X

זהירות: אריזות המזון עלולות להכיל חומרים רעילים

בדיקה חדשה גילתה שלמרות מגבלות על הישמוש בהם, חומרי פלסטיק רעילים שנאסרו לשימוש ברחבי העולם עדיין נמצאים באריזות מזון, ומסכנים את כולנו בהרעלה

המלכה מגישה לשלגיה "משלוח מנות" של תפוחים עטופים בצלופן . צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית ideogram

מחקר חדש גילה ראיות לכך שמוצרי אריזות מזון הנמצאים בשימוש ברחבי העולם מכילים רמות גבוהות להחריד של כימיקלים רעילים, הידועים כ-PFAS. הסתייענו ב-Claude כדי להבין מה התוצאות הללו אומרות על המזון הארוז שאנחנו קונים.

המחקר נערך על ידי קרן אריזות המזון השווייצרית, ומיפה 68 חומרי PFAS שזוהו בחומרים לעטיפת מזון ברחבי העולם. מתוכם, 61 נאסרו לשימוש באריזות מזון במדינות ותחומי שיפוט שונים, ולגבי 57% מהם מצאו החוקרים מידע על סכנות קונקרטיות שהם מהווים.

PFAS הם מחלקה של תרכובות פלסטיק סינתטיות המוערכות בעמידותן למים ולשומן, אך ידועות לשמצה בשל העובדה שהן אינן מתפרקות ופוגעות בסביבה ובאורגניזמים חיים. מכיוון שלוקח להן זמן רב מאוד להתכלות, הם זכו לכינוי "כימיקלי-עד". למרות סכנות בריאותיות מתועדות היטב, החל מהפרעות הורמונליות ועד סרטן, שהובילו להגבלות על השימוש בהם, החוקרים אישרו כי כימיקלים מסוכנים אלה יכולים לנדוד מאריזות למזון עצמו. סקירת מסד הנתונים המקיפה שלהם חשפה ראיות ייצור, אך מעט מאוד נתונים המסבירים כיצד או מדוע שימשו תרכובות PFAS ספציפיות בייצור.

בעוד ש-PFAS משמשים כבר עשרות שנים במוצרים כמו סירי טפלון, ביגוד דוחה מים, קצף כיבוי אש ועוד, השכיחות שלהם באריזות מזון מעוררת דאגה מיוחדת, בשל הפוטנציאל לבליעה ישירה שלהם על ידי בני אדם.

הממצאים מדגישים את החששות הגוברים לגבי PFAS כדוגמה לזיהום כימי מתמשך שיכול להצטבר בגוף לאורך זמן. עם למעלה מ-4,700 סוגים של PFAS שנוצרו ברחבי העולם, השימוש הנפוץ בהם ועמידותם בפני התפרקות פירושם שהם ‘מתנחלים’ בסביבה, באספקת המים ואפילו בדגימות דם אנושיות עשרות שנים לאחר שיא השימוש.

החוקרים קוראים לבדיקה עולמית מקיפה של רמות PFAS באריזות מזון וברשתות האספקה, כמו גם לאכיפת תקנות להגנה על בריאות ובטיחות הצרכנים. מסד הנתונים שלהם מדגיש פערים רגולטוריים הקיימים אפילו במדינות ובתחומי שיפוט שכבר מגבילים שימוש בתרכובות PFAS מסוימות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר