תיעוד מרגש מאילת: הדג הגדול בעולם מבקר בישראל

צוללן חובבן נתקל בכריש-לווייתני גדול ממדים בים האדום • "זו הרגשה של פעם בחיים, אדרנלין מטורף ואושר גדול", הוא מספר • "מומלץ לא לגעת בהם, לא לרכוב עליהם - ורק להתפעל, לצלם ולדווח", אומרת אקולוגית בחברה להגנת הטבע

תיעוד מרגש ונדיר מאילת: הדג הגדול בעולם מבקר בישראל // רוסלן רבין

כשרוסלן רבין מכרמיאל, נכנס אתמול (ראשון) לשנרקל בחוף קצא"א באילת, הוא לא תיאר לעצמו שהוא יתקל ויתעד את הדג הגדול בעולם - כריש לווייתני. "שחיתי ליד העמודים ופתאום הופיע היצור הענק הזה. זה מפחיד קצת ומסקרן במקביל. שחיתי איתו קצת עד שהוא נעלם במעמקים. זו הרגשה של פעם בחיים, אדרנלין מטורף ואושר גדול", שחזר רבין.

בחברה להגנת הטבע מוסיפים, כי אורכו של כריש לווייתני יכול להגיע עד 12 מטרים, ומשקלו יכול להגיע ל-20 טון. כרישי הלוויתן ניזונים מפלנקטון (אורגניזמים זעירים הצפים במים), ומאופיינים בכתמים לבנים הפרוסים בדוגמה ייחודית על גבם.

כריש-לווייתני במפרץ אילת. יכול להגיע עד 12 מטרים, ומשקלו יכול להגיע ל-20 טון, צילום: רוסלן רבין

שמו של כריש הלוויתן נובע מגודלו ומטכניקת האכילה שלו ולמרות גודלם, כרישי הלווייתן אינם מסוכנים לאדם. הם מוגדרים מין מוגן בישראל ובסכנת הכחדה עולמית, לפי הספר האדום של ה-IUCN. גודל האוכלוסייה נמצא כיום בירידה עקב ציד מסחרי וחובבני.

שי אורון, אקולוגית מפרץ אילת בחברה להגנת הטבע, מוסיפה שכריש לווייתני קופץ לעיתים לביקור במפרץ אילת ולשחות לידו זו חוויה חד-פעמית עוצמתית לכל חובב ים וטבע.

"נוכחותו מעידה על נוכחות של מזונו, זואופלנקטון, רכיב חשוב ביותר במערכת האקולוגית שלנו כאשר היא מתפקדת כראוי. חשוב מאוד לתעד אותם, כי כל תמונה או סרטון נכנסים למאגר זיהוי המשווה את 'טביעת הנקודות' של כל פרט. כך חוקרים עוקבים אחרי נתיבי נדידה בים סוף ומקבלים ראיות בשטח על מצב אוכלוסייה של מין מיוחד זה - שמוגדר בסכנת הכחדה עולמית".

כריש-לווייתני במפרץ אילת. "חוקרים עוקבים אחרי נתיבי נדידה בים סוף ומקבלים ראיות בשטח על מצב אוכלוסייה של מין מיוחד זה", צילום: רוסלן רבין

"על מנת שכרישים-לווייתניים נוספים יגיעו לאזורנו, עלינו לשמור על מים נקיים מפלסטיק ושפכים, להגן על השונית והמגוון הביולוגי, להאט כלי שיט ולשמור מרחק, וכמובן לא לגעת, לא לרכוב, רק להתפעל, לצלם ולדווח באפליקציית SeaWatch, כי כל דיווח קטן מוסיף עוד פיסה בפאזל לשמירת הענק הידידותי של הים", מסכמת אורון.

ניתן להוריד בחינם את יישומון SeaWatch לאייפון או אנדרואיד בקישור הזה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר