יועץ חינוכי טוב הוא יועץ לחיים

הייעוץ החינוכי הוא שירות שמטרתו לקדם את מערכת החינוך בתוכה הוא פועל, תוך דאגה לרווחה הנפשית של התלמידים והצוות החינוכי אל מול מציאות משתנה. מדובר באחריות כבדה לצד אתגרים מערכתיים וצרכים שעולים תדיר מהשטח. תואר שני בייעוץ חינוכי במכללה האקדמית אחוה מכשיר יועצים חינוכיים בעלי גמישות מחשבתית וגישה מקצועית למסגרות במערכת החינוך הפורמלי והלא פורמלי

גישה חלוצית בתחום הייעוץ החינוכי, צילום: אלי זנתי

בשיתוף מכללת אחוה

המציאות של שינוי מתמיד בה אנחנו חיים משליכה על היבטים רבים בחיינו. החשוב שבהם הוא בתחום החינוך, בתהליכי הלמידה וההתפתחות של התלמידים, ובמידה רבה גם על תפקידו של היועץ החינוכי. תואר שני בייעוץ חינוכי במכללה האקדמית אחוה מאפשר לסטודנטים לצלוח את האתגרים הקיימים, לפתח מיומנויות התורמות לפעילותו המקצועית של היועץ החינוכי ולעצב גישה ייעוצית המותאמת לצרכים המשתנים של עידן המחר במערכת החינוך.

זהותו המקצועית של הייעוץ החינוכי נמצאת בתהליך גיבוש מתמשך ומאופיינת בעמימות רבה. העמימות נובעת ממורכבות התפקיד, טיפול באוכלוסיות מגוונות, תפיסות שונות בין המערכות החינוכיות וההשלכות של אי הוודאות בעידן המשתנה בקצב מהיר. הציפיות השונות והמשתנות מתפקידו של היועץ החינוכי מוזנות על-ידי אותה עמימות ואף מזינות אותה, ונוגעות ישירות בליבה המקצועית והייעודית של הייעוץ החינוכי.

"הטכנולוגיה המתפתחת, היחלשות מבנים חברתיים וממסדים, היטשטשות הגבולות, השינויים המהירים ואי היציבות - לכל אלה השלכות בלתי נפרדות מהצרכים הרגשיים, האישיים והחברתיים של כלל השותפים במערכת החינוכית", אומר פרופ' חנוך פלום ראש התכנית לתואר שני בייעוץ חינוכי במכללה האקדמית אחוה. "צרכים אשר באים לעיתים לידי ביטוי בחוסר ביטחון, בלבול או מבוכה המשפיעים על תהליכי הלמידה וההתפתחות של התלמידים והמורים הן בהקשר של ההווה והן בראייה עתידית. הדינמיקה במערכת הבית ספרית ובמערכות חינוכיות אחרות מתמקדת לעיתים קרובות בחוויה המיידית, וכפועל יוצא היועץ החינוכי נוטה להיסחף ולהישאב לטיפול בבעיות השוטפות ולכיבוי שריפות".

במכללה האקדמית אחוה עוצבה התכנית לתואר שני בייעוץ חינוכי במטרה להתמודד עם טשטוש הגבולות בתפקידו של היועץ החינוכי ומורכבותו של התפקיד, כאשר תהליך ההכשרה מתמקד באתגרים הקיימים ופיתוח מיומנויות מקצועיות שיתרמו לאפקטיביות פעילותו של היועץ. התכנית בנויה מלימודים אקדמיים לצד שילובם של היבטים יישומיים ופרקטיים בעבודת היועץ החינוכי, וכוללת מערך הדרכה המלווה את הסטודנטים לאורך כל לימודיהם במטרה לתרום להתפתחותם המקצועית באמצעות חיבור לעשייה בשטח. שילוב זה מאפשר לסטודנטים לעצב את תפיסות התפקיד העתידיות שלהם ולבחון באופן ביקורתי את תפקידי היועץ החינוכי הלכה למעשה.

"למיקומו של היועץ החינוכי בתוך המסגרת החינוכית חשיבות רבה. הוא הגורם המקצועי אשר יכול לתת מענה ולסייע בקידום אוכלוסיית תלמידים, תוך ראייה מקיפה ולצד מענה פרטני מנקודת ראות שאינה מוגבלת לפרט ומבודדת אותו אלא מבחינה בהקשר בו הוא פועל", מסביר פרופ' פלום. "התפיסה שמובילה אותנו באחוה היא שעל היועץ החינוכי להיות בעל גישה מערכתית רחבה ולהבין את הפרט והתפתחותו בהקשר המערכתי. הוא נמצא בחזית בגלל מורכבות התפקיד והעובדה שהוא פועל בתוך מערכת שלה צרכים חברתיים, תפיסתיים ורגשיים. הוא לוקח על עצמו גם את הפן הטיפולי ומסנכרן בין הצרכים שעלו מהשטח לבעלי מקצוע שונים. הוא מהווה צומת בו מתרכזים כלל הגורמים שפעילים במערכת החינוכית מבפנים ומבחוץ. לפיכך, עליו להבין את הסינרגיה, להכיר את הנפשות הפועלות ולמצוא את הפתרונות שיטפלו באופן מיטבי ברווחתם של כל השותפים למערכת".

כלים ליועצים חינוכיים אפקטיביים, אלי זנתי

לשחות באוקיינוס של מידע

אלי כהן, סטודנט לייעוץ חינוכי באחוה, ידע מאז ומתמיד שהייעוד שלו נמצא בחינוך. כמנהל פנימייה בכפר הנוער 'כנות' האחראי על מאות חניכים ובני נוער בכיתות ז'-יב' הבחירה ללמוד תואר שני בייעוץ חינוכי באחוה הייתה המשך טבעי בקריירה שלו. במהלך כל חייו הבוגרים הוא חינך והנחה אוכלוסיות שונות, נתקל באין ספור סיטואציות ונגע כל הזמן בתחום הטיפול באופן כזה או אחר.

"הבנתי שאני רוצה להרחיב את הידע בתחום הטיפולי וללמוד בצורה מעמיקה יותר כיצד מתרחשים תהליכים", הוא מספר. "מעבר לכך, בעיני, יועצים חינוכיים הם משאב בלתי נפרד ממערכת החינוך כמי שאחראיים על קידום תכניות קיימות ופיתוח תכניות חדשות. כבר בשנה הראשונה ללימודים גיליתי את אוקיינוס המידע ומצאתי את עצמי נהנה מאוד לשחות בו. התיאבון נפתח להרחבת והעמקת הידע גם למקצועות טיפוליים נוספים. בתכנית הלימודים במכללת אחוה מושקעים המון משאבים במטרה להיות חלוצים בתחום הייעוץ החינוכי ולפתח חשיבה מחוץ לקופסה אשר פותחת את התחום לכיוונים חדשים ועכשוויים, כמו מיינדפולנס ופסיכולוגיה חיובית. המרצים קשובים לצרכים שלנו ומקיימים אתנו שיח פתוח. במקביל אנחנו משתפים אותם במחשבות וברעיונות שלנו מה שהופך אותנו לחלק בלתי נפרד מבניית התכנית".

אחד מהיתרונות הבולטים בתכנית הלימודים לתואר שני בייעוץ חינוכי במכללת אחוה הוא שימת הדגש לא רק על היותו של היועץ החינוכי גורם מתווך לתהליכים יומיומיים במסגרת החינוכית, אלא בעיקר כזה שיוזם מהלכים ופועל באופן אקטיבי. העיקרון שמנחה את התכנית הוא מתן בסיס וכלים שיהפכו את הסטודנטים ליועצים חינוכיים אפקטיביים שמאתרים נקודות בעייתיות ויודעים כיצד לפעול בהתאם לצרכים שמתגלים.

"עבודתו של היועץ החינוכי באה לידי ביטוי, בין היתר, ביצירת אקלים בית ספרי מתאים, לצד גמישות ויכולת התאמה להקשר המערכתי ולצרכיו", אומר פרופ' פלום. "לפיכך, אנחנו נותנים משקל גדול מאוד ליכולות הבינאישיות של הסטודנטים לצד יכולות התפתחותיות, כמו אמפתיה, רגישות, הכלה, יצירת שיתופי פעולה והבנה של אלמנטים חברתיים, פסיכולוגיים ומערכתיים תוך דגש על עבודת צוות. יכולות אלו מאפשרות ליועץ החינוכי לראות את התמונה הכללית וליצור סדרי עדיפויות שיוסיפו לאפקטיביות של עבודת היועץ. כך ניתן גם ביטוי ליועץ כאדם על העדפותיו, ערכיו ואישיותו".

כפי שניתן להסיק, תפקידו של היועץ החינוכי בנוי מרבדים ומוקדים שונים אשר הופכים את התפקיד למרכזי במערכת, מורכב ובעל אחריות רבה ורחבה. בכוונה להעמיק את זהותו האישית והמקצועית של היועץ החינוכי, מאפשרת תכנית הלימודים לייעוץ חינוכי לסטודנטים לעבוד על תהליכים אישיים, באופן שיאפשר להם בסיס וביטחון לפעול בתוך עמימות וחוסר ודאות ולהיות שותפים מרכזיים להחדרת שינוי והתווית קווים מנחים במערכות החינוך השונות.

"תקופת הקורונה הנכיחה בעוצמה את צרכי התלמידים והצוותים החינוכיים בתמיכה ובמענה במישור הרגשי", מסכם פרופ' פלום. "ברור היום, שעל היועץ החינוכי להתמודד עם האתגרים החדשים שמובילים לשינויים במערכת, והכשרת הסטודנטים לייעוץ חינוכי כרלוונטיים למסגרות פורמליות, בלתי פורמליות, קהילתיות וחינוכיות שונות. כך, יתאפשר לבוגרים אופק תעסוקתי רחב ומימוש מקצועי עם אפשרויות מגוונות".

לפרטים נוספים והרשמה לחצו כאן >>

בשיתוף מכללת אחוה

כדאי להכיר