X

הטיפ שהורים בישראל מכירים כבר מזמן מפתיע את העולם

קשה להאמין, אבל ברחבי העולם רק עכשיו מגלים את מה שהורים בישראל יודעים כבר עשרות שנים. אין, אין, אין כמו הורים ישראלים

ילד אוכל פרוסת לחם עם חמאת בוטנים. צילום: פידי באמצעות Midjourney

במשך שנים רבות, ההנחיות הרפואיות להורים טריים המליצו להם להמתין עד גיל שנה לפני שהם מכניסים מזונות כמו ביצים וחמאת בוטנים לתפריט של התינוק. כעת, מחקר חדש מאוסטרליה מראה שהגישה הזו הייתה שגויה לחלוטין, וכי הכנסה מוקדמת של מזונות אלרגניים מגיל 6 חודשים מפחיתה דרמטית את הסיכוי לפתח אלרגיות מזון. קלוד מתמצתת לנו את המסקנות.

חוקרים מאוניברסיטת מערב אוסטרליה ואוניברסיטת אדית’ קוֹואן עקבו אחר 1,072 ילדים ממשפחות בהן לפחות קרוב אחד סבל מאלרגיה למזון, ולכן היו בעצמם בסיכון גבוה לפתח אלרגיות כאלו. המחקר חילק את הילדים לשתי קבוצות: 506 ילדים שהוריהם לא קיבלו הנחיות מיוחדות להזנה, ו-566 ילדים שהוריהם קיבלו הנחיות להכניס ביצים וחמאת בוטנים לתפריט שלהם בגיל 6 חודשים.

בקבוצה שקיבלה את ההנחיות החדשות, שיעור האלרגיה לביצים ירד מ-12% ל-3% בלבד – ירידה של 75%. באלרגיה לבוטנים, השיפור היה אפילו דרמטי יותר: מ-6% ל-1%, ירידה של למעלה מ-80%.

מהפך בהמלצות הרפואיות

ד"ר סאמר ווקר, מדענית בריאות מאוניברסיטת מערב אוסטרליה, מסבירה כי הממצאים עומדים בניגוד גמור לעצות הקודמות שניתנו להורים, לפיהן יש להימנע מלתת מזונות אלה לילדים עד גיל שנה לפחות, מחשש שהם עלולים לעורר תגובות אלרגיות. "על ידי הגברת הפצת ההנחיות ועידוד אנשי מקצוע בתחום הבריאות לשתף את המידע, אנחנו יכולים להפחית במידה ניכרת את שכיחות אלרגיות המזון בקהילה", אומרת ווקר.

העצות החדשות כבר אומצו באופן רשמי על ידי החברה האוסטרלאסית (כינוי לאזור הכולל את אוסטרליה ומדינות האיים סביבה) לאימונולוגיה קלינית ואלרגיה (ASCIA), שהוסיפה את אבן הדרך של 6 חודשים להנחיות הרשמיות שלה למניעת אלרגיות מזון. ההורים בקבוצה השנייה קיבלו עותקים מודפסים של הנחיות ASCIA, והחוקרים מכוונים להעלות מודעות לעצות המומחים העדכניות בנושא הפחתת סיכון האלרגיה.

מדוע זה עובד?

הסיבה לכך שההכנסה המוקדמת של מזונות אלרגניים מפחיתה אלרגיות קשורה לדרך שבה מערכת החיסון מתפתחת. בחודשים הראשונים לחיים, מערכת החיסון של התינוק לומדת להכיר ולהבחין בין חומרים מזיקים לבין חומרים בטוחים. חשיפה מוקדמת ומבוקרת למזונות אלרגניים "מלמדת" את מערכת החיסון שמזונות אלה בטוחים ואינם מהווים איום.

הנתון המפתיע במיוחד הוא שכאמור, כל התינוקות שהשתתפו במחקר היו בעלי קרוב משפחה עם אלרגיה לאחד מהמזונות האלה, ומכיוון שאלרגיות נוטות לעבור במשפחות, היו בסיכון גבוה לפתח אלרגיות כאלו בעצמם. למרות הנטייה הגנטית, ההכנסה המוקדמת הצליחה להפחית דרמטית את הסיכוי לפתח אלרגיות.

דבי פאלמר, תזונאית מחקר מאוניברסיטת מערב אוסטרליה, מציינת כי "חלק מההורים עדיין מבולבלים לגבי מתי להכניס אלרגנים – במיוחד אותן משפחות עם היסטוריה של אלרגיות".

מסר חדש?

נציין כי כבר זמן רב קיים חשד לכך שעצם מניעת מאכלים מסוימים מתינוקות מגבירה את שיעורי האלרגיה כלפיהם בגיל מבוגר יותר. למשל, ישראל ידועה כאחת המדינות עם שיעורי הרגישות לבוטנים הנמוכים בעולם, לפי האמונה הרוות בשל האכלת תינוקות בבמבה. עם זאת, המחקר האוסטרלי, שפורסם בכתב העת "Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice", הוא אחד הראשונים בעולם שמוכיח באופן בלתי מעורער שההנחיות החדשות אכן יעילות.

חשוב לזכור שההבנה של הסיבה להתפתחות אלרגיות היא אתגר מורכב, והתינוקות במחקר נבדקו לאלרגיות רק עד גיל 12 חודשים. בנוסף, אלרגיות לחמאת בוטנים ולביצים לא נעלמו לחלוטין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר