יין נשפך מכוס. צילום: Freepik

למה צרפת רוצה להפוך יין טוב לחומר ניקוי?

ממשלת צרפת הכריזה על תוכנית בעלות של מאות מיליוני אירו להשמדת יין והפיכתו לחומרי ניקוי ובשמים. האיחוד האירופי תרם גם הוא תקציב משמעותי לפרויקט. למה הם עושים את זה?

הכרמים הציוריים של צרפת, הידועים בעולם בייצור כמה מהיינות המשובחים ביותר, מתמודדים עם מצוקה יוצאת דופן, וכעת המדינה מתכוונת להרוס כמות אדירה של יין, המספיקה למילוי יותר מ-100 בריכות שחייה אולימפיות. ההחלטה האבסורדית לכאורה מגיעה עם תג מחיר ענק של כ-216 מיליון דולר. אז למה הצרפתים עושים את זה? נעזרנו ב-ChatGPT כדי להסביר את המהלך המוזר:

הסיבה להחלטה הדרמטית טמונה בכלכלה המורכבת של ייצור היין. המשבר הכלכלי, שהוביל לשינויים בהרגלי הצריכה, הכניסו את הייננים לקשיים: מצד אחד, ייצור היין הפך ליקר יותר בשל השלכות של הקורונה, המלחמה באוקראינה והשפעות שינוי האקלים; מצד שני, צריכת היין הצטמצמה, בשל ניסיונות של צרכנים לצמצם הוצאות. העלייה בעלות הייצור בתקופה של ירידה בביקוש גרמה לכך שהייננים סובלים מעודף מלאי שהם אינם מסוגלים למכור ברווח.

בניסיון להתמודד עם הביצה הכלכלית הזו, התערבה ממשלת צרפת במתן סובסידיות. ביוני העניק האיחוד האירופי לצרפת כ-160 מיליון אירו בתמורה להשמדת כמעט 300 מיליון ליטר יין. השבוע הודיעה צרפת על תקצוב נוסף כדי להתמודד עם הנושא. מטרת המהלכים הללו היא לשמור על מחירי היין, למנוע את קריסתם ולספק לייננים מקורות הכנסה חלופיים, על ידי מתן האפשרות לייננים לזקק את היין לאלכוהול טהור שאותו ימכרו לתעשיות אחרות, כמו חומרי ניקוי או בשמים.

מומחים מציינים שהמאבק של צרפת בייצור יתר של יין נמשך זה מאות שנים. למדינה יש היסטוריה של הסדרת שוק היין בקפדנות כדי למנוע רוויית יתר. התערבות ממשלתית לצמצום עודף אינה חדשה; למעשה, זהו נושא שחוזר על עצמו בהיסטוריה של תעשיית היין של צרפת; אליזבת קרטר, פרופסור למדעי המדינה, מזכירה שממשלת צרפת הסדירה בעבר את גידול הגפנים ואת מרווח הכרמים כדי לנהל את הדינמיקה של היצע וביקוש.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...