניק רישיון או לחדשו גם למי שאינם כשירים לעסוק בגז".

אלפי מקרים שלא נחקרו על ידי משרד האנרגיה

בידי משרד האנרגיה לא היה במועד סיום הביקורת מידע מלא על כל אירועי הגפ"ם שהתרחשו מ-2009 עד סוף 2012. לפי הנתונים, מדובר בכ-192 אירועים, ואילו לפי נתוני נציבות כבאות והצלה, אירעו באותה תקופה כ-8,785 אירועים. היעדר מידע מנע מהמשרד לחקור את האירועים. 

מבקר המדינה מצא כי המשרד לא אכף על חלק מספקי הגז את החובה המוטלת עליהם להגיש למנהל הבטיחות דוחות חודשיים על כמויות הגז שהזמינו, ושמכרו לצרכניהם. עקב מחדל זה של המשרד, הפיקוח אינו שלם ואינו מבטיח שהגפ"ם אכן נמכר רק לגופים המקיימים את החוק. 

אחד הממצאים המדאיגים בדוח הוא כי בידי משרדי הממשלה אין מידע שלם ומהימן "בדבר מיקומם של כ-40,000 צוברי גז הפרוסים בארץ המוגדרים "לצריכה עצמית" . המשרדים אינם דורשים מספקי הגז את המידע, ואין שום גוף ממשלתי מוסמך הבודק את בטיחות צוברי הגז. לדוגמה, לעיריית י-ם ולעיריית חיפה אין מידע על מיקום ועל מספר כלל צוברי הגז שבתחומן, על הכמויות המאוחסנות בהם, ואילו מהם פועלים ללא היתרי בנייה וללא רישיונות עסק."

עוד בדוח מבקר המדינה 2013:

למרות החלטת הממשלה: המשרדים לא עוברים לירושלים

הממשלה לא גבתה כסף על משאבי טבע 

העלאות המסים תכופות מדי

הריכוזיות בשוק ההון מסוכנת

החשבוניות הפיקטיביות: מכת מדינה

מכס נתב"ג מעניק יחס מועדף לאנשי עסקים

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר