X

היסטוריה בכפית: התהפוכות המדהימות שהביאו לנו את אביזרי המטבח

כפיות היו עשויות פעם מעצמות, מזלגות לא היו בכלל, קירור אוכל היה נעשה באמצעות קוביות קרח שהובלו לבתים בכלי רכב, מה נייר האפייה היה פעם מוסיף רעל לאוכל והמיקרוגל נולד בכלל ממערכות לאיתור מטוסים. הנה כמה סיפורים מפתיעים על האביזרים שאנחנו לא יכולים לאכול בלעדיהם

שום דבר כאן לא מובן מאליו. מטבח מודרני. צילום: freepik

המטבח המודרני מלא בחפצים שאנו משתמשים בהם מדי יום, אך מעטים מאיתנו מכירים את סיפורם המרתק. מאחורי כל כלי שהתרגלנו אליו מסתתרת היסטוריה עשירה של חדשנות, תרבות ולעתים אף מקריות מוחלטת.

קחו למשל את הכף. בעוד שהמזלג הפך לנפוץ רק במאה ה-16, הכף מלווה את האנושות מזה לפחות 20,000 שנה. הממצאים העתיקים ביותר של כפות עשויות מעצמות או קרני חיות נמצאו ברחבי העולם ומייצגים טווח היסטורי של ב-20 מילֶניוּמים, ובמצרים העתיקה (לפני כ-5,000 שנה) היא שימשה לפי כל הסימנים בטקסים פולחניים, מה שמעיד על חשיבותה הבסיסית בהתפתחות התרבות האנושית.

סיפורו של נייר האפייה, שנראה לנו כאחד האביזרים הכי משעממים במטבח, דווקא מרתק: במאה ה-19, טבחים צרפתים גילו שאפשר להשתמש בנייר שבא במגע עם חומצה גופרתית, שהפכה אותו לעמיד במים, כדי לשמור על לחות בעת אפייה. היום, הגרסה המודרנית של נייר האפייה מצופה בסיליקון, שמספק תכונות דומות ללא הסיכונים הכימיים.

מקורו של המיקרוגל מפתיע אף יותר – הוא התגלה בטעות גמורה; בשנת 1945, מהנדס בשם פרסי ספנסר עבד על מכ"מים צבאיים, כשהבחין ששוקולד (או ממתק אחר – המינוח האנגלי של הסיפור לא נוקט דווקא בשוקולד) שהיה בכיסו נמס. סקרנותו הובילה לפיתוח המיקרוגל הראשון, שהיה בגובה של 1.8 מטר ושקל 340 ק"ג.

המקרר, שאנו מתייחסים אליו כמובן מאליו, שינה לחלוטין את התזונה העולמית. לפני המצאתו, בתחילת המאה ה-20, משפחות היו תלויות בקרח טבעי ובמרתפים קרירים לשימור מזון. חברות היו מובילות קוביות קרח ענקיות לבתים כשירות שוטף (תשאלו את מי שחי בישראל בשנות ה-50 עד ה-70). הפיכת הקירור לטכנולוגיה ביתית אפשרה לראשונה אחסון ארוך-טווח של מזון טרי.

הצלחת שלנו אף היא עברה מהפכה – מקערות עץ פשוטות לחרסינה עדינה, שהייתה פעם סמל סטטוס יוקרתי. פורצלן סיני היה כה יקר באירופה של המאה ה-17, שמלכים ומלכות אספו אותו בקנאות, והמירוץ לפתח פורצלן מקומי הוביל להקמת מפעלים שקיימים עד היום.

בפעם הבאה שאתם נכנסים למטבח להכין לעצמכם אוכל, קחו רגע להסתכל סביבכם ולהעריך את המוזיאון ההיסטורי האישי שלכם לגאונות האנושית, שאיפשרה לנו להפוך לבעל החיים עם התזונה הכי מגוונת על כדור הארץ.

הכתבה נכתבה ברובה ע"י קלוד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר