X

דוקטור אף: זו הסיבה שכדאי לכם להציץ בטישו לפני שאתם זורקים אותו

הנזלת שאתם מקנחים היא לא רק משקע מגעיל שצריך לסלק. אם תטרחו להסתכל עליה, תוכלו לדעת מתי הגוף שלכם מפתח מחלות שונות

אילוסטרציה. צילום: מערכת feedy באמצעות Midjourney

ריר האף, המוכר גם כנזלת, הוא הרבה יותר מסתם מטרד שממזבז טישו – הוא חלק חיוני ממערכת החיסון שלנו. הצבע והמרקם שלו יכולים לספר לנו לא מעט על מצבנו הבריאותי. הנה מדריך מקיף שגיבשנו בעזרת Claude לזיהוי המשמעות של צבעי נזלת שונים:

שקוף

זהו המצב הטבעי והבריא של ריר האף. הוא מורכב בעיקר ממים, בשילוב עם חלבונים, מלחים ותאים השומרים על לחות מעברי האף ולוכדים חלקיקים מזיקים. כמות מוגברת של ריר שקוף יכולה להופיע בתגובה לאלרגיות או בשלבים הראשונים של זיהום ויראלי.

לבן

ריר לבן מעיד בדרך כלל על גודש. דלקת ברקמות האף מאטה את זרימת הריר וגורמת לו להסמיך. זהו לרוב סימן ראשון לתחילתו של זיהום, כמו הצטננות, כאשר מערכת החיסון מתחילה להתגייס למאבק בפולשים.

צהוב

צבע צהוב מצביע על כך שמערכת החיסון שלכם נלחמת באופן פעיל בזיהום. תאי דם לבנים שנשלחים להילחם בזיהום מתים, ומשחררים אנזימים המעניקים לריר את צבעו הצהוב. זהו סימן היכר של תגובת הגוף לזיהומים ויראליים רבים, כולל הצטננות, שפעת ו-RSV.

ירקרק

ריר ירקרק הוא תוצאה של תגובה חיסונית מוגברת. הגוון הירוק מגיע מאנזים בשם מיאלופרוקסידאז, המיוצר על ידי נויטרופילים (סוג של תאי דם לבנים). למרות שריר ירוק מזוהה לעתים קרובות עם זיהום חיידקי, הוא יכול להופיע גם כאשר הגוף מגיב בחוזקה לפתוגנים ויראליים אגרסיביים.

אדום או ורוד

גוון ורוד או אדמדם בריר מעיד על נוכחות דם. זה קורה לרוב כאשר רקמות האף מגורות, יבשות או פגועות - למשל אחרי קינוח אף מוגזם או חשיפה לאוויר יבש. כמויות קטנות של דם בדרך כלל אינן מדאיגות.

חום או כתום

ריר בצבע חום או כתום יכול להיות תוצאה של דם יבש המתערבב עם הריר, או משאיפת חלקיקים סביבתיים כמו עשן או אבק. למרות שבדרך כלל זה לא מסוכן, זה עלול להצביע על גירוי או דלקת מתמשכת.

שחור

ריר שחור הוא נדיר ועלול להצביע על בעיות רציניות, כמו זיהום פטרייתי (במיוחד אצל אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת) או חשיפה כבדה למזהמים כמו פיח או עשן סיגריות. במקרה כזה, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי.

חשוב לזכור שריר האף אינו רק סימפטום של מחלה – הוא ממלא חלק בתהליך ההתמודדות של הגוף עם מחלות. כדאי לזכור שכשאנחנו מקנחים את האף, אנחנו גם מסלקים מהגוף עודפים של חומרים שונים וגם מקבלים הזדמנות להציץ למה שקורה בתוך גופנו בזכות המאפיינים הנראים של הנזלת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר