בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה
בפרק זה אירחה דנה רון את סיון בן אברהם שולמן, דוקטורנטית באוניברסיטת בן-גוריון וחברת ועד מנהל בפורום הישראלי לתזונה בת קיימא. השתיים שוחחו על הסכנה הבריאותית שבאורז, ועל הדרכים לצמצם אותה.
לדברי בן אברהם שולמן, גרגירי האורז סופגים מתכת רעילה בשם ארסן, המוגדרת על-ידי ארגוני הבריאות הבינלאומיים כ"מסרטן ודאי". מאחר שאורז גדל בשדות מוצפים, הוא נחשף לרמות גבוהות של החומר המסוכן, הרבה יותר מדגנים אחרים. מחקרים עדכניים מצביעים גם על מגמה מדאיגה לעתיד: ההתחממות הגלובלית ועלייה ברמות ה-CO2 צפויות להוביל לעלייה בריכוזי הארסן באורז – תרחיש המעלה חשש לבריאות הציבור בעולם כולו.
אורז מלא: בריא יותר, אבל בעייתי יותר
באופן מפתיע, דווקא אורז מלא שנתפס כבריא יותר בזכות הסיבים והערכים התזונתיים שבו נוטה להכיל רמות גבוהות יותר של ארסן, משום שהמתכת מצטברת בקליפת הגרעין. אורז בסמטי, לעומת זאת, מכיל בדרך כלל פחות ארסן.
הבשורה המעודדת: שיטת בישול בטוחה יותר
בן אברהם שולמן מציינת כי קיימת דרך פשוטה להפחית באופן משמעותי את רמות הארסן: בישול האורז בכמויות גדולות של מים, בדומה לפסטה. "על כל כוס אורז להשתמש בארבע עד שש כוסות מים, ולאחר הבישול לסנן את המים", היא מסבירה. לדבריה, שיטה זו עשויה להפחית בין 40% ל־60% מריכוזי הארסן, ובמקרים מסוימים אף יותר.
מי צריך להיזהר במיוחד?
לפי ההמלצות, נשים בהריון ותינוקות נמצאים בסיכון גבוה יותר, בין היתר משום שדייסות רבות לתינוקות מבוססות על אורז. "חשוב לשטוף היטב את האורז לפני הבישול וליישם את שיטת ההרתחה עם הרבה מים", מדגישה בן אברהם שולמן.
ומה לגבי העתיד?
בן אברהם שולמן סבורה כי יש למצוא פתרונות מערכתיים שיתמודדו עם ההשפעה של משבר האקלים על גידולי האורז, כולל פיתוח שיטות גידול חדשות או מעבר לזני אורז עם רמות ארסן נמוכות יותר. במקביל, היא ממליצה לציבור הרחב לגוון את התזונה, לשלב קטניות, ירקות ופירות, ולא להסתמך על מקור פחמימה אחד.
בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה

