גל התפיסות של גורי אריות וקופים בשבועות האחרונים הפתיע רבים בהיקפו. האם אנו עדים להתגברות בהברחות חיות בר לישראל, או שמא מדובר בתופעה מוכרת שרק עתה זוכה לתשומת לב מצד הרשויות?
"סחר בחיות בר נדירות מגלגל ברחבי העולם מאות מיליארדים", מסביר בן רוזנברג, מנהל האגף להגנה על החי והצומח ברשות הטבע והגנים. "הסיבה לכך היא הביקוש הגדול וכן גם העובדה שבאופן הזה ניתן להלבין כספים ולבצע עברות הון נוספות. לכן למעשה יחד עם סמים, נשק וסחר באנשים הסחר בחיות בר נפוץ מאוד".
לדברי רוזנברג, גם בישראל מדובר בסחר נרחב. "בשוק המקומי גור אריות עולה 100 אלף שקל, קוף עולה 50 אלף שקל, לטאות נדירות עולות אלפי שקלים וכן הלאה. כלומר מדובר בשוק פעיל שמגלגל מיליונים רבים. למעשה התפיסות שלנו הן רק קצה הקרחון ובישראל יש הרבה יותר בעלי חיים נדירים שהאחזקה שלהם אסורה".
רוזנברג ציין כי בשנים האחרונות ניכרת עלייה בהברחות של בעלי חיים אקזוטיים לישראל בגלל המדיה החברתית. "התופעה של אחזקת חיות בר נדירות קפצה עם ההתפשטות של סרטונים עליהן ברשתות החברתיות השונות. כך בעלי חיים כאלו שמוחזקים בצורה לא חוקית מתפרסמים ועוד ועוד אנשים רוצים בעלי חיים מהסוג הזה - והביקוש עולה".
מנגד, אמר, הפעילות ברשתות גם מסייעת לרשויות החוק. "כמות הסרטונים הזו חוללה שינוי בתחום האכיפה. אנחנו שנים אכפנו את החוק ופעלנו, אלא שכעת המשטרה נכנסה גם כן יותר בעוצמה אל השוק הזה ומסייעת לנו בצורה נרחבת. הסרטונים הרבים עוררו את תשומת הלב המשטרתית ולכן ישנה יותר פעילות שלה יחד איתנו".
קוף שהוחזק בניגוד לחוק ואותר בשטח פתוח בצפון / דוברות המשטרה
"לקופים יש צרכים נפשיים מורכבים - הם יסבלו"
רוזנברג מסביר כי המדיניות של רשות הטבע והגנים בכל הנוגע להתרת כניסה לבעלי חיים לארץ מתייחסת לכמה פרמטרים. הכלל הראשון, הוא אומר, הוא הגנה על הטבע הישראלי. לדבריו, מינים מסוימים שחדרו ארצה, כמו המיינות, פגעו בטבע המקומי ולא פעם גם גרמו לנזקים קשים לחקלאות – בעלויות של מיליונים.
בנוסף, ישראל חתומה על אמנות רבות הנוגעות למאבק עולמי בסחר בבעלי חיים נדירים. "אנו חתומים מרצון על האמנות האלו וזה גם אינטרס שלנו להגן על המינים בעולם בארצות המקור שלהם כדי שאלו לא ייכחדו בגלל הסחר הזה".
רשות הטבע והגנים גם בוחנת את מידת המסוכנות של בעל החיים כלפי הציבור, במיוחד כשמדובר בטורפים ובעלי חיים ארסיים, ובמקביל מתחשבת ברווחתם של בעלי החיים עצמם. "יש בעלי חיים שהטיפול בהם מורכב מאוד. קופים למשל זקוקים ללהקה. יש להם צרכים נפשיים מורכבים שדורשים ידע ומענה, ולמעשה מדובר בבעל חיים שדומה מאוד בצרכים שלו לבני אדם. לכן אנו לא מתירים הכנסה וסחר בבעל חיים כזה – זה ברור שמי שיחזיק בו בארץ לא יידע לטפל בו ולתת לו מענה מלא על הצרכים. בעל החיים הזה יסבול ויחווה צער גדול ומיותר", הוא אומר.
רוזנברג מציין כי בעלי חיים יכולים להעביר מחלות שונות ומסוכנות. "מגפת הקורונה היא דוגמה מצויינת למצב שמגע בין בעלי חיים לבני אדם הוביל להדבקה ולהתפרצות של מחלה חדשה. בארצות סביבנו יש השתוללות של מחלת הכלבת. זו ממש מגפה בסוריה, ירדן ומצרים. לכן בעל חיים שמיובא מהארצות האלו, בדגש על קופים ואריות, עלולים להיות נשאים של המחלה".
לדבריו, יבוא לא חוקי מארצות אלו מסכן גם את המייבא וגם את כלל האוכלוסייה. "כשאין פיקוח, מחלות מסוכנות או טפילים שאין בארץ עלולים לחדור ולסכן את הציבור".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו