על חיות הספארי וחג החנוכה: מי מגרש את החושך - ומי דווקא מחפש אותו?

ישנם לא מעט בעלי חיים שמסתתרים בשעות האור - ומתעוררים לפעילות עם השקיעה • הזואולוגית של הספארי מסבירה על המאפיינים ועל דרך הפעולה של החיות

חוגגים חנוכה בספארי. צילום: דוברות הספארי

אל תמהרו לגרש את החושך: מכירים את שיר החנוכה הפופולרי "באנו חושך לגרש"? ובכן, חכו רגע - ואל תמהרו להביא את האור. אמנם מטפורית כולנו בעד לגרש את החושך של הרוע האנושי מהעולם, ורבים מאיתנו מתקשים עם הלילה בחיינו הפרטיים, אבל עבור הרבה בעלי חיים זה לגמרי הפוך. פעילי הלילה מעדיפים את החושך, מסתתרים בשעות האור במקום נעים ובטוח ומתעוררים לפעילות עם השקיעה.

בשיחה עם קרן אור, זואולוגית של הספארי, שוחחנו על בעלי החיים שבניגוד אלינו מעדיפים דווקא את החושך, ונהנים מימי החורף בהם הלילה ארוך יחסית.

הראשונים שעולים לנו לראש כחיות לילה הם הינשופים, צילום: מיכל גלעדי

למי יש עיניים זוהרות בחושך?

"הראשונים שעולים במחשבתנו כשאנחנו מדברים על פעילי לילה הם כמובן הינשופים למיניהם", מסבירה קרן אור. "בספארי חיים היום ארבעה מינים של דורסי לילה: ינשוף עצים, אוח עיטי, תנשמת ולילית מדבר. כל דורסי הלילה הם טורפים. הם נקראים דורסים כי הם נוחתים על הטרף ודורסים אותו בעזרת טפרים שברגליהם".

כששאלנו אותה כיצד מצליחים דורסי הלילה לתפקד ללא אור, היא הסבירה לנו כי הדורסים "מצוידים במספר התאמות כדי להבחין בטרף שלהם בחשכה ולהצליח לנחות בדיוק עליהם. הם מאתרים את הטרף בעזרת חוש השמיעה. כדי להיות מסוגלים לאתר בדיוק מאיפה מגיע הקול, הם מצוידים בשמיעה חדה במיוחד.

"אבל תנסו למצוא את האוזניים של הינשופים. כמו לכל העופות, אין להם אפרכסות אוזניים. חורי האוזניים בשני צדי הראש מכוסים בנוצות ולא ניתן לראותם. אצל חלק מדורסי הלילה, כמו התנשמת למשל, חור האוזן השמאלי נמוך יותר מהימני, מה שמאפשר 'חישוב' מדויק של הכיוון שממנו מגיעים גלי הקול והתבייתות מדויקת על הטרף", היא מסבירה.

חוש השמיעה שלהם מפותח, אבל נסו למצוא את האוזניים. עופות דורסים, צילום: ירון צ'רקה

זואולוגית הספארי התייחסה גם לעיניים הגדולות והבורקות של דורסי הלילה והסבירה כי "העיניים הגדולות של דורסי הלילה, הממוקמות בחזית הפנים, מאפשרות לו ראיית עומק תלת ממדית. העיניים הגדולות מאפשרות כניסת אור מרבית, הן מצוידות בקולטני אור רבים וגם בשכבת תאים מחזירת אור שנמצאת מאחורי הרשתית, שמגבירה את קליטת האור. השכבה הזו היא מה שגורם לעיני בעלי חיים פעילי לילה לזהור כשמאירים עליהם בפנס," היא מתארת.

החתולים דווקא אוהבים לילה חשוך

גם רוב המינים במשפחת החתולים הם פעילי דמדומים ולילה. חלקם פעילים גם בלילה, ורובם יכולים להתאים את פעילותם לתנאי הסביבה ולהיות גם פעילי יום לפעמים. בהקשר לכך ציינה קרן אור כי "אחד החתולים שמתאפיין בעיקר בפעילות לילה הוא חתול החולות. חתולי חולות, שחיו גם בדרומה של ישראל, אבל נכחדו למרבה הצער, חיים גם במקומות חמים מאוד, כמו במדבר הסהרה למשל.

במשפחת החתולים דווקא אוהבים את הלילה | דוברות הספארי

"אחת הדרכים של בעלי חיים שחיים במקומות חמים במיוחד להתמודד עם החום היא לברוח אל הלילה, שבו החום יורד. כך, את שעות היום הוא מבלה בשינה במחילות שהוא חופר בחול ובלילה הוא יוצא לפעילות. הוא כמובן לא היחיד שעלה על הטריק הזה. גם הטרף שלו, כמו מכרסמים למשל, גם הוא פעיל לילה מאותה הסיבה. כמו עיניהם של הינשופים, גם חתול החולות מצויד בשכבה בוהקת שעוזרת לו לראות טוב יותר בלילה", אומרת קרן אור.

לא כולם מגרשים את החושך. נמר בספארי | דוברות הספארי

יש חיות שלא יכולות לישון בלילה

הדוגמה האחרונה לפעילי לילה היא אמנם לא פעילות לילה קלאסיות, אבל כפי שמיד תבינו, מדובר בחיות שלא יכולות להרשות לעצמן לישון שנת ישרים בלילה. אנחנו מדברים על האנטילופות, כמו הצבאי התומסון, קובוס המים, הקאנה והגנו שחיים אצלנו בסוואנה האפריקנית.

"האנטילופות הן מכפילי פרסה צמחוניים, וככאלה הן גם משמשות טרף מועדף להרבה מאוד טורפים: אריות, נמרים, צבועים ועוד. כשסכנת טריפה עומדת מעל ראשך, אתה לא יכול להרשות לעצמך להירדם ולישון שינה עמוקה לזמן רב. לכן, האנטילופות מתמחות בשינה למרחקים קצרים. שנתן הקלה מתחלקת להרבה פרקי זמן קצרים שמפוזרים על פני היממה ונמשכים מספר דקות בלבד, לרוב גם בעמידה.

כשסכנת טריפה עומדת מעל ראשך, אתה לא יכול להרשות לעצמך להירדם. אנטילופות, צילום: טיבור יגר

"באזורים בהם יש הרבה טורפים שהם גם לרוב פעילי לילה, הן ישנות יותר במשך היום מאשר במשך הלילה. רוב האנטילופות חיות בעדרים כדי להפחית את סכנת הטריפה, וגם מנמנמות במשמרות, כך שבכל רגע חלק מהפרטים בעדר ערים ויכולים להתריע על סכנה מתקרבת. הראמים והדישונים שחיים באזורים מדבריים חמים במיוחד, בהם כמו שסיפרנו קודם, בעלי חיים רבים מעבירים את שעות הפעילות שלהם ללילה, נוטים גם הם להיות פעילים יותר במשך הלילה ולרכז את הנמנומים הקצרים לשעות היום".

החיה שישנה בשלווה בלי לפחד מאף אחד

בשיחה ציינה קרן אור כי נדודי השינה האלו, שמקיפים את רוב בעלי החיים הצמחוניים, פוסחים רק על בעל חיים צמחוני אחד שמרשה לעצמו לישון שינה מאושרת בלילה. מדובר כמובן בפילים, שהם יונקי היבשה הגדולים ביותר, שגודלם מאפשר להם לפחד הרבה פחות מהיונקים הרגילים, ומשום כך הלילה שלהם נוח בהרבה.

הלילה שלהם נוח בהרבה. הפילים בספארי ברמת גן, צילום: ים סיטון

אז כשאתם מגיעים לסיורי ספארי לילה או ספארי חצות, אתם יכולים להיות רגועים – בעלי החיים בסוואנה האפריקנית לא נשארים ערים במיוחד בשבילכם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר