בשיתוף צבר רפואה
בניגוד לנהוג לחשוב, אשפוז בית אינו פריבילגיה לבעלי אמצעים בלבד. קופות החולים מציעות כיום למבוטחים, אשפוז בנוחות בביתם בכל חלקי הארץ, הכולל טיפול רפואי רב מקצועי שווה ערך לזה הניתן בבתי החולים, במימון מלא של הקופה.
ד"ר איתמר עופר, נשיא ויו"ר צבר רפואה, המעניקה שירותי אשפוז בית למבוטחי כל קופות החולים, מציין כי "כיום צוותי צבר רפואה מטפלים בכ- 2,200 מטופלים במגוון מצבים רפואיים בכל רחבי הארץ. מדובר בחלופה מלאה לאשפוז מוסדי. במקום שהחולה יתאשפז למתקן רפואי וישהה בו לקבלת הטיפול, הטיפול מגיע אליו, בלי שהוא צריך לצאת מהבית".
"כרבע מהאנשים מעל גיל שבעים שמתאשפזים בבתי חולים מפתחים בלבול וחוסר התמצאות," מדגיש ד"ר עופר, מומחה ברפואת ילדים ובמינהל רפואי. "בנוסף לכך שניים מתוך חמישה מתדרדרים מעצם האשפוז בבית החולים ולא מהמחלה. 22% מהחולים שאושפזו במחלקה פנימית בישראל חוזרים בתוך חודש לאשפוז נוסף". בנוסף לכך, חולים המאושפזים בבית חולים גם חשופים לזיהומים שונים.
מחקר שבוצע בארה"ב ע"י בית הספר לרפואה Icahn בבית החולים Mount Sinai בניו יורק הראה, בין השאר, כי בקרב מטופלים שהיו באשפוז ביתי היה שיעור נמוך יותר של אשפוזים חוזרים בבתי חולים, שיעורים נמוכים יותר של ביקורים במיון ופחות העברות למוסדות סיעוד. ד"ר עופר מדגיש כי מהותו של אשפוז אינה עצם השהיה בבניין בית החולים, אלא היא האחריות הרפואית סביב השעון. אם יש אפשרות להעניק את הטיפול באחריות רפואית וזמינות מלאה גם בביתו של החולה, רבים מעדיפים זאת. "יתרון משמעותי נוסף של אשפוז בבית הוא העובדה שבבית חולים בבית אין המתנה. הצוות של צבר רפואה נכנס לביקור הראשון בבית המטופל תוך 24 שעות מרגע הקליטה לשירות, ובחלק מהמקרים אפילו תוך 3-4 שעות לפי המצב."
לרוב, ההפניה לאשפוז בבית נעשית על ידי הרופא המטפל בקהילה, וכיום גם חדרי המיון בבתי החולים מודעים לכך יותר ויותר ולא אחת מציעים זאת לחולים ומשפחותיהם, המקבלים את השירות במימון קופות החולים. הבקשה לאשפוז בית יכולה לבוא גם מצד החולה ומשפחתו. בכל מקרה מתבצעת הערכה בנוגע להתאמת המטופל/ת לאשפוז בית בהתאם לקריטריונים קליניים. לאחר ההפניה, ותוך עד 24 שעות מהקליטה לשירות בצבר רפואה, מתקיים הביקור הראשון בבית המטופל, ולאחר הערכה רפואית של הצוות נבנית עבור כל מטופל תוכנית טיפול אישית, המותאמת לבחירותיו ואורח חייו וחיי משפחתו.
אשפוז ביתי מתאים למגוון רחב של מצבים רפואיים, החל בדלקות חריפות, וכלה במחלות חשוכות מרפא בשלבים מתקדמים. אחת המחלקות בצבר רפואה הנמצאת בצמיחה משמעותית מאז פרוץ מגיפת הקורונה היא מחלקת אשפוז פנימית בבית, המהווה תחליף מלא ואיכותי לאשפוז במחלקה פנימית בבית חולים מציין גדי לוי, המשנה לנשיא וליו"ר צבר רפואה. מדובר במתן טיפול אקוטי בבית, לחולים הזקוקים לאשפוז עקב מחלות זיהומיות כגון דלקות ריאה, דלקת בדרכי השתן, זיהומים בעור, התייבשות חריפה, החמרה במחלות אי ספיקה, ועוד. השירות כולל ביקור בית יומי של רופא וביקור בית יומי (או יותר על פי צורך) של אחות, לצורך מתן עירוי תרופתי, הערכה רפואית, הקלה על כאב ועוד. הצוות זמין טלפונית למטופלים 24/7 ולרוב האשפוז במחלקת פנימית בבית, בדומה לאשפוז במחלקה פנימית בבית חולים, אורך מספר ימים.

ד"ר קרינה גליק, מומחית ברפואה פנימית ורפואה דחופה, ומנהלת מחלקת אשפוז פנימית בבית בצבר רפואה, מציינת כי "הניסיון המצטבר מהשנים האחרונות, ומעבר סיסטמתי על תיקי מאושפזים, מראה שאשפוז אקוטי בבית מהווה חלופה אמיתית לאשפוז במחלקה פנימית בבית החולים לחולים מאובחנים שלפי מיטב ההערכה הקלינית אין סכנה מיידית לחייהם".
לפני כשלוש שנים פתחה צבר רפואה את מחלקת אשפוז פסיכיאטרי בבית המספקת מענה כוללני ואינטנסיבי למתמודדי נפש. השירות של המחלקה הפסיכיאטרית מיועד בשלב זה למבוטחי מאוחדת ולאומית. "עבור מתמודדי הנפש ובני משפחותיהם, המתמודדים במשך שנים עם אתגרים מורכבים וחוסר בשגרה יציבה", מסבירה ד"ר מרינה ארביטמן, מנהלת מחלקת אשפוז פסיכיאטרי בבית בצבר רפואה, "האשפוז בבית הוא מענה חיוני, הכולל סיוע בבניית כלים לניהול שיגרת חיים מאוזנת לכל בני הבית. המטרה במקרים כאלה, היא למנוע אשפוז במסגרות חוץ ביתיות, לקצר תקופת אשפוז ולמנוע אשפוזים חוזרים.
השירות ניתן על ידי צוות קבוע הכולל פסיכיאטרים, אחיות בריאות הנפש ועובדים סוציאליים בבריאות הנפש, המעניקים מעטפת טיפולית רב מקצועית צמודה, במטרה לאזן את מצבו של המטופל ולהעניק לו ולמשפחתו כלים לבניית אורח חיים מאוזן ויציב. "היה לנו חשוב מאד, בייחוד לאור מצוקת האשפוז במוסדות בריאות הנפש בישראל, לפתח את השירות הזה," מדגישה ד"ר ארביטמן, "בקרב מתמודדי הנפש תופעת האשפוזים החוזרים נפוצה במיוחד לצערנו, בשל הקושי באיזון המחלה לאורך זמן, וכל אשפוז כזה מטלטל מחדש את עולמם של המטופל ושל בני משפחתו. באמצעות שימור המטופל בתוך הקהילה, תוך שילובו במסגרות פנאי ותעסוקה שונות, ניתן להקל על החזרה לאיזון ובניית שגרת חיים רגועה."
בישראל, שירות הוספיס בית מיועד לא רק לחולים המתמודדים עם סרטן, אלא גם להתמודדות עם כל מחלה חשוכת מרפא אחרת, כגון אלצהיימר, ALS, מחלות אי ספיקה, ועוד. המחלקה הותיקה והגדולה ביותר בצבר רפואה היא מחלקת הוספיס בית וטיפול פליאטיבי, המעניקה טיפול פליאטיבי למטופלים המתמודדים עם מחלות חשוכות מרפא בשלבים מתקדמים. השירות כולל צוות קבוע של רופא, אחות ועו"ס, המלווים את המטופל ומשפחתו למשך כל תקופת האשפוז בבית, ומעניקים מענה רפואי, סיעודי, סוציאלי ורגשי, הכולל גם תמיכה במשפחה והכנה לעתיד לבוא.
עבור מטופלים לאחר שבץ, ניתוח החלפת מפרק או אשפוז ממושך, מחלקת השיקום האינטנסיבי בבית, מעניקה שיקום נוירולוגי, אורטופדי או שיקום קימום, למבוטחי מכבי, לאומית ומאוחדת. צוותי המחלקה כוללים רופאי שיקום, אחיות, עו"סים, פיזיותרפיסטים, קלינאיות תקשורת, מרפאות בעיסוק ותזונאיות, בונים למטופל תוכנית שיקום אינטנסיבית, המקבילה לזו הניתנת במוסדות השיקומיים, ומתאימה את התוכנית לסביבת המגורים הטבעית של המטופל.
"לשיקום בבית יתרונות רבים והוא מומלץ על ידי קופות החולים כחלופה איכותית לאשפוז מוסדי," מסבירה ד"ר רוני נוף, מומחית ברפואה פיזיקלית ושיקום, ומנהלת מחלקת השיקום האינטנסיבי בבית בצבר רפואה. "המטופל חוזר הביתה אחרי אפיזודה אקוטית או טראומה פיזית כלשהי, ותוך 24 שעות אנחנו מגיעים אליו הביתה, ללא צורך בהמתנה, בונים עבורו תכנית טיפול אישית, ומתחילים מיד בשיקום. העובדה שהוא עובר שיקום בסביבתו הטבעית, והמשפחה לוקחת חלק פעיל בהחלמתו, תורמת רבות להצלחת התהליך."
"באופן כללי, הדבר הטבעי ביותר עבור המטופלים הוא להישאר בבתיהם, במיטתם, עם הבגדים שלהם, לאכול את האוכל שהם רגילים אליו, ולהנות מפרטיות בחיק המשפחה," אומר ד"ר עופר. "בנוסף לכך, גם למשפחותיהם של החולים האשפוז בבית מפחית עומסים. הם אינם צריכים לנסוע לבית החולים, ואינם צריכים לבצע תורנויות ליד מיטתו של החולה".
"כשהמטופל בבית, גם המשפחה רגועה יותר, ושגרת החיים שלה יכולה להמשיך להתקיים במקביל לטיפול בחולה," מציין ד"ר עופר. "מצב זה הוא לא מובן מאליו כאשר אנו רואים את העומסים בבתי החולים, ואת ההשפעות שלהם על הצוותים רפואיים, על המטופלים ועל המשפחות".
בשיתוף צבר רפואה