סלט חסה עם קוביות אבוקדו ואגוזי מלך. צילום: Recraft

שיטות בישול שיחסכו לכם זמן בלי להתפשר על ערכים תזונתיים

אין לכם מספיק זמן לבשל ארוחות נורמליות באמצע שבוע? יש דרכים להכין ארוחות בריאות יותר בפחות זמן, גם אם אתם עובדים והורים במשרה מלאה

אוכל מהבית או קנייה עם סיבוס? זו השאלה הגורלית שאלפים רבים של עובדים בישראל מתמודדים מולה יום יום – ולרוב בוחרים בסיבוס, למרות שהוא לא מכסה את כל עלות הארוחה (אלא אם אתם עובדים בחברה עם משקיעים ומנהלים נדיבים מאוד). הסיבה המרכזית: פשוט אין לנו זמן לבשל לעצמנו אוכל טוב וטעים במעט הזמן שאנחנו מבלים בבית. אבל אין צורך להתפשר על איכות המזון שאנו צורכים בשם החיסכון בזמן; שיטות הבישול הנכונות יכולות לשמר את הערכים התזונתיים תוך הפחתה משמעותית בזמן ההכנה, כך שנוכל להכין אוכל איכותי וטעים בזמן מינימלי. קלוד מציעה לנו דרכים כאלו:

בישול בסיר לחץ

סירי לחץ הם כלים יעילים למדי, שמקצרים את זמן הבישול בכ-70% תוך שמירה על ערכים תזונתיים של רכיבי המזון. בישול בלחץ גבוה מונע את התאדות הנוזלים והמינרלים, ובטמפרטורה הגבוהה (מעל 100 מעלות צלזיוס) רוב הפתוגנים מושמדים. קטניות, שבדרך כלל דורשות זמן בישול ארוך, מוכנות במהירות בדרך זו, וירקות שורש ובשרים קשים הופכים רכים בזמן קצר משמעותית.

סיר לחץ, צילום: Ana María Romero Velázquez / Pixabay

אידוי מהיר

אידוי – כלומר בישול עקיף על ידי כלי ששכבתו התחתונה מכילה מים ושכבתו העליונה אוכל – הוא אחת השיטות הטובות ביותר לשימור ויטמינים ומינרלים בירקות; לעומת בישול ישיר במים, שבהם חלק מהמרכיבים התזונתיים מתמוססים, האידוי שומר על המרכיבים בתוך המזון. סיר אידוי חשמלי או מתקפל מסיליקון יכול לאדות ירקות בתוך דקות ספורות.

הכנות מראש

דרך נוספת לבשל מהא יותר היא להקדיש שעה-שעתיים בשבוע להכנת רכיבי מפתח שישמשו אתכם במהלך השבוע. למשל, קלו מראש ירקות שורש (בטטות, גזר, סלק), הכינו קינואה או אורז מלא בכמות גדולה, ושטפו וחתכו ירקות לסלטים. כך תוכלו להרכיב כל יום ארוחות מהירות מרכיבים מוכנים שממתינים במקרר.

אפייה בתנור במקום טיגון

אפייה בתנור עם מעט שמן (או תרסיס שמן) יכולה להחליף טיגון עמוק, תוך הפחתת הקלוריות והשומן ללא אבדן משמעותי של טעם. הכנת צ'יפס מירקות שורש בתנור היא דוגמה מצוינת לכך.

שימוש בתבלינים טריים

תבלינים טריים לא רק משפרים את הטעם, אלא גם מוסיפים ערכים תזונתיים. הכינו מראש תערובות תבלינים ביתיות המותאמות לסוגי מאכלים שונים. למשל, תערובת של כורכום, כמון, פפריקה וקינמון יכולה לשדרג תבשילי ירקות במהירות.

מיקרוגל

מיקרוגל אינו מיועד רק לחימום שאריות; בישול תפוחי אדמה, דלעת או בטטות במיקרוגל יכול לקצר את זמן ההכנה בכ-75% ביחס לאפייתם בתנור. ברוקולי מבושל במיקרוגל במעט מים שומר על יותר ויטמין C בהשוואה לבישול רגיל.

לא פוגע בערך התזונתי של האוכל שלכם. מיקרוגל, צילום: vecstock / freepik

שילוב מזונות חיים

הוסיפו לארוחות מזונות שאינם דורשים בישול כלל: סלטים טריים, אבוקדו, אגוזים וזרעים מספקים שפע של ויטמינים, מינרלים ושומנים בריאים, ומוסיפים מרקמים מגוונים לארוחה מבלי להוסיף זמן בישול.

השיטות שפרשנו כאן לא רק מקלות על ההתמודדות עם לוח הזמנים העמוס, אלא גם תורמות לתזונה בריאה ומגוונת יותר מעוד ארוחה מארומה, חומוס אליהו או גו נודלס. השילוב בין תכנון נכון, טכניקות בישול יעילות וציוד מתאים מאפשר ליהנות מארוחות ביתיות טעימות ומזינות בלי למצוא את עצמכם מבשלים את ארוחת הצהריים של מחר בחצות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...