המוח שלנו – מרכז הפיקוד של הגוף – זקוק לתחזוקה יומיומית. הוא מושפע לא רק מגנים ומסביבת חיים, אלא גם ממה שאתם בוחרים לשים בצלחת. בעידן שבו כל ביס נסקר בזכוכית מגדלת, כמה מזונות קיבלו מוניטין רע – אך מגיע להם כרטיס כניסה חזרה לתפריט. לא רק שהם לא מזיקים כפי שסברו, אלא עשויים לתרום משמעותית לתפקוד הקוגניטיבי.
מוכנים להסתכל על מזון מזווית חדשה? הנה 5 מאכלים שנחשבו בעייתיים – אך הוכחו כתומכי מוח מובהקים.
🐟 דגים שמנים: אל תפחדו מהכספית
אם אתם נמנעים מסלמון, טונה או מקרל כי שמעתם על רמות כספית – אתם מחמיצים נכס תזונתי חשוב. דגים שמנים עשירים באומגה-3 – חומצת שומן שמרכיבה את קרומי תאי המוח ותורמת לגמישותם ויעילותם.
מחקר שפורסם ב־American Journal of Clinical Nutrition מצא קשר בין צריכת דגים גבוהה למבנה מוח בריא יותר ולתפקוד זיכרון משופר (לקריאה). נסו לשלב דג שמן פעמיים בשבוע – בתנור, באידוי או כסלט קר – ותגלו שינוי גם בצלחת וגם בריכוז.
🍓 פירות יער: סוכר טוב למוח
רבים נמנעים מפירות בגלל תכולת הסוכר – אך מדובר בסוכר טבעי שמגיע עם ארסנל נוגדי חמצון, סיבים וויטמינים. אוכמניות, תותים ופטל, לדוגמה, עשירים באנתוציאנינים – נוגדי חמצון שיכולים להאט תהליכי הזדקנות של המוח ולמנוע דלקות עצביות.
סקירה שפורסמה ב־Journal of Agricultural and Food Chemistry הצביעה על שיפור בזיכרון ובקואורדינציה בקרב מבוגרים שצרכו פירות יער באופן קבוע (למאמר). פזרו אוכמניות ביוגורט, הוסיפו תותים לשייק או פשוט נשנשו ככה – כל מנה היא צעד לכיוון מוח חד יותר.
☕ קפה ותה: לא רק בשביל להתעורר
נכון, קפאין ממכר – אבל גם בעל יתרונות מרשימים. מחקרים הראו כי שתיית שלוש כוסות ביום של קפה או תה ירוק יכולה להפחית את הסיכון לאלצהיימר ולירידה קוגניטיבית.
ה־Journal of Nutrition פרסם נתונים על כך שקפאין יכול לשפר את התפקוד הקוגניטיבי בזמני עייפות או לחץ, תוך שיפור הזיכרון לטווח קצר והתגובה המהירה (למאמר). רק שימו לב – הקפידו לשתות קפאין בבוקר, כדי לא להפריע לשינה בלילה.
🍳 ביצים: מהפך תזונתי
פעם דיברו עליהן כעל מקור מסוכן לכולסטרול – היום יודעים שביצים הן מקור נהדר לחלבון, ויטמין D, ויטמין B12 וגם כולין – חומר החיוני ליצירת אצטילכולין, מוליך עצבי שקשור לזיכרון וללמידה.
מחקר שפורסם ב־American Journal of Clinical Nutrition גילה כי רמות גבוהות יותר של כולין בתזונה קשורות לירידה בסיכון לדמנציה (למחקר). חביתה, ביצה קשה או ביצה עין – כל גרסה מביאה תועלת למוח.
🍫 שוקולד מריר: בוסט למצב הרוח ולזיכרון
שוקולד – במיוחד המריר (מעל 70% קקאו) – עשיר בפלבנולים. אלו נוגדי חמצון שמגבירים זרימת דם למוח, תורמים ליצירת תאי עצב חדשים ומשפרים את הזיכרון.
מחקר שפורסם ב־Frontiers in Nutrition הראה קשר בין צריכת קקאו לבין שיפור בתפקודים קוגניטיביים, במיוחד בקרב מבוגרים עם ירידה בזיכרון (למאמר). רק אל תתפתו לשוקולד חלב – רוב התועלת נמצאת בגרסה המרירה.
מריר? מתוק למוח – טעים עם תועלת קוגניטיבית
🛌 שינה, פעילות גופנית וניהול מתחים: המזון המשלים
התזונה היא מרכיב חשוב, אך לא בלעדי. שינה איכותית תורמת לשמירה על מסלולי המוח, אחסון זיכרונות ולמידה. פעילות גופנית – גם הליכה – משפרת זרימת דם למוח ומפחיתה חרדה. ולחץ? גורם סיכון ברור לפגיעה בזיכרון ולחוסר ריכוז.
ה־CDC האמריקאי (מרכזי שליטה ומניעת מחלות) ממליץ על לפחות 7 שעות שינה בלילה, פעילות גופנית מתונה של 150 דקות בשבוע וטכניקות הרגעה כמו מדיטציה או זמן איכות עם חברים.
אל תאמינו לשמועות. חלק מהמאכלים שקיבלו תדמית שלילית יכולים דווקא לתרום לאריכות ימים מנטלית. רק הקפידו לשלב אותם כחלק מתפריט מאוזן ולא כתחליף לבחירות בריאות אחרות.
המאמר נכתב בסיוע כלי ai ונערך על ידי עורכת המדור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
![[object Object]](/wp-content/uploads/2024/05/15/06/whatsapp-israelhayom-m-150-.gif)