הבסיס המושלם לסלטים, מרקים או נשנוש קל. צילום: Envato

הירק שעושה נפלאות לגוף (וגם מתכון סלט קראנצ'י)

איך סלרי תורם לבריאות הלב, משפר את תפקוד מערכת העיכול ותומך בגוף כולו? הירק הירוק והקראנצ'י הזה עשיר בנוגדי חמצון, מים וחומרים מזינים שמסייעים לאיזון ולתפקוד תקין

[object Object]

בחיי היומיום, כשאתם מחפשים משהו לנשנש – אולי עם גבינת שמנת או חמאת בוטנים – סביר שלא תחשבו על זה יותר מדי. אבל מאחורי הקריספיות המרעננת של הסלרי מסתתר עולם שלם של יתרונות בריאותיים. הירק הירוק הזה אולי נראה פשוט, אך יש לו יכולת לתמוך בלב, לעודד תפקוד מערכת העיכול, ולשפר את מצבכם הכללי בדרכים מפתיעות.

הדיאטנית אמבר זומר מציינת שסלרי הוא ירק דל קלוריות שמספק לגוף נוזלים, סיבים תזונתיים וחומרים מזינים חיוניים. אבל כדי להבין באמת איך הוא מועיל – בואו ניכנס לעובי הקנה, תרתי משמע.

קראנצ' בדרך לצלחת - סלרי, הירק שנשמע טוב כמו שהוא טעים | Envato


הגנה על הלב: לא רק עניין של סיבים

אם אתם סובלים מלחץ דם גבוה או מנסים לשמור על בריאות הלב, הסלרי עשוי להיות חברכם החדש. הוא מכיל כמויות קטנות של נתרן אך עשיר בנוגדי דלקת טבעיים ובאלקטרוליטים שתורמים לתפקוד תקין של הלב:

  • אפיגנין – פלבונואיד שמפחית דלקת בכלי הדם

  • מגנזיום – עוזר באיזון קצב הלב

  • פלתלידים – רכיב שמרפה את דפנות העורקים ומשפר זרימת דם

  • אשלגן – מסייע לכליות לסלק נתרן עודף

מחקרים מצביעים על כך שצריכה יומית של סלרי עשויה להוריד את לחץ הדם ולהפחית את הסיכון לטרשת עורקים, מחלה שגורמת להקשחת העורקים ופוגעת בזרימת הדם Harvard Health.

מוכן ללגימה: ירוק, חיוני ומלא בטוב. מיץ סלרי, צילום: מידג'רני

נלחם בדלקות: נוגדי חמצון חזקים בפעולה

הסלרי מכיל שפע של פיטונוטריאנטים, פוליפנולים ופלבונואידים – תרכובות נוגדות חמצון שמנטרלות רדיקלים חופשיים ויכולות למנוע תהליכים דלקתיים בגוף.
צריכה קבועה של סלרי עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב, קרישי דם, ואף מחלות נוירולוגיות ניווניות National Library of Medicine, 2020.


משמר את היגיינת הפה – אבל לא במקום מברשת

המרקם הסיבי של הסלרי לא רק מוסיף קראנץ' לסלט, אלא גם מסייע באופן טבעי בהסרת שאריות מזון מהשיניים. תהליך הלעיסה הממושך מעודד יצירת רוק, שמאזן את החומציות בפה ונלחם בחיידקים.

בנוסף, הסלרי עשיר בוויטמין A ו־C שתומכים בחוזק השיניים והחניכיים. עם זאת, אל תוותרו על מברשת ושיננית – הסלרי הוא רק חיזוק, לא תחליף.


דם ועצמות חזקים יותר

מקל סלרי אחד מכיל כ־30 מק"ג של ויטמין K – כ־30% מהכמות היומית המומלצת. ויטמין זה חיוני לקרישת דם תקינה ולשמירה על צפיפות עצם בריאה.

בנוסף, הסלרי מספק חומצה פולית – ויטמין B שחשוב ליצירת תאי דם אדומים ולתהליכי חלוקת תאים. זה חשוב במיוחד לנשים בהריון, מאחר שחוסר בחומצה פולית עלול להוביל לפגמים בהתפתחות העובר CDC.


תמיכה במערכת העיכול – גם בכמות קטנה

אמנם הסלרי אינו אלוף הסיבים – במקל אחד תמצאו פחות מגרם – אבל הסיבים שבו שייכים לסוג הבלתי מסיס, מה שאומר שהם סופגים מים ותורמים לנפח הצואה. זה מסייע במניעת עצירות.

מעבר לכך, הסלרי מכיל גם פחמימות מורכבות שאינן מתעכלות במערכת העיכול העליונה, אך מתססות במעי הגס ותורמות לפריחת חיידקי מעי טובים. כך נוצרת סביבה מיטבית לבריאות מערכת העיכול והמערכת החיסונית.

שורש הסיפור – סלרי, בצל ועוף בקדירה אחת, צילום: לירון אלמוג

הידרציה מהטבע – בעיקר בקיץ

הסלרי מורכב מ־95% מים, כך שהוא תוספת אידיאלית לתפריט שלכם בימים חמים או אחרי פעילות גופנית. שתיית מיץ סלרי או הוספת סלרי למים בטעמים היא דרך מצוינת להעלות את צריכת הנוזלים. עם זאת, חשוב לזכור שמיץ סלרי נטול הסיבים, ולכן פחות מתאים אם המטרה היא לשפר את העיכול.


אלרגיות? אל תשכחו לבדוק

אם אתם מרגישים גירוי או עקצוץ בפה לאחר אכילת סלרי חי – ייתכן שמדובר באלרגיה פומית. מדובר ברגישות לחלבון שמופיע גם באבקני עץ הליבנה. החדשות הטובות? בבישול החלבון הזה מתפרק, כך שסלרי מבושל לרוב אינו גורם לתגובה.


כך תשלבו סלרי בתפריט בלי להשתעמם

  • חתכו מקלות סלרי לטבילה בחומוס, גבינות רכות או טחינה

  • הוסיפו לסלטים עם תפוחים, אגוזים ויוגורט

  • שלבו בתבשילים, מרקים וקדירות

  • שדרגו סלט ביצים, טונה או עוף עם סלרי קצוץ

  • נסו לפורר שורש סלרי כמחית במקום תפוחי אדמה

והנה מתכון לסלט סלרי שמתחסל מהר:

🥗סלט סלרי, תפוחים ואגוזים – קראנצ' עם נגיעה מתוקה

קצת קראנצ', קצת מתוק – ביס של איזון מושלם,

רכיבים (ל-4 מנות):

  • 6-5 גבעולי סלרי טריים, פרוסים דק

  • 1 תפוח ירוק (גרני סמיט) עם הקליפה, חתוך לקוביות

  • ¼ כוס אגוזי מלך קצוצים גס (אפשר לקלות קלות)

  • 2 כפות צימוקים או חמוציות מיובשות (לא חובה)

  • מיץ מלימון אחד טרי

  • 1 כף שמן זית כתית מעולה

  • מלח ופלפל שחור – לפי הטעם

אופציונלי:

  • כף יוגורט טבעי או גבינת ריקוטה למרקם עשיר יותר

  • מעט עירית קצוצה לקישוט


אופן ההכנה:

  1. מניחים את פרוסות הסלרי, התפוחים, האגוזים והצימוקים בקערה.

  2. סוחטים מעל את מיץ הלימון, מוסיפים שמן זית ומתבלים במלח ופלפל.

  3. מערבבים היטב כך שכל הרכיבים יצופו ברוטב.

  4. אם רוצים – מוסיפים כף יוגורט או ריקוטה ומערבבים בעדינות.

  5. מגישים מיד, או שומרים במקרר עד שעתיים לפני ההגשה.


למה הסלט הזה כל כך טוב לכם?

  • הסלרי מספק נוגדי חמצון ומינרלים התומכים בלחץ דם תקין

  • התפוח מוסיף ויטמין C וסיבים

  • האגוזים תורמים לשובע, בריאות הלב וחומצות שומן חיוניות


רוצים גרסה טבעונית, עשירה יותר או פיקנטית? אפשר להוסיף קוביות אבוקדו, מעט חרדל גרגרים, או אפילו טחינה לימונית במקום יוגורט.

אם תרצו גרסה שמתאימה לילדים או לארוחות חג, אפשר לשלב קוביות גבינה צפתית או ענבים חצויים.

המאמר נכתב בסיוע כלי ai ונערך על ידי עורכת המדור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו